Cum sa reactionezi la un diagnostic sau ce sa-i spui unei persoane dragi bolnave
Harta Constiintei: cele 9 niveluri de constiinta constructive de la Dr. David Hawkins
Cum sa reactionezi la un diagnostic sau ce sa-i spui unei persoane dragi bolnave
Harta Constiintei: cele 9 niveluri de constiinta constructive de la Dr. David Hawkins

Harta Constiintei: exista 17 niveluri de constiinta. Descopera la ce nivel esti tu!

Stiai ca exista 17 niveluri de constiinta? Si ca 8 dintre ele sunt distructive, iar 9 constructive?

Problema este ca majoritatea oamenilor se afla in primele niveluri si ca o consecinta nu este de mirare de ce inca exista in lume crime, violente, saracie, boala, razboaie.

Dr. David R. Hawkins este cel care a creat aceasta harta a nivelurilor de constiinta prin care explica comportamentul oamenilor din punct de vedere psihologic si social. Dr. Hawkins este autorul cartii „Putere vs Forta – Determinantii ascunsi ai comportamentului uman”.

El a fost doctor in medicina si filosofie, un renumit expert si conferentiar in procesele mentale. A inceput sa practice psihiatria in 1952 , a fost ales membru pe viata al Asociatiei Psihiatrice Americane si a condus Institutul pentru Cercetari Teoretice Avansate.

Mai jos iti vom prezenta care sunt aceste niveluri si ceea ce iti recomandam este sa faci un exercitiu de constientizare si introspectie pentru a-ti da seama la care nivel te afli, in functie de ceea ce crezi, ce comportamente ai in relatiile cu ceilalti si ce perspectiva ai despre viata.

Inainte sa ti le prezint vreau sa iti spun ca ceea ce vrem sa realizam in Evoluam Impreuna prin faptul ca organizam evenimente de dezvoltare personala si spirituala aproape in fiecare luna este ca dorim sa ne crestem nivelul de constiinta.

Este foarte important acest lucru pentru ca dupa cum spune si Dr. Hawkins, exista doua mari bariere spirituale la nivelul 200 si 500. 200 este nivelul curajului. Acest nivel reprezinta o schimbare radicala, o trecere de la un comportament distructiv, care raneste, catre o viata integra.

La ora actuala 78% din populatie se afla sub acest nivel semnificativ.

Iar pentru ca aceasta majoritate are o capacitate distructiva, intreaga umanitate este inevitabil tinuta la un nivel foarte scazut al constiintei, cei 22% dintre oamenii care traiesc constient nu pot sa faca o diferenta.

Totusi, Dr. Hawkins mentioneaza in scrierile sale ca aceasta scala a constiintei este logaritmica si o persoana care a ajuns la nivelul 600, contrabalanseaza negativitatea a 10 milioane de oameni care se afla sub 200.

De aceea este important sa devenim din ce in ce mai constienti de starile noastre, de ceea ce suntem noi ca oameni. Fiecare dintre noi conteaza si fiecare poate face o schimbare.

Si asta dorim sa realizam prin evenimentele organizate.

Sa cream cadrul potrivit prin care oamenii sa isi poata accesa un nivel de constiinta cat mai ridicat.

 

Iata cateva detalii despre fiecare nivel, pentru a te ajuta sa intelegi la ce nivel te afli. Ele sunt descrise mult mai bine in cartea Putere vs Forta.

1.Rusine – Este nivelul apropiat de moarte.  Cei plasati aici se pot sinucide sau refuza masurile si atitudinile ce le-ar putea prelungi viata. Aici se gasesc si mortile prin accidente evitabile. Unii prefera a se exila, lucru ce apartine rusinii. Rusinea produce nevroze, ea este destructiva pentru sanatatea emotionala si psihologica, predispune la afectiuni psihice, stima de sine este foarte scazuta.

Rusinea este si o unealta a cruzimii, victimele devin si ele crude. Copiii rusinosi sunt cruzi fata de animale la fel si cu ei insisi.

La acest nivel esti timid, retras, introvertit. Devii paranoic, crezand ca toata lumea te judeca si incepi sa ai halucinatii.

2. Vinovatie – Se manifesta prin remuscari, auto-incriminare, masochism si simptomele victimizarii. Vinovatia inconstienta genereaza tulburari psihosomatice, predispozitii la accidente si comportament spre suicid. Devine o preocupare pentru „pacat” exploatata de demagogii religiosi.

Vinovatia este consecinta rememorarii actiunilor trecute, pe care le regretam. Ele pot fi depasite numai prin recontextualizare. Greselile sunt consecinta fireasca si impersonala a invatarii si a dezvoltarii, fiind, deci, inevitabile.

La acest nivel actionezi din vinovatie si o proiectezi si asupra altora.

3. Apatie – Este caracterizata prin saracie, neglijenta, indiferenta, disperare si lipsa a sperantei. Lumea si viitorul apare sumbru. Este o stare a neajutorarii, lipseste energia pentru a te salva.

Apatia indica un interes si un disponibil energetic extrem de reduse. Lenea este una din cele sapte pacate. Apatia este adesea, fundamentul pasivitatii si al condamnarii de sine, generand un nivel scazut fata de propria persoana si fata de imaginea de sine.

Aici se gasesc parazitii societatii, batranii si bolnavii izolati, apaticii. Detinutii din inchisori calibreaza in medie la nivelul 50. Apatia indica un interes si un disponibil energetic extrem de reduse. Lenea este una din cele sapte pacate.

Lipsa sperantei conduce ulterior la declin, iar acesta este folosit mai apoi ca un mijloc de salvare a aparentelor. Responsabilitatea e respinsa, fiind inlocuita cu o mentalitate cronica de victima, care proiecteaza presupusa sursa a problemelor in lumea exterioara pentru a o putea apoi blama confortabil.

La acest nivel esti dependent de ceilalti si esti perceput ca o povara de care trebuie sa aiba grija.

4. Durere – Este nivelul tristetii, pierderii si descurajarii.

Unii trec prin aceste stari un anumit timp, altii raman aici traind o viata de regrete si depresii continue. Este nivelul doliului, degradarii si al regretelor fata de trecut, al celor care s-au obisnuit sa piarda. Pierderea unei fiinte iubite este echivalata cu pierderea iubirii insesi. Lor li se pare ca suferinta este pretul vietii, vad suferinta peste tot.

Ei generalizeaza de la particular la total; pierderile emotionale pot aduce depresii serioase si chiar moartea. Este destinul multor batrani si bolnavi izolati.

La acest nivel traiesti in melancoloe, regretand ce ai pierdut.

5. Frica – Frica si pericolul sunt sanatoase. Sunt declansatori ai multor motivatii in vietile multor oameni.

Frica este un instrument de control si de manipulare manipulatorilor. Mass-media si publicitatea se foloseste de ea.

Frica guverneaza o mare parte a lumii: frica de dusmani, de batranete, sau moarte, teama de a fi respins etc. Frica limiteaza dezvoltarea personalitatii si favorizeaza inhibitiile. Cei aflati sub imperiul ei, trebuie ajutati. Cel temator, pentru a se elibera de sub robia Fricii, va cauta lideri puternici, ce par ca si-au invins propriile temeri.

Frica e o anticipare focalizata asupra viitorului. Orice tip de frica reprezinta un produs al eului.

La acest nivel frica este un obstacol in cresterea ta si ai nevoie ca altii sa te inspire sa actionezi.

6. Dorinta – Ea ne face sa depunem eforturi pentru a atinge obiectivele sau pentru recompensa Mandriei

Cei care si-au depasit Frica tind sa cada in dorinte pentru bani, prestigiu sau putere. Este nivelul patimilor si al dependentei. Exista dorinta de atentie, de acceptare sexuala, de acumulare, lacomie. Se trece din dorinta in dorinta mereu pentru altceva.

Este un stadiu mai bun decat Apatia sau Durerea. Dorinta ne poate aduce pe drumul intelegerii. Poate fi o trambulina spre nivele mai inalte ale constiintei.

Dar deasemenea, dorinta constituie nivelul patimilor si al dependentei si nu de putine ori la acest nivel dorinta devine chiar mai importanta decat viata.

La acest nivel devii obsedat de dorinta de a acumula mai mult, de a fi mai mult, de a face mai mult.

7. Furie – Furia poate conduce la crima sau la razboi, dar ca nivel energetic este mult mai departe de moarte decat nivelele inferioare ei.

Cand oamenii lasa in urma Apatia si Durerea, pentru a-si depasi Frica, ei ajung la Dorinta, care duce la frustrare deci la Furie. Furia a generat miscari sociale importante ce au condus la schimbari majore in societate. Dar ea se exprima adesea ca resentiment si razbunare, fiind periculoasa. Oamenii sunt atunci iritabili si exagerat de sensibili la glume si ironii, devenind certareti.

Furia creste din Dorinta frustrata. Frustrarea provine din exagerarea importantei dorintelor.

La acest nivel furia te poate conduce spre independenta sau din contra daca nu stii sa o controlezi te poate duce la actiuni distructive. Ura poate iesi la iveala datorita furiei, iar ura iti poate afecta viata din toate punctele de vedere, personal, profesional, spiritual…

8. Mandrie – Majoritatea oamenilor de astazi tind catre acest nivel.

Este departe de Rusine, Vinovatie sau Frica. Social, ea este incurajata. Dar este negativa. Se situeaza la nivelul 175, deci sub 200. Are suficienta energie pentru a pune in miscare Marina SUA.

Un „eu” supraevaluat este vulnerabil. Ea poate fi detronata, devenind Rusine.

Mandria intervine la nationalism, in razboaie religioase, terorism politic.

Mandria, nu numai ca face ca performantele sportive sa scada, dar nu poate oferi puterea de motivare a iubirii, onoarei sau daruirii unui principiu superior.

Mandria se simte bine numai daca este pusa in contrast cu celelalte niveluri inferioare.

Mandria este defensiva si vulnerabila pentru ca depinde de conditii exterioare, in lipsa carora poate reveni la un nivel inferior. Partea inferioara a mandriei este aroganta, negatia si refuzul. Aceste caracteristici blocheaza dezvoltarea ta. Mandria este o piedica foarte vizibila pe drumul dobandirii adevaratei puteri care va pune in locul mandriei adevaratul prestigiu si maretie.

La acest nivel vor majoritatea oamenilor sa ajunga pentru a deveni cat mai cunoscuti in ceea ce fac, dar din aroganta si superioritate cei care ajung se blocheaza si nu reusesc sa treaca la urmatorul nivel.

Asadar, acestea sunt nivelurile distructive.

Tu la ce nivel crezi ca esti? Simti ca ai trecut de aceste 8 niveluri distructive si ai ajuns la nivelele constructive? Daca da, felicitari. Daca nu, nu este cazul sa te invinovatesti sau sa te descurajezi.

Important este sa constientizezi la ce nivel esti si sa iti doresti sa treci la urmatorul. Pentru ca atunci cand tu treci, inevitabil ii vei inspira si influenta si pe cei din jurul tau sa atinga urmatorul nivel de constiinta.

Imagineaza-ti in ce lume minunata am trai daca din ce in ce mai multi oameni vor depasi aceste niveluri distructive si vor trece la niveluri constructive de constiinta. Ura, frica, mania, agresivitatea, regretul si alte emotii distructive nu ne-ar mai influenta actiunile si am trai cu totii intr-o lume mai buna, o lume in care violentele si crimele nu ar mai fi atat de prezente ca in ziua de azi.

Pentru ca a devenit destul de lung acest text, celelalte 9 niveluri constructive le vom prezenta in urmatorul articol.

Cat mai multe constientizari iti dorim!

Echipa Evoluam Impreuna

P.S. Distribuie acest articol si prietenilor tai si vom ajuta astfel cat mai multi oameni sa se inteleaga mai bine pe sine, avand ca baza aceste niveluri de constiinta!

Comentarii Facebook

3 Comments

  1. GiP spune:

    Dr. David R. Hawkins este cel care a creat aceasta harta a nivelurilor de constiinta prin care explica comportamentul oamenilor din punct de vedere psihologic si social. Dr. Hawkins este autorul cartii „Putere vs Forta – Determinantii ascunsi ai comportamentului uman”.

    El este doctor in medicina si filosofie, un renumit expert si conferentiar in procesele mentale. A inceput sa practice psihiatria in 1952 si a fost ales membru pe viata al Asociatiei Psihiatrice Americane, iar in prezent conduce Institutul pentru Cercetari Teoretice Avansate.

    Dr. David R Hawkins a fost pentru ca a murit la 19 septembrie 2012. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    • Daniela Marin spune:

      Asa este, va multumesc pentru observatie. Dr. Hawkins a plecat din lume in septembrie 2012, dar aceasta informatie nu apare pe site-ul editurii si nici in cartile Dr. Hawkins. Era in viata la vremea cind au fost publicate aceste informatii, de aceea am folosit timpul prezent. Iar daca Evoluam impreuna a folosit ca sursa cartile si site-ul editurii, atunci nu are vina pentru aceasta absenta. Voi introduce informatia pe site.

  2. […] articolul anterior ti-am prezentat cateva detalii despre cele 8 niveluri de constiinta conform Hartei Constiintei […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Harta Constiintei: exista 17 niveluri de constiinta. Descopera la ce nivel esti tu!
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.
Detalii