Suferi de perfecţionism?
Ştii într-adevăr să asculţi? Crește-ți capacitatea de a asculta!
Esti o persoana colerica? Haide sa nu raspundem asa de repede la aceasta intrebare! O mare parte a populatiei nu crede despre ea ca este furioasa, insa, in realitate toti oamenii sunt furiosi, in grade diferite, moduri diferite si din motive diferite.
Cum traiesti situatiile urmatoare?
1. Cineva iti face o promisiune, se angajeaza sa te ajute, dar nu o mai face.
2. Imprumuti bani sau un obiect si celalalt nu ti-l mai restituie sau il restituie cu daune.
3. Cineva te ridiculizeaza sau te umileste in fata altor persoane.
4. Partenerul uita de ziua ta de nastere.
5. Esti sigur ca ai dreptate in timp ce altcineva persista ca nu.
Situatiile precedente implica cel putin o persoana. Insa ce se intampla in interiorul tau daca traiesti o astfel de situatie?
1. Uiti ceva important.
2. Ai spus “da” cuiva cand de fapt ar fi trebuit sa spui, “nu”.
3. Ai mancat prea multa ciocolata sau ai abuzat de o alta substanta sau aliment.
4. Ceva ce nu ai spus la un moment dat si se intoarce asupra ta.
5. Vreti sa spui ceva unei persoane, dar nu ai reusit inca.
6. Ai lasat pe cineva sa profite de tine.
Majoritatea oamenilor traieste in furia fata de ei insisi in aceste situatii. Aceasta furie este mai mult sau mai putin constienta si este traita la nivele diferite de fiecare dintre noi.
Dar de ce traim in furie si nu preferam sa alegem calmul in viata noastra?
De fiecare data cand furia preia controlul, noi nu mai suntem noi. Ne lasam astfel invadati de o particica din noi care sufera si care este prezenta tocmai pentru a ne arata ca o rana nu este inca vindecata. Aceasta rana vine intr-adevar dintr-o situatie dureroasa care a fost traita in tinerete, copilarie, cu unul dintre parinti si unde “iertarea” nu a fost inca inteleasa.
Cinci rani principale stau la baza acestei furii, mai exact: tradarea, respingerea, abandonul, umilinta si nedreptatea. Atata timp cat ranile nu sunt vindecate prin “iertarea” adevarata, ele raman deschise si, de fiecare data cand o persoana sau o situatie se va ivi si va atinge una din aceste rani vechi, va aparea furia. Cu cat rana este mai importanta, cu atat locul este mai deschis si cu atat furia este mai puternica.
Cand tu crezi ca esti furios pe cineva, traiesti de fapt intr-o iluzie. In realitate este mereu vorba de tine insuti. In inconstient este de fapt nedorinta ta de a te ocupa de propriile rani. Tu ai vrea sa fii dorit sa fii lasat sa le ai, nu ai putut sa le exprimi sau sa iti pui intrebarile corect sau fara sa-i acuzi pe altii. Insa, atata timp cat esti in sufletul tau, tu nu poti sa acuzi pe nimeni si poti sa te exprimi cu calm, punandu-te in pielea celorlalti.
La nivelul inimii, stii ca vei atrage acele persoane si situatii care sa te ajute sa devii constient de ceea ce trebuie sa reglezi. In concluzie, tu esti furios pentru ca nu doresti sa ramai in inima, mai exact, sa FII TU INSUTI. Abia cand esti tu insuti, te poti simti intr-adevar bine.
Este interesant de aflat ca nu devenim cu totii furiosi din aceleasi motive si aceleasi circumstante. Ea vine din credintele dezvoltate de fiecare, de frica de suferinta si de personalitatea fiecaruia. Avem aici mai multe exemple:
- Perfectionistul mult prea idealist vrea ca totul sa fie perfect, el este continuu nemultumit. El traieste multa furie si in special fata de el insusi, caci se critica foarte mult. El incearca sa controleze aceasta frica cat poate de mult, caci pentru el aceasta Furie reprezinta IMPERFECTIUNE. Conform perfectionistului, furia se traduce printr-o stare tensionanta, nervozitate si stress. Controlul pe care si-l impune este prea exigent si neprielnic pentru sistemul lui nervos.
- Persoanele ambitioase care cauta fara oprire succesul traiesc furia ca pierd timpul. Ele nu-si dau voie sa piarda timpul si traiesc astfel in furia fata de ele insele daca constata asta. Ei nu-i tolereaza pe cei care ii fac sa piarda timpul si devin furiosi pe ei. Aceste persoane isi manifesta furia prin neliniste si intransigenta. Ei nu se opresc in fata furiei pentru ca ea ii face sa piarda timpul.
- Persoanele cu un caracter controlat isi manifesta furia fata de cei care nu isi respecta angajamentele si fata de cei care ii judecata iresponsabil. Ele isi permit sa-si arate furia pentru ca iubesc de asemenea forta, puterea. Din contra, ei isi arata puterea pentru a nu se lasa deranjati de nimic.
- Persoanele rigide sunt campione in a arata ca sunt Bine, Minunat si ca nu au nici-o furie. Ele prefera sa nu simta nimic, astfel evitand sa sufere. Sunt fix acele persoane carora li s-a cerut sa performeze cand erau copii si care continua sa creada ca nesimtind nimic, ei vor performa si mai mult. In general ei arata a fi CALMI SI NEPASATORI.
- Persoanele dependente simt furia mai ales pentru ceilalti. Ei cauta atentia cu orice prêt. Ei traiesc deci furia fata de cei care ar trebui, conform credintelor lor, sa le ofere atentie sau care dau impresia ca ii vor abandona. Aceasta furie se manifesta in mod deosebit prin boli sau probleme tocmai pentru a atrage atentia. Ele joaca foarte des rolul de VICTIMA. Toate maladiile care se termina cu “ite” sunt manifestari ale furiei. Ficatul este oraganul care cel mai atins de furie. Putem observa blocaje ale intestinelor mai ales cand persoana isi neaga dorintele si devine prea retinuta.
- Si mai sunt si acele persoane care se simt mult prea usor respinse, iar ele simt o furie profunda, dar aleg sa fuga, in loc sa-i dea drumul sa iasa. Ele se refugiaza in alcool, droguri sau medicamente. Aceasta furie este este o emotie nedorita care blocheaza corpul emotional, mai exact corpul dorintelor si incapacitatea de a simti fericirea, bucuria si iubirea. Aceasta este cauza multor cause de boli la nivel fizic.
Cand percepi ca traiesti in furie:
1. Respira profund de trei ori.
2. Apoi ofera-ti dreptul de a trai in acea furie, accepta ideea ca esti o fiinta umana, ca anumite rani interioare nu sunt inca vindecate si ca aceasta furie iti poate permite sa le descoperi si sa le vindeci intr-adevar.
Aceste doua etape te pot ajuta sa te centrezi si sa recunosti urmatoarele aspecte foarte importante:
- Accepta ca sunt ale tale si ca este vorba doar despre tine insuti. Marea majoritate a oamenilor se invinovateste ca nu a precizat sau comunicat bine un lucru, ca s-a lasat “a avea” aceasta stare, ca a reactionat fara sa judece sau ca nu si-a ascultat intuitia.
- Atunci cand furia vizeaza o alta persoana, este foarte important sa-i spui ceea ce ai trait, marturisindu-i furia pe care o simti fata de tine insuti. Furia nu trebuie sa fie transmisa catre celalalt.
- Nu vrei sa o trimiti catre ceilalti pentru ca tu continui sa o intretii pentru tine insuti. Afla ca este normal ca oameni fiind sa reactionezi atunci cand cineva iti atinge ranile, atat cele psihice, cat si fizice.
Recomand sa devii oglinda pentru persoanele in cauza. Aceasta tehnica este foarte buna pentru a te ajuta sa te cunosti mai bine si pentru a deveni mai constient. Noteaza de ce ii acuzi pe ceilalti si apoi verifica daca asta ti se intampla sa fii si tu in alte momente. Acest exercitiu nu are ca scop sa te invinovateasca ca esti asa, ci sa te faca sa constientizezi de ce esti si tu asa in anumite momente. Asta te va ajuta sa ai mai multa compasiune pentru tine insuti si pentru ceilalti.
Dupa aceea, mergi mai departe si verifica in ce moment i-ai acuzat pe parintii tai sau pe unul dintre ei fix de acelasi lucru. Acest parinte este in general de acelasi sex cu cel pentru care ai nutrit furie. Acesta te poate ajuta sa-l ierti cu adevarat pe parinte.
Cel mai bine ar fi sa faci acest exercitiu interior cat mai repede cu putinta. Daca astepti, daca o refulezi, rana se va mari si se va agrava si iti va fi din ce in ce mai greu sa o exprimi. Tu ai in fiecare zi alegerea la indemana.
Cand te confrunti cu furia unei alte persoane:
- Respira profund de trei ori.
- Spune-i celuilalt cu calm, dar ferm, ca nu vrei sa vorbesti cu o persoana care nu mai este ea insasi.
- Preferi ca ea sa se reorienteze si sa se centreze. Spune-i ca poate respira profund de cateva ori pentru a elimina emotia de furie.
Este deci in interesul tau sa alegi sa recunosti si sa iti exprimi furia, traind-o astfel din ce in ce mai putin. Vei putea astfel sa iti recuperezi toata energia care ti-a sustinut furia si sa o folosesti in a avea o viata, o viata plina de armonie si bucurie, decat o viata plina de emotii dezagreabile precum FURIA.
Sursa articol: http://www.ecoutetoncorps.com/fr/
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”