Introducere în energia celor sapte chakre
Simt o mare frustrare, ziua mea are numai 24 de ore

Interviu cu Zoia Zărnescu: “De cele mai multe ori nu reuşim în viaţa noastră pentru că ne oprim prea devreme”

zoia

De mai bine de 8 ani de zile, Zoia Zarnescu este trainer, consultant si consilier, livrand oamenilor cursuri de dezvoltare personala si de crestere a increderii in sine.

In interviul de mai jos, am invitat-o sa ne vorbeasca despre beneficiile programului de 21 de zile, despre importanta de a cultiva atentia si prezenta in propria viata, cat si despre pasii mici care produc transformari de lunga durata.

1. Care sunt principalele motive pentru care foarte multi oameni isi duc existenta “pe pilot automat”, uitand, in mod paradoxal, sa mai fie prezenti in propria viata?

Zoia: Pentru ca este simplu asa! Pe pilot automat inseamna ca toate comenzile sunt setate deja si nu ai nimic de facut, nu mai trebuie sa gandesti, poti sa te asezi in fata televizorului si sa apesi telecomanda. Esti la conducere, tu schimbi canalele….televizorului.

Pentru noi oamenii nu s-au inventat telecomenzi sa apasam un buton si sa trecem singuri de la tristete si suferinta la bucurie si fericire. In schimb avem setate in noi niste butoane pe care apasa altii si instant apar tristetea, revolta, furia, supararea. Ca sa renunti de buna voie la pilotul automat inseamna sa fii dispus sa faci ceva pentru viata ta si primul lucru de facut este sa devii atent. Iti trebuie ceva tupeu sa faci asta 🙂 🙂 🙂

Ce vreau sa spun e ca atunci cand devii atent incepi sa intelegi ca esti a n-a za intr-un lant lung de mosteniri. Ai mostenit capacitatea de a “respecta” setarile pilotului automat si le transmiti si altora aceleasi setari.

Cand incepi sa fii atent-constient, incepi sa recunosti undeva in interiorul fiintei tale o insatisfactie permanenta, o voce care iti spune ca nu e bine, tocmai pentru ca stie ca exista si o alta modalitate de a trai. De cele mai multe ori ignoram sau ascundem aceasta voce.

2. Care sunt pasii pe care ii parcurgem pentru a integra in structura noastra interioara un nou obicei in 21 de zile?

Zoia: Primul pas este dorinta, hotararea si “tupeul” de a face ceva pentru viata ta. Nu pentru viata pe care o arati pe chipul zambitor celor din jurul tau, ci pentru viata din interiorul tau care striga la tine cand ramai singur si faci absolut orice ca sa n-o auzi, pentru ca doare prea tare.

Al doilea pas este sa intelegi cum functioneaza mintea, corpul si emotiile tale, ca sa nu zici in 17-a zi “immm…se pare ca nu este buna metoda asta…am sa caut alta”. De cele mai multe ori nu reusim in viata noastra pentru ca ne oprim prea devreme. Suntem de multe ori la un pas de a realiza ceea ce ne doream si nu avem incredere ca putem sa mergem mai departe.

Al treilea pas este sa incepi sa practici atentia-constienta 21 de zile. Simplu spus, incepi sa fii atent la tine, faci cunostinta cu tine, incepi sa descoperi frumuseti nebanuite, renunti treptat la autoinvinovatire, la critica si nu le mai permiti altora sa apese pe butoane care iti trezesc frica, tristetea, furia, supararea.

3. Reactia pe care o avem cand cineva ne apasa butoanele este un obicei daunator. Reactia este tot o setare a pilotului automat. Putem sa invata sa renuntam la ea? Putem sa o inlocuim cu un alt obicei bun?

Zoia: Cand reactionam, FACEM ceva. Suntem conditionati sa FACEM mereu lucruri. Asta este un obicei. Si ceea ce facem, facem automat, condusi de acele ganduri obisnuite, de acele tipare obisnuite, de acele comportamente obisnuite si ajungem de multe ori sa spunem cu regret : “nu stiu de ce am facut asta, nu stiu de ce am zis asta”. Un obicei nou este sa invatam “SA FIM” – sa ne obisnuim sa fim inainte sa facem ceva.

4. Care au fost beneficiile pe care programul de 21 de zilei le-a adus in viata ta personala? Dar in cea profesionala?

Zoia: Prima data l-am folosit pentru obiceiul de a face miscare dimineata si mi-a adus multa energie in fiecare zi. Sunt mai bine de 15 ani de cand fac miscare in fiecare dimineata si este ca si cum iau in fiecare dimineata pastila de bunadispozitie.
Este cu adevarat o comoara acest obicei pentru ca de el am legat apoi alte obiceiuri si mi-a fost foarte simplu sa le instalez repede. De exemplu, dupa ce termin exercitiile de dimineata, imi incalzesc apa si beau 640 ml de apa calda cu lamaie si citesc ceva dintr-o carte maxim jumatate de ora.

Profesional m-a ajutat si mai mult.

Ai auzit vreodata pe cineva spunand: “Eu lucrez cu oamenii, e atat de greu este sa lucrezi cu oamenii.”?

Am auzit de multe ori aceste vorbe – de la vanzatori si inspectori de resurse umane pana la medici si profesori.
Pentru ca imi este drag sa fiu mereu in preajma oamenilor, mi-am dat seama ca atunci cand sunt atenta la oameni, nu mai este greu deloc “sa lucrezi cu oamenii”. Cand iti antrenezi atentia, incep sa apara constientizari despre tine, despre viata ta si despre ceilalti oameni. E simplu apoi sa ai relatii bune cu ceilalti.

5. Care a fost cea mai spectaculoasa schimbare pe care ai vazut-o la participantii in acest program?

Zoia: Au fost multe transformari frumoase, unele lente, altele rapide…chiar spuneam despre una dintre participante ca a crescut ca Fat-Frumos – intr-o saptamana cat altii intr-un an. N-am sa spun despre o singura schimbare spectaculoasa, pentru ca in acest program nu este despre un pas sau un fapt spectaculos, ci despre deprinderea de a ramane atent cat mai mult timp si asta aduce transformari pentru o viata intreaga. Daca cineva cauta spectaculosul, poate merge la un spectacol. Acest program este despre si pentru viata traita in fiecare zi.

6. Ce sfat i-ai oferi unei persoane care are tendinta “de a da cu piciorul” acestui program pe motiv ca este prea simplu pentru a aduce o schimbare autentica in viata sa?

Zoia: Niciun sfat. Fiecare isi gaseste propria cale si este extrem de important sa fie calea potrivita pentru el. Programul “21 de zile pentru tine” nu este deloc simplu. Simplu e sa nu participi, sa stai cu o carte in mana, cu telecomanda in fata televizorului sau la o bere pe terasa. In acest program este un efort constant si ne sustinem cu totii 21 de zile si sunt multi dintre cei care au fost in program care nu s-au oprit dupa 21 de zile… pentru ca nu ai cum sa te opresti cand iti este bine. Mai vrei 🙂

7. In final, ne poti da 3 motive pentru care merita sa intram in programul de 21 de zile?

Zoia: Sanatate, fericire si bani!

Daca iti doresti sa afli mai multe despre programul de 21 de zile sustinut de Zoia Zarnescu ce va avea loc in perioada 10 – 24 septembrie, intra aici.

Daca esti deja hotarat(a) sa te inscrii in program, completeaza formularul de inregistrare de aici.‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”