O perspectivă spirituală asupra arhetipurilor feminităţii
Interviu cu Zoia Zărnescu: “De cele mai multe ori nu reuşim în viaţa noastră pentru că ne oprim prea devreme”

Introducere în energia celor sapte chakre

 

cka

Atat pe corpul fizic, cat si pe cel energetic exista un numar de deschideri circulare, cunoscute din filosofia indiana sub numele de “chakre” (care in traducere libera inseamna “roti”).

In general, sunt cunoscute 7 chakre principale si mai multe sute secundare.

Cele principale sunt situate pe partea ventrala a corpului, iar chakrele II – VI au si proiectii dorsale. De asemenea, in palme exista cate o chakra secundara, care are in mod normal pozitia de “receptie” la stanga si “emisie” la dreapta. La stangaci situatia este inversa.

Alte chakre secundare exista pe umeri, genunchi, in dreptul splinei, pe sfarcuri (dar numai la femei), la incheietura labei piciorului, etc.

Explorand forma unei chakre, se constata ca ea apare ca o deschidere biconica, cu varfurile unite, care merge din corp pe partea ventrala sau dorsala. Ele au o rotatie, un spin care difera de la chakra la chakra, dar difera si in functie de sex. Daca spinul de rotatie al chakrei ventrale este orar, conul chakrei corespunzatoare de pe partea dorsala are o reactie antiorara. Sensul de rotatie poate diferi de la o ora la alta, de la o persoana la alta, in functie de diferitele stari maladive sau sufletesti.

Sa analizam, pe rand, cele 7 chakre principale:

  • Prima chakra – Muladhara Chakra – “chakra pubiana” este situata exact in prelungirea coloanei vertebrale, la jumatatea perineului.

Caracteristici: vitalitate, energie subtila, legatura cu pamantul, interactiune grosiera, inactivitate, somnolenta, soliditate.

Dintre organele de simt coordoneaza mirosul, iar dintre glandele endocrine i se subordoneaza suprarenalele, coordonand sinteza adrenalinei si noradrenalinei.

In corp i se mai subordoneaza toate partile tari: coloana, oasele, cartilajele, dintii, unghiile, ambele picioare. Coordoneaza toata partea inferioara a corpului: anusul, rectul, intestinele, prostata; de asemenea, coordoneaza sangele si formarea celulelor. Pe corpul fizic, precum si in aura are de obicei culoarea rosie ca focul.

  • A doua chakra – Swadhistana Chakra – “chakra ombilicala” este situata la cca 2, 5 cm sub ombilic.

Caracteristici: energia instinctelor, energia subtila a apei, energiile magnetice lunare, mimetism, conformism, integrare sociala, senzualitate.

Coordoneaza gustul si organele de reproducere, precum si sinteza hormonilor respectivi. In corp I se subordoneaza organele de reproducere, rinichii, vezica, toate lichidele precum sangele, limfa, sucurile digestive, sperma, etc. Apare in culoarea portocalie.

  • A treia chakra – Manipura Chakra – “chakra plexului solar” este situata pe locul omonim de pe corp.

Caracteristici: ambitie, vointa, dinamism, violenta, energia subtila a focului, energia Soarelui, expansivitate.

Coordoneaza vazul si pancreasul, respectiv biosinteza insulinei. In corp I se subordoneaza spatele inferior, cavitatea abdominala, sistemul digestiv, splina, sistemul neuro-vegetativ. Apare in culoarea galbena pana la auriu.

  • A patra chakra – Anahata Chakra – “chakra inimii” se afla localizata in centrul pieptului, pe orizontala inimii. Coordoneaza pipaitul si timusul.

In corp i se subordoneaza spatele superior, inima, cavitatea toracica, plamanii inferiori, sistemul circulator, pielea, mainile. Apare colorata in verde cu un punct roz in centru.

  • A cincea chakra – Visuddha Chakra – “chakra bazei gatului” este localizata pe locul omonim.

Caracteristici: intuitie intelectuala, inteligenta pura, energie subtila a eterului, transcederea aspectelor temporare, trairi sublime de natura spirituala.

I se coordoneaza auzul si tiroida impreuna cu paratiroida, stimuleaza biosinteza hormonului tiroxina. In corp i se subordoneaza plamanii, bronhiile, esofagul, aparatul de vorbire (si vocea), gatlejul, ceafa, maxilarele. Apare in culoarea azurie.

  •  A sasea chakra – Ajna Chakra – “al treilea ochi” se afla proiectata pe frunte, deasupra ochilor, intre sparncene.

Caracteristici: putere mentala deosebita, centru de comanda mentala, clarviziune, telepatie.

Coordoneaza toate simturile, iar in sistemul endocrin hipofiza, respectiv sinteza vasopresinei si pituitrinei. Apare in culoare albastru inchis pana la indigo. Cateodata este punctata in stelute aurii. Chakra dorsala este proiectata putin sub orizontala, la partea superioara a gatului, imediat sub adancitura de la baza dorsala a craniului.

  • A saptea chakra – Sahasrara Chakra – “chakra coroanei” este situata in maleola din crestetul capului, la punctul cunoscut ca “moalele capului”.

Caracteristici: starea de intelepciune, realizare spirituala suprema, extaz, consonanta cu ABSOLUTUL, revelarea DIVINULUI in fiinta. Lucreaza impreuna cu epifiza – glanda pineala – coordonand sinteza serotoninei. Poate aparea violeta. dar de cele mai multe ori are culoarea alba sau aurie.

Bibliografie: Dan Seracu – “Autocontrol pentru avansati”‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”