Iar te-ai enervat?
octombrie 23, 2014
12 documentare care îţi pot schimba viaţa
ianuarie 5, 2015

Ştii într-adevăr să asculţi?

751398_35167431Ce lume minunata va fi aceea cand lumea se va asculta!! O lume in care relatiile ar fi asa de armonioase, incat Pamantul va redeveni un Paradis. Insa, putini oameni stiu sa asculte cu adevarat si mai presus, sa faca asta cu regularitate. Unii reusesc sa asculte cateodata , dar nu sunt intr-adevar constienti ca fac asta, ca au dificultati in a asculta cu adevarat pe ceilalti semeni ai lor.

Stii ce inseamna sa fii un om care stie sa asculte?

Care este capacitatea ta de a asculta? Iata un mic test in care vei putea vedea gradul tau de a-i asculta pe altii. Trebuie sa notezi cu “0” sau “10” fiecare raspuns, tinand cont ca “0” semnifica “niciodata”, iar “10” semnifica “intotdeauna”. Deci, sa vedem de cate ori vei alege “10” in textul ce urmeaza:

  1. il las pe celalalt sa termine de vorbit inainte de a incepe eu sa vorbesc.
  2. Intervin atunci cand este vorba despre mine, nu cand i se adreseaza altei persoane.
  3. Raspund doar cand mi se pune o intrebare.
  4. Daca nu-mi este clar ceea ce mi-a spus celalalt, il pun sa repete, in loc sa trag concluzii.
  5. Ma asigur mai intai sa aflu daca celalalt vrea ajutorul meu inainte de a-I oferi solutii.
  6. Observ mimica si gesturile celuilalt cand vorbeste pentru a-l simti mai bine.
  7. Sunt mai mult atent la ceea ce vrea sa spuna celalalt decat la a gandi ce sa raspund.
  8. Nu fac altceva atunci cand cineva vorbeste cu mine.
  9. Chiar daca celalalt imi spune parerea lui despre ceva, eu o spun pe a mea doar daca mi-o cere.
  10. Chiar daca mi se aduce o critica, o ascult fara sa ma apar pentru a vedea partea constructiva din ea.

Totalul:

Totalul indica procentajul tau in a asculta. El iti ofera o privire de ansamblu a capacitatii de a asculta. Iti sugerez sa refaci acest test cu o persoana apropiata de tine, fara sa-i arati raspunsurile tale, si-l rogi sa raspunda acestor intrebari facand referire la gradul tau de ascultare. Foarte rar se intampla ca cineva sa stie sa se evalueze corect, obiectiv. Este foarte posibil ca aceasta persoana apropiata sa nu aiba deloc aceleasi raspunsuri ca cele oferite de tine. Iata, deci, o ocazie foarte buna de a Asculta Bine alte puncte de vedere, oricare ar fi ele. Asta vrea sa arate ca poti sa asculti opiniile altora fara a te apara si fara sa-I spui celuilalt ca nu te cunoaste deloc. Poti sa faci acest test cu trei persoane diferite care te cunosc mai bine. Acest test este dificil pentru ego, dar foarte benefic pentru cresterea ta.

Pe langa acest test, mai exista un exercitiu care te-ar putea ajuta: sa faci o legatura intre modul in care ii asculti pe ceilalti si cum te asculti pe tine. Vom constata ca ne ascultam pe noi in acelasi fel cum ii ascultam pe ceilalti, caci tot ceea ce le facem altora reflecta ceea ce ne facem noua.

De exemplu, daca observi ca oferi raspunsuri fara sa fii intrebat, asta inseamna ca, inclusiv in relatia cu tine, nu-ti oferi timp sa vezi ce simti si ca egoul tau intervine imediat pentru a-ti oferi raspunsul lui. Amintiti-va insa ca egoul nu poate cunoaste adevarate tale nevoi. Deci, de fiecare data cand il lasi sa intervina, el nu-ti va putea oferi sfaturi intelepte. Ei bine, asa se intampla si in relatia cu ceilalti. Cand tu intervii imediat cu solutii pentru celalalt fara sa-l asculti cu adevarat, tu nu-i oferi solutii veritabile.

Ca o concluzie, persoana care stie sa asculte bine este cea care este prezenta si asculta mai mult decat cuvintele. Ea poate simti si sti cu adevarat ce are celalalt nevoie. Ea nu incearca sa-si impuna propriile credinte si valori celuilalt. Iata de ce, faptul de a asculta cu atentie pe celalalt poate schimba radical o relatie, fie ea amoroasa, amicala sau profesionala. Nu poti fii decat castigator, invatand sa asculti mai mult.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.