Interviu cu Zoia Zărnescu: „De cele mai multe ori nu reuşim în viaţa noastră pentru că ne oprim prea devreme”
Interviu cu Oana Popa: „Nu înteleg de ce vrem să îi îndepărtăm pe copiii noştri exact de ceea ce i-ar face fericiţi atunci când vor fi adulţi. Doar pentru că aşa am fost crescuţi noi?”
“Daca ziua mea ar avea 48 de ore…” se aude tot mai des, spus pe un ton ce aduce a frustrare, usor spre disperare.
Timpul a fost considerat moneda de schimb a secolului XX. Carl Sandburg, poet, scriitor si editor american, castigator a trei premii Pulitzer, spunea “Timpul este moneda vietii. Este singura moneda pe care o ai si numai tu decizi cum o cheltuiesti.”
Acum, in secolul XXI, parca avem din ce in ce mai putine monede de cheltuit. “Saracia timpului” ne afecteaza tot mai tare. Oricat ne straduim suntem tot mai “saraci”.
Adesea le adresez participantilor la workshopurile mele doua intrebari:
1. Cui i-ar placea ca la sfarsitul zilei sa spuna “astazi am facut tot ce mi-am propus”?
2. Cati dintre voi chiar spun, sincer, la sfarsitul zilei “astazi am facut tot ce mi-am propus”?
La prima intrebare toti, fara exceptie, ridica mana in semn de raspuns afirmativ. Apoi linistea se lasa peste grupurile de participanti. Niciunul nu reuseste sa duca la bun sfarsit tot ce si-a propus la inceputul zilei.
Pornesc ziua plini de avant, si-au facut lista cu activitatile pentru azi (poate pentru toata saptamana), dar nu se pot tine de ea pentru ca apar noi si noi chestiuni urgente de rezolvat. Se simt coplesiti de volumul mare al sarcinilor vechi si noi. Energia le scade, se simt fara vlaga si incapabili sa ajunga la linia de sosire.
Se instaleaza stresul, care este cauzat in mare parte de diferenta dintre asteptari si realitate. Neconcordanta dintre ele provoaca dezamagire si frustrare.
Ar vrea ca ziua lor sa aiba 48 de ore…
Cercetatorii Institutului Gallup au facut, incepand cu mijlocul secolului XX, un studiu impreuna cu economisti, psihologi, medici, sociologi si alti specialisti. Subiectul cercetarii este explorarea cerintelor unei vieti bine traite, adica bunastarea. Studiul s-a desfasurat in peste 150 tari cu diverse niveluri de dezvoltare. In anul 2010 a fost dat publicitatii raportul, care evidentiaza cinci elemente universale si interconectate ale bunastarii, reprezentand modul in care gandim despre viata si cum vedem “cel mai bun viitor posibil”.
Saracia timpului afecteaza toate cele cinci arii:
1. Cariera: nu avem destul timp sa finalizam tot ce ne-am propus; sefii ne considera neproductivi si ne sar de la promovare; nu ne luam concediu mai multi ani la rand sau, daca apucam sa-l luam, il petrecem la telefon / laptop rezolvand probleme de serviciu
2. Social: petrecem prea putin timp de calitate cu cei dragi noua, familie si prieteni; nu avem timp sa facem ceea ce vrem si ceea ce ne place; nu avem niciodata destul timp pentru noi
3. Financiar: oricat de mult muncim, veniturile nu cresc; sau daca se intampla sa obtinem o crestere a salariului, nu se simte; banii se topesc, nu reusim sa economisim pentru ca nu avem timp sa producem suficient
4. Fizic: ne simtim storsi de energie, obositi si apatici; nu ne putem concentra; adormim greu si ne sculam si mai obositi; sanatatea ne este afectata, dar nu avem timp sa mergem la doctor, sa ne ingrijim
5. Comunitate: abia avem timp sa mergem de la serviciu acasa, de unde sa gasim timp si pentru voluntariat?; banii nu ne sunt suficienti pentru un trai decent, nu avem resurse pentru a contribui.
Da, vrem ca ziua sa aiba 48 de ore!
Aceasta pare sa fie cea mai mare frustrare legata de timp: nu putem face tot ce ne propunem. Ideea ca le putem face pe toate este cel mai mare mit al gestionarii timpului.
Adevarul crud este ca nu putem! Oricat ne-am stradui, nimeni, niciodata nu a reusit sa le faca pe toate. Avem resurse limitate. Iar ziua are numai 24 de ore. Avem un numar limitat de monede, pe care trebuie sa le cheltuim inteligent.
Performanta este masurata prin ceea ce facem. Intotdeauna va fi ceva care ramane nefacut. Sau neinceput. Insa cand scopul nostru este “sa le facem pe toate” avem tendinta sa ne concentram pe cantitate in detrimentul calitatii, iar productivitatea sufera.
Bun! Ce este de facut?
In primul rand ia o DECIZIE. In ce directie vrei sa se indrepte viata ta? Care sunt obiectivele tale pe termen lung, mediu si scurt? Scrie-le! Si rescrie-le zilnic.
In al doilea rand ALEGE sa faci numai acele activitati care dau valoare timpului tau. Intreaba-te in permanenta “ceea ce fac acum ma duce spre obiectivele mele?” Fa o lista cu aceste activitati si prioritizeaza-le. Instaleaza obiceiuri bune, care te ajuta sa iti atingi obiectivele. Aplica regula 20/80 (concentreaza-te pe cele 20% dintre activitati care iti aduc 80% din rezultate). Restul deleaga sau elimina. Invata sa spui “NU!”
Timpul este singura resursa limitata, insa ENERGIA pe care o punem in activitatile pe care le intreprindem este mult mai importanta. Ai grija de ea! Concentreaza-te numai pe ce ai de facut. Incarca-te cu energie! Ia pauze, mananca sanatos, fa sport, dormi 8 ore pe zi, bea cel putin 2 litri de apa zilnic.
Si inconjoara-te de oameni care iti dau energie, oameni care te sustin.
Nu, nu de 48 de ore pe zi ai nevoie. Oricat de mai mult timp ti s-ar pune la dispozitie il vei umple cu “paraziti”, asa suntem programati, aceasta este firea umana. Tot ce ai de facut este sa te concentrezi pe activitati productive. Iar acest lucru se invata, toti putem deveni experti in Time Management. Masura succesului tau depinde de asta.
articol scris de Remus Balan
Daca doresti sa-ti (re)castigi timpul si sa-ti (re)descoperi echilibrul intre viata personala si profesionala, atunci citeste AICI mai multe despre cursul de Time Management sustinut de Remus Balan in weekend-ul 3-4 octombrie.
De asemenea, daca doresti sa te inscrii, completeaza acest formular de inregistrare.‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”