Cum sa spui NU fara ca ceilalti sa te considere o persoana egoista
11 melodii inspirationale care te pot ghida cand emotiile te coplesesc

[Video] Cum sa stabilesti granite personale sanatoase

Sa inveti cum sa pui granite personale sanatoase este necesar pentru mentinerea unei stime de sine ridicata si pentru a trai o viata in armonie cu tine insuti si cu cei din jur.

Este modul tau de a comunica altora ca ai respect, auto-valoare si nu permiti altora sa te defineasca.

Limitele personale sunt limitele fizice, emotionale si mentale pe care le stabilesti pentru a te proteja de manipularea, folosirea sau incalcarea de catre ceilalti. Ele iti permit sa separi cine esti si ceea ce gandesti si simti de gandurile si sentimentele altora. Prezenta lor te ajuta sa te exprimi intr-un mod autentic, in timp ce recunosti acelasi lucru si in alte persoane.

Confirm Wikipedia, “Granitele personale sunt liniile directoare, regulile sau limitele pe care o persoana le creeaza pentru a identifica modalitati rezonabile, sigure si permise pentru alti oameni sa se comporte fata de ei si modul in care vor raspunde atunci cand cineva va trece aceste limite.”

Semne de granite nesanatoase:

 •    A actiona impotriva valorilor personale pentru a le face pe plac celorlalti.
 •    A oferi cat de mult poti doar de dragul de a oferi.
 •    A lua cat de mult poti doar de dragul de a lua.
 •    A-i lasa pe altii sa te defineasca.
 •    A te astepta ca ceilalti sa-ti indeplineasca nevoile in mod automat.
 •    A te simti prost sau vinovat atunci cand spui Nu.
 •    A nu-ti lua apararea cand esti tratat abuziv.
 •    A accepta avansuri, atingeri sau sex pe care nu ti le doresti.

“Pentru a afla cine suntem, trebuie sa invatam unde ne sfarsim si unde incepe celalalt” asa incepe video-ul de mai jos pe care l-am gasit recent pe youtube si pe care iti recomand si tie sa il vizionezi.

Iata 5 pasi pe care ii poti face pentru a stabili granite personale sanatoase.

1. Fii constient de faptul ca ai dreptul la granite sanatoase.

Nu doar ai dreptul, dar trebuie sa preiei responsabilitatea pentru modul in care le permiti celorlalti sa te trateze. Granitele tale actioneaza ca filtre, permitand sa intre in viata ta ceea ce este acceptabil si tinand deoparte ceea ce nu este. Daca nu ai granite care sa te protejeze si sa te defineasca cu un sentiment puternic de identitate, atunci vei tinde sa-ti extragi sentimentul de merit personal de la ceilalti.

2. Recunoaste ca nevoile si sentimentele altor oameni nu sunt mai importante decat ale tale. 

Multe femei gandesc ca nevoile sotului si ale copiilor sunt mai importante decat ale lor. Asta nu numai ca nu este adevarat, dar poate submina functionarea sanatoasa a dinamicii familiale. Daca o femeie este uzata mental si fizic pentru ca a pune pe primul loc pe ceilalti,nu numai ca isi distruge propria sanatate, dar in schimb isi priveaza familia de prezenta ei completa in viata lor.

3. Invata sa spui „Nu”. 

Multi dintre noi le fac pe plac celorlalti si adesea se pun pe ultimul loc, incercand sa-i faca pe ceilalti confortabili. Nu vrem sa fim egoisti, asa ca ne punem nevoile personale deoparte si suntem de acord sa facem lucruri care nu sunt benefice pentru starea noastra de bine. De fapt, o cantitate de egoism este necesara pentru a avea granite personale sanatoase. Nu faci nimanui niciun favor, mai putin tie insuti, incercand sa le faci altora pe plac pe propria cheltuiala.

4. Identifica actiunile si comportamentele pe care le gasesti inacceptabile. 

Lasa-i pe ceilalti sa stie cand au depasit limitele, au actionat inadecvat sau nu te-au respectat intr-un anumit fel. Nu-ti fie teama sa le spui altora cand ai nevoie de spatiu emotional si fizic. Permite-ti sa fii cine esti fara presiune din partea altora de a fi altcineva. Cunoaste actiunile pe care trebuie sa le faci daca dorintele tale nu sunt respectate.

5. Ai incredere in tine.  Esti autoritatea suprema in ceea ce te priveste. Te cunosti cel mai bine. Stii ce ai nevoie, ce vrei si ce valorizezi. Nu lasa pe nimeni altcineva sa ia decizii pentru tine.

Cum stii ca ai granite personale sanatoase:

 • Ti-ai imbunatatit increderea in sine.
 • Stii cand sa spuni NU atunci cand simti sa spui NU.
 •  Esti mai prezent si mai in contact cu realitatea.
 •  Esti mai capabil sa comunici cu ceilalti, eviti mai usor conflictele.
 •  Te bucuri de relatii care te implinesc.
 • Ai mai multa stabilitate si control in viata ta.

Tu cum stai cu granitele in viata ta? Iti respecti granitele persoanele si reusesti sa respecti granitele celorlalti?

 

* sursa articol

Alina Finta

Fondatoarea Evoluam Impreuna’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”