Eliberează-te de perfecţionism!
Cand adevarul incepe sa (ne) vindece…

Nu sunt responsabil(a) pentru fericirea ta!

Girl drawing smiley face on to a wall

Ce risti cand incerci sa-i faci pe ceilalti fericiti?

Ca multi altii, poate si tu traiesti cu impresia ca te vei simti o persoana mai buna daca incerci sa-i faci pe ceilalti fericiti. Insa adevarul este ca aceasta incercare nu este o virtute, ci mai degraba o munca de Sisif.

Studiile in domeniul neurostiintei arata ca pe masura ce petreci mai mult timp in preajma persoanelor nefericite, devii mai confuz si mai neglijent cu privire la viata ta.

Un studiu in acest sens a analizat 120 de participanti carora li s-a cerut sa intre in vorba sau sa ignore persoanele fericire sau nefericite din incapere. Dupa 4 minute de interactiune, participantilor li s-a dat un exercitiu de concentrare si atentie. Cei care nu au interactionat cu persoanele nefericite au avut rezultate mai bune decat cei care au intrat intr-o conversatie mai profunda cu acestea.

Concluzia? Contribuie la fericirea celorlalti atunci cand ei iti permit acest lucru. In rest, aminteste-ti ca fericirea ta este pe primul loc 🙂

4 motive pentru care nu-i poti face pe ceilalti fericiti:

  1. Anumite persoane nu vor sa fie fericite.

Daca esti o persoana fericita care se bucura de viata, afla ca nu toata lumea este ca tine. De fapt, exista oameni care nu suporta ideea de a fi fericiti. Acesti oameni se simt bine in propria “mocirla” deoarece doar astfel primesc atentia pe care si-o doresc. Iubesc ca oamenii sa le ofere sprijinul si sa ii salveze.

Insa ce este cu adevarat trist este ca anumiti oameni nu cred ca au dreptul de a fi fericiti. Acesti oameni cred ca starea lor principala este cea de nefericire si fac tot posibilul sa atraga astfel de scenarii in viata lor. Important nu este de ce ei gandesc astfel, ci ca nu este treaba ta sa-i “repari“.

2. TU nu poti face fericiti anumiti oameni.

Exista oameni care nu vor sa fie fericiti in general asa cum exista oameni care nu vor sa fie fericiti in PREAJMA TA din simplul motiv ca nu se simt bine in compania ta. Nu incerca sa-i urmaresti si nici sa nu iti inchizi inima din cauza unei persoane care nu se bucura de prezenta ta, ci sa te concentrezi pe acele relatii din jurul tau bazate pe reciprocitate si intelegere.

3.  Sa traiesti pentru altcineva este un act egoist.

In momentul in care ii oferi atentie unei persoane care isi plange de mila in mod constant, nu faci altceva decat sa o incurajezi sa ii fie mila de ea in continuare.

Ne pacalim pe noi insine crezand ca partenerul, prietenii si familia au nevoie sa-i strangem de mana, insa adevarul este ca au nevoie ca noi sa facem un pas in spate. Se pot descurca si fara noi. Au nevoie de spatiu si au nevoie sa-si traiasca singuri viata si propriile incercari si greseli astfel incat, in final, sa se simta responsabili pentru alegerile lor.

Aminteste-ti cand ai invatat sa mergi pe bicicleta. In primele ore, mama sau tatal tau a stat langa tine si te-a sustinut, insa a venit un moment in care ti-a dat drumul pentru a invata sa mergi pe cont propriu. Si chiar daca ai cazut cand te-ai vazut singur(a), te-ai ridicat si ai luat-o de la capat. Acelasi lucru este valabil pentru toate experientele pe care le traim.

4. Nu iti vei putea atinge potentialul.

In momentul in care te preocupi constant de fericirea celorlalti, iti ramane din ce in ce mai putin timp pentru tine. Poate ca cea mai sigura cale catre o viata implinita este sa faci tot posibilul sa te ingrijesti mai mult de propria fericire si mai putin de a altora.

Prin a-ti crea propriul exemplu de fericire, nu faci altceva decat sa-i inspiri pe ceilalti sa construiasca mai mult in jurul propriei lor fericiri. Contrar credintelor gresite raspandite in lumea noastra, cel mai “ne-egoist” lucru pe care il poti face este sa traiesti pentru tine.

In final, am rugamintea sa-mi scrii sub forma de comentariu la acest articol care dintre cele 4 motive de mai sus ti se pare cel mai relevant si de ce.

Multa fericire constienta iti doresc! 🙂‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”