Cum ajutam pe ceilalti fara ca “binele” sa se transforme in ”rau”
11 filme inspirationale vechi si noi care sa motiveze in noul an
Cum ajutam pe ceilalti fara ca “binele” sa se transforme in ”rau”
11 filme inspirationale vechi si noi care sa motiveze in noul an

Vise și Aspirații: Si ție ți-au fost tăiate aripile când ai avut un vis?

Vreau să-ți împărtășesc o experienta personală despre vise și aspirații din care am avut foarte multe de învățat cum să lupt și să-mi protejez visurille mele. Acorda-ti 3 minute pentru a-l explora. Nu stiu daca iti va oferi vreun raspuns la una dintre framantarile tale interioare, insa cu siguranta te va pune pe ganduri.

Iata de unde a inceput totul:

Inca de mica visam sa fiu prezentatoare de stiri, asa ca Facultatea de Jurnalism parea cea mai buna varianta pentru indeplinirea scopului meu.

Imi doream sa ma inscriu la facultatea din Bucuresti, insa oamenii din Negresti-Oasi (locul din care provin) imi tot transmiteau ca Bucurestiul nu este cel mai potrivit loc sa imi incep studiile universitare.

Intrebam in stanga si in dreapta si tot ce auzeam de la cei din jurul meu era:

“bucurestenii sunt oameni rai”,

“poti sa cazi pe strada si nimanui nu-i pasa de tine” ,

“este multa tiganime la Bucuresti”.

Copil fiind, toate aceste lucruri pe care le-am auzit m-au facut sa ma razgandesc si sa nu fac Facultatea la Bucuresti. Mi-am spus in sinea mea ca “tot mai  bine-i in Ardeal”.

 In cele din urma am facut facultatea la Cluj, dar tot am ajuns sa profesez in Bucuresti 🙂 Sunt aproape 7 ani de cand locuiesc in capitala tarii.

Spre surprinderea mea am descoperit un alt Bucuresti decat orasul neprietenos pe care mi l-au prezentat altii. Ma simt implinita aici, iubesc ceea ce fac si am intalnit oameni deosebiti carora le pasa de cei de langa ei. Imi urmez aici un alt vis: acela de a ajuta oamenii sa evolueze.

Eu sunt doar un exemplu despre cum viata noastra poate fi schimbata de “sfaturile” si „bunele intentii” ale celor din jur, insa sunt convinsa ca multi au trecut printr-un scenariu asemanator.

Tie ti s-a intamplat sa ai un vis, o dorinta arzatoare? Poate sa vrei sa devii ceva anume, poate sa urmezi o anumita facultate, poate sa-ti deschizi propria afacere sau poate sa calatoresti?

***

Imi amintesc cu drag de filmul “In cautarea fericirii” (The Pursuit of Happiness”).

In cazul in care nu stii despre ce este vorba in acest film, da-mi voie sa-ti fac un rezumat:

Chris Gardner, personajul principal, este un bun model de urmat pentru mine. Parasit de sotie, tata a unui baietel de 5 ani, evacuat din apartament, el incearca sa-si gaseasca un job mai bine platit, dar trebuie mai intai sa treaca printr-un program de stagiatura neplatit. Chris va depasi toate obstacolele ce ii apar in cale: ramane un tata iubitor si grijuliu pentru fiul sau si, in cele din urma, obtine jobul mult visat intr-o companie pe Wall Street.

Mi-a ramas in minte in mod special o scena in care tatal ii spune fiului:

 

Cand apropiatii tai afla ca ai un vis si se indoiesc ca il poti indeplini, vei primi tot felul de pareri din partea lor:

“o sa fie greu”,

„nu cred ca merita sa faci asa ceva”,

“altii sunt mai buni decat tine”,

„nu cred ca ai nicio sansa”.

Recunosti aceste vorbe?

Indiferent ca iti sunt rude, prieteni sau simple cunostinte,  fiecare iti vorbeste din propriile lui limitari. Nu-ti vorbesc despre tine, ci se pun in locul tau si vorbesc ca si cum ei asta ar face. Sau nu ar face!

* Observa intai ce fel de realizari remarcabile au cei carora le ceri sfatul sau care isi dau cu parerea. Au cumva realizari in domeniul in care tu vrei sa-ti urmezi visul? Sau macar in alte domenii?

In continuare, iti propun sa abordam 2 aspecte:

1.De ce ai TU nevoie atunci cand ceri sfatul altora?

In primul rand, nu ai nevoie de pretexte pentru care nu o sa functioneze acel vis deoarece ai si tu o gramada in capul tau 🙂 

Mai degraba,  ai nevoie de o persoana care sa creada in tine! Care sa-ti spuna ca o sa reusesti si ca, indiferent unde o sa ajungi cu visul tau, te vei imbogati cel putin prin experienta pe care o acumulezi.

2. De ce au altii nevoie de la tine atunci cand au un vis?

Ei au nevoie de ghidarea si sustinerea ta. I-ar putea ajuta cateva intrebari precum: cum te vezi dupa ce iti indeplinesti acest vis? Ce simti in acel moment? De ce resurse ai nevoie sa reusesti? Ce oameni or sa te ajute? Care ar putea fi piedicile ce-ti pot apare in cale?

In orice caz nu-i da pretexte pentru ca nu va reusi, ci da-i motive pentru care va reusi! Decat sa-i tai aripile, mai bine incurajeaza-l si ureaza-i Succes.

In loc de incheiere.

Ce poti face daca oamenii incep sa-ti spuna de ce nu merita sa-ti urmezi visul? Spune-le ca ai nevoie de incurajare si nu te descurajari. Un vis poate fi foarte fragil si poate fi distrus de cineva care este convins ca nu vei reusi.

Asadar, atunci cand ai un vis maret si vrei sa faci tot ce tine de tine pentru a-l indeplini, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  1. Inconjoara-te de oameni care au avut succes sa indeplineasca acel vis.
  2. Cere-le lor sfatul si intreba-i care au fost dificulatile.
  3. Fa tot ce-ti sta in putinta sa-ti urmezi visul. Indiferent de destinatie, viata ta va fi mai bogata.

Nu-ti cladi o viata lipsita de satisfactii, dar plina de frustari si de „cum ar fi fost daca?”. Nu-ti ingropa visurile si apoi sa pretinzi ca esti in regula! Nu renunta si nu te ascunde dupa „eu nu pot” sau „eu nu am”!

Tie ti-au fost taiate vreodata aripile atunci cand i-ai spus cuiva visul tau? Cum ai reactionat? Ai renuntat la visul tau sau l-ai dus la indeplinire? Scrie-mi mai jos experienta ta deoarece ii poti inspira/ajuta si pe altii.

Alina Finta,
Impreuna este mai usor!’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”