Crezi În Planul Sufletului Tău?
Mituri și Credințe False despre Feminitate
Crezi În Planul Sufletului Tău?
Mituri și Credințe False despre Feminitate

Prof. Dumitru Constantin Dulcan: „Femeia este primăvara lumii”

Fie ca este precum o carte deschisa ce ne ofera acces la cunoastere si informatii stiintifice pe intelesul tuturor, fie ca ne indeamna sa gasim in Iubire cel mai puternic aliat, domnul profesor Dumitru Constantin Dulcan ne vorbeste despre unul dintre cele mai indragite subiecte: Femeia.

Acordati-va 5 minute pentru a parcurge acest interviu si veti afla care este perspectiva unuia dintre cei mai renumiti oameni de stiinta ai tarii despre unul dintre subiectele cele mai des abordate, controversate si presarate de prejudecati: Femeia sau, asa cum o numeste dumnealui, „primavara lumii”.

Fie ca este un mister sau o muza conform artistilor sau “o pacatoasa” desprinsa din coasta lui Adam conform dogmei crestine si nu numai, rolul femeii in lume a reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai abordate subiecte. Cand va ganditi la femeie, care este primul lucru care va trece prin minte?

Femeia este mama Universului și deci a întregii lumi, pentru că numai ei i s-a încredințat misiunea de a procrea. Numai ei și, bineînțeles, lui Dumnezeu.

Acesta este motivul pentru care, deși sunt bărbat, după importanța sa în biologie, eu situez femeia în primul plan al existenței și nu într-unul secund, așa cum i l-a dat o istorie trecută.

Bărbatul contribuie doar cu o celulă reproducătoare, în timp ce întreaga geneză a puiului de om îi aparține femeii care dispune în acest scop de o structură somatică și endocrină foarte complexă.

Trebuie să știm, ceea ce nu s-a spus încă în literatura științifică de specialitate, că pe întreaga durată a gravidității, femeia se află sub o permanentă influență exercitată atât din Cosmos cât și din Pământ, manifestată printr-un spectru de lumini policolore fascinante, dar care sunt invizibile la scara de percepție a ochiului nostru.

Cartea „Cele nouă trepte. O viziune spirituală asupra genezei ființei umane”, scrisă de doi psihologi, Anne Givaudan și Daniel Meurois, tradusă în limba română și tipărită la Editura „Școala Ardeleană” este pe deplin edificatoare în acest sens.

De-a lungul istoriei, femeia a fost blamata, judecata, arsa pe rug si discriminata. Uneori a primit pedepse nedrepte, iar alteori ea a fost cea care s-a revoltat. Daca ne gandim ca femeia de astazi este cumulul tuturor femeilor din trecut, cum ati descrie femeia prezentului?

Da, se și spune că toți o blamează, dar nu se poate trăi fără ea. Chiar și Shakespeare, prin gura lui Hamlet, a incriminat femeia spunând „ușurință, numele tău este femeia”. Întotdeauna cei ce scriu istoria își fac elogiul lor și acuză partea opusă de toate relele imaginare.  Dar chiar dacă ar fi așa, cine este cel care are inițiativa, care provoacă, nu bărbatul ?

Cred că ceea ce a fost luat în considerație în stabilirea unui rol secundar femeii în raport de bărbat, a fost criteriul forței fizice. Din punct de vedere al intelectului s-ar părea că, statistic vorbind, femeile au viteză de gândire mai rapidă decât bărbații.

La facultatea de medicină pe vremea când concurența era foarte mare, la admitere reușeau într-o proporție mai mare fetele decât băieții. Ulterior se detașau ca evoluție în plan profesional mai mult bărbații pentru că greul familiei îl duc soțiile și multe se limitau, cel puțin atunci, la acest rol casnic.

Astăzi lucrurile încep să se echilibreze în această privință. Dacă nu aș fi acuzat de partizanat politic, aș putea cita câteva doamne de mare competență, seriozitate și curaj în politica românească. Bineînțeles că sunt și exemple opuse. Răutatea feminină nu are uneori limite. La bărbat mai poți găsi înțelegere cumva, dar la unele femei, ba. Chestiune de hormoni probabil. Românii știu asta foarte bine din istoria lor.

Cum aș caracteriza femeia prezentului ?

Femeia este primăvara lumii. Așa cum Pământul se împodobește primăvara cu întreaga simfonie de culori și de parfumuri oferite de flori, aidoma și femeile dau frumusețea lumii prin arta cu care se împodobesc și lasă în urma lor efluviile esențelor suave.

Baudelaire își exprima tristețea față de unele flori : „Atâtea flori dau în zadar / Parfumul lor suav și rar / De nimenea știute.”

Nu este așa. În mod sigur, există suficient de multe albine care să le culeagă și lor nectarul…

Estetica feminină, arta de a se înfrumuseța, dăinuie din cele mai vechi timpuri. Încă din primii zori ai civilizației umane se găsesc rămășițe de corpuri feminine cu brățări și coliere din cochilii marine. Descoperirea, mai târziu, a  metalelor prețioase și a diamantelor a deschis era bijuteriilor admirate și astăzi.

Vorbind despre acest subiect, un autor scria că femeia din antichitatea romană era adesea de nerecunoscut dimineața la trezire față de cea de pe stradă: coafură, gene, dantură  – totul era înlocuit artificial. În muzeele italiene vedem reprezentări statuare de femei a căror coafură era înălțată pe trei niveluri suprapuse.

De altfel, după cum știm, antichitatea greco – romană a avut ca ideal cultivarea frumuseții umane. Renașterea a ridicat din nou un imn de slavă frumuseții omului dar, cel puțin prin Michelangelo, s-a pus un accent și pe figura masculină căreia i-a subliniat forța și bărbăția prin relieful mușchilor sculptați.

Femeia de astăzi este mai întâi o luptătoare pentru a-și ocupa locul care i se cuvine în societatea modernă și, slavă Domnului, că în această privință nu se mai poate vorbi de discriminare.

Pe 18 martie, domnul profesor va sustine conferinta dedicata in exclusivitate femeilor: „Elogiu adus femeii: Cum sa-ti pastrezi tineretea corpului si a spiritului”. Mai multe detalii despre conferință: https://evoluamimpreuna.ro/conferinta-femei/

Sunteti de parere ca “femeia este oglinda barbatului”? Cat de mult poate influenta un barbat evolutia femeii de langa el?

Dacă „femeia este oglinda bărbatului” ?  Cred că mai degrabă invers este valabil. Se și spune că în spatele unui bărbat mare este o femeie puternică.

Când un bărbat se căsătorește prea tânăr, nu știe cât de mult contează socializarea. Valoarea autentică a unui bărbat, nu cea falsă, obținută prin parvenire, depinde și de modul în care soția știe să întrețină o relație armonioasă cu lumea, să o promoveze. Nu este suficient să ai valoare. Trebuie să fie și recunoscută.

Și invers este valabil. Și soțul trebuie să lupte pentru afirmarea soției. Este normal ca soții să se susțină reciproc.

De altfel, se spune ca multi artisti, conducatori sau barbati care au obtinut un anumit succes au fost influentati/inspirati de o prezenta feminina in anumite momente din viata lor. Are o femeie puterea de a motiva un barbat, de-al inspira si ghida spre mari reusite in viata? Sau il poate si demotiva?

Indiscutabil că da. Avem numeroase exemple în cultura umanității. Poate că cel mai ilustrativ exemplu îl constituie Divina Comedie a lui Dante, închinată lui Beatrice Portinari. Vizitând Florența rămâi profund impresionat de mormântul modest al acestei ființe decedată de tânără și aflat într-o bisericuță din vecinătatea casei în care s-a născut Dante. Erau cu alte cuvinte vecini și s-au cunoscut de mici.

În viața majorității marilor creatori au existat femei cu rol de muze inspiratoare.

Orice s-ar spune despre Veronica Micle, ea a motivat categoric poezia eminesciană. Și ce i s-ar putea reproșa unei femei care din iubire pentru poet se sinucide la mai puțin de două luni după moartea acestuia. Avem o mărturie a unei doamne din elita vremii, în care ne spune că s-a dus cu flori să viziteze mormântul poetului. Apropiindu-se de mormânt a văzut de la oarecare distanță, o femeie îmbrăcată în doliu, aplecată deasupra criptei. Din bun simț, s-a oprit și a așteptat. Trecând pe lângă ea, la plecare, a recunoscut-o pe Veronica. La capul poetului a văzut un buchet de flori de „nu mă uita” depus de veronica Micle. Imediat după aceea știm că s-a retras la Mânăstirea Văratec unde a și fost înmormântată.

Da, o femeie poate demotiva un bărbat când nu îi răspunde pasiunii acestuia sau îl trădează în dragoste.

Iată ce ne spune Krafft – Ebing despre efectul uneori catastrofal al dragostei : o privire fugară, un zâmbet care ne surprinde, un gest, unduirea unui trup aflat în plină eflorescență  – sunt adesea suficiente pentru a arde și mistui totul, de la onoare la avere și sănătate.

Pe 18 martie, domnul profesor va sustine conferinta dedicata in exclusivitate femeilor: „Elogiu adus femeii: Cum sa-ti pastrezi tineretea corpului si a spiritului”. Mai multe detalii despre conferință : https://evoluamimpreuna.ro/conferinta-femei/

Ce parare aveti despre situatiile in care femeile  sunt abuzate si raman in continuare in relatie de “dragul” copiilor. Ce viitor prevedeti pentru acesti copii?

Da, este o mare nedreptate situația femeilor care sunt abuzate de către soți și ele trebuie să suporte calvarul de „dragul copiilor”.

Este obligatoriu ca societatea să intervină aici pentru a proteja femeia.

Din nefericire există și bărbați cu apucături de satrapi sau care, sub acțiunea alcoolului devin fiare sălbatice în familie. Este fără îndoială că acei copii care sunt abandonați de părinți sau agresați la vârsta când în mintea lor se imprimă drama pe care o trăiesc. Aceasta nu se mai șterge toată viața din amintire și foarte adesea generează un potențial infracțional mai târziu la adulți. Nu de puține ori ajung și la suicid, după cum vedem că li se întâmplă multor copii ai căror părinți au trebuit să ia drumul străinătății, obligați de „democrația” noastră dâmbovițeană și forțați din plin de altele de aiurea.

Daca ati avea un singur sfat catre femeile din intreaga lume, care ar fi acesta?

„Un sfat pentru femeile din întreaga lume!  Să rămână pururea femei. Este cel mai sfânt și cel mai înălțător rol: să mângâie suflete, să aline durere, să bucure inimi și să perpetueze omenirea.

Femeia să nu se ignore pe sine, ci dimpotrivă să fie în permanență atentă la ea. Și se spune că cel ce nu se iubește pe sine nu poate să iubească pe alții. Este o poruncă pe care ne-a lăsat-o cel care s-a sacrificat pentru noi să ne iubim semenii. Păi trebuie mai întâi să te iubești pe tine însuți. A te iubi înseamnă să acorzi atenție, care merge de la ținută până la modul de existență care implică atâtea alte elemente nu doar aspectul. Deci nu te ignora. Îngrijește-te, ocupă-te de tine. Și nu uita! Noi suntem niște comori pe care universul le-a pus în noi. Noi suntem acea minune prin care universul care dincolo de noi pare să fie neînsuflețit, dar nu este neînsuflețit a creat în noi o viață, o existență. Deci numai prin faptul că te-ai născut, că ești, că poți gândi asta înseamnă deja un miracol ai toate motivele să te admiri pe tine însuți, să te iubești. „

Ce v-a motivat sa sustineti conferinta „Elogiu adus femeii” care va avea loc pe 18 martie la Bucuresti ?

Am vrut să dedic o conferință femeii ca un elogiu. Deci această conferință numită” Elogiul  adus femeii” pentru că eu consider că femeia are rolul    principal dominant în existența lumii. Ea femeia este mama universului, este mama tuturor oamenilor si fara ea noi n-am exista. Faptul ca vorbim acum , ca suntem si ne bucurăm unii de prezența celorlalți datorăm acestei ființe care se cheamă femeie: femeia mamă, femeia soție, femeia iubită.

Am vrut să dedic și dedic această conferință în primul rând, tuturor femeilor din lume. Pentru că ele, în opinia mea, trebuie să dețină rolul prim. Îmi pare rău că bărbații vor spune că nu sunt aliatul lor, dar mie îmi place să spun realitatea. prof. D.C.Dulcan

Mai multe detalii despre conferință  https://evoluamimpreuna.ro/conferinta-femei/

 

Interviu realizat de

Alina Finta

Fondatoarea Evoluam Impreuna

‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”