Interviu cu prof. Dumitru Constantin Dulcan: „Iubirea este soluţia supremă la toate conflictele lumii!”
Interviu despre feminitate: „Mama este modelul nostru de a fi femeie, dar noi nu vrem să fim ca ea”
Interviu cu prof. Dumitru Constantin Dulcan: „Iubirea este soluţia supremă la toate conflictele lumii!”
Interviu despre feminitate: „Mama este modelul nostru de a fi femeie, dar noi nu vrem să fim ca ea”

Interviu cu Alina Finta: „Critica este o otravă atât pentru sufletul nostru, cât şi pentru corpul nostru!”

Sa fii bland(a) cu tine nu e intotdeauna cel mai usor lucru din lume. Mai ales atunci cand critica si goana dupa perfectionism sunt invatate din copilarie si accentuate, mai tarziu, de societate.

Insa desi „cursa” catre atingerea blandetii nu este usoara, cu siguranta nu este imposibila.

Alina Finta – fondatoarea site-ului de dezvoltare personala Evoluam Impreuna si initiatoarea programului transformational „Cum sa fii bland(a) cu tine in momentele dificile ale vietii” – iti prezinta, prin intermediul interviului de mai jos, pasi mici, dar siguri, catre dobandirea blandetii autentice fata de propria persoana, cat si fata de cei din jur.

 

  1. Intr-o lume ideala, oamenii se trateaza pe ei insisi cu iubire si acceptare, chiar daca mai si gresesc. Insa in lumea reala in care traim, lucrurile nu stau deloc asa. De ce ne este atat de greu sa fim blanzi cu noi insine?

 

N-ai de unde sa stii cum sa fii bland cu tine insuti daca inca de mic ai fost criticat cu fiecare greseala pe care ai facut-o fie de catre parinti, bunici, educatori.  Astfel s-a format tiparul care ne-a facut sa fim duri cu noi pentru ca asa credeam ca vom face schimbari si nu vom mai repeta aceleasi greseli.  Si uneori le facem, insa le facem de frica si in tensiune, doar ca aceste schimbari nu sunt durabile.

Critica ascunde in spate multe frica : frica ca, fiind asa cum sunt nu voi fi acceptat, frica de ce or sa spuna ceilalti daca eu am gresit, frica de faptul ca ceilalti or sa ne respinga , sau o sa ne abandoneze daca noi in continuare suntem asa cum suntem.

Critica este un dialog care are loc in mintea noastra, dar care in peste 90% din cazuri nu este real, este pur si simplu imaginatie. Am crezut atat de mult in acel lucru incat a devenit realitate pentru ca este stiut ca mintea are puterea sa creeze sau sa atraga realitatea conform  gandurilor noastre.

Vestea buna este ca asa cum am invatat sa ne criticam, astfel putem invata sa fim buni cu noi,  atunci cand gresim, atunci cand ceilalti ne judeca, atunci cand suferim, suntem furiosi, suparati, etc. Este un dar minunat pe care fiecare persoana poate sa si-l faca pentru ca atunci cand te ai pe tine in momentele dificile si stii cum sa te sprijini nu o sa mai cersesti atentia celor din jur si n-o sa mai suferi pentru ca ei nu ti-o dau.

Blandetea are o putere extraordinara pentru ca ne atinge inimile si ne aduce in adevar dincolo de minciunile pe care mintea de cele mai multe ori le inventeaza. Blandetea este o atingere care vindeca sufletul de ranile pe care critica le-a lasat in urma, iar atunci cand acestea sunt vindecate putem spune ca suntem pe calea fericirii cu noi insine.

 

  1. Spuneai la un moment dat ca trebuie sa te porti cu tine ca si cum ai fi cel mai bun prieten al tau. Sa inteleg ca nu este un act egoist sa te iubesti pe tine. Ne poti spune de ce?

Este inteles gresit egoismul in zilele noastre. Insusi Iisus spunea :”iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”. Pai cum sa stii sa-ti iubesti aproapele daca pe tine te judeci, te critici, te blamezi, te pedepsesti?  Vei face cu ceilalti atunci cand gresesc exact ce faci cu tine, si de aici se nasc tensiunile in relatiile cu cei din jur. O data ce iti vei intelege si accepta partea umana din tine, va fi mult mai usor sa o accepti din aproapele tau atunci cand este nervos, striga la tine, te minte etc.

A fi cu adevarat egoist, este de fapt  cand ceilalti se astepta de la tine ca tu sa-ti lasi proprile nevoi si sa te ocupi de-ale lor in detrimentul tau. Asta e egoism. Ajungi sa fii egoist atunci cand ceri celorlalti sa se ocupe de nevoile si dorintele tale pentru ca e posibil ca si tu esti ocupat cu ale altora J

De multe ori folosim aceasta expresie – “esti egoist” – tocmai pentru a manipula cu stiinta sau nestiinta pe celalalt. Asta deoarece  de cele mai multe ori vom obtine de la celalalt ceea ce ne dorim doar condamandu-l ca este egoist.

Sa ai grija de tine in primul rand, sa iti implinesti nevoile, sa spui nu daca asta simti este un act nobil de respect fata de propria persoana, pentru ca atata timp cat tu nu te ocupi de nevoile si dorinele tale, vei pretinde ca celalalt sa o faca.

 

  1. Multi oameni cred ca autocritica este o incurajare mascata, iar perfectionismul nu este altceva decat drumul spre performanta. Tu pui semnul egalitatii intre aceste concepte sau ai o alta perspectiva asupra succesului?

Majoritatea oamenilor se critica pentru ca ei cred ca astfel vor deveni mai buni, insa ceea ce se intampla de cele mai multe ori in realitate este ca fac exact aceeasi gresela. Critica este o otrava atat pentru sufletul nostru cit si pentru corpul nostru si de cele mai multe ori nu ne dam seama ca ne otravim. Cum adica otrava? Pai daca tu iti spui incontinu ca esti un prost, idiot, lenes cum te astepti sa te simti? Numai rau te poti simti cand auzi aceste cuvinte. Perfectionismul ascunde in spate frica de a fi respins daca lucrurile nu ies perfect. Ajungem in primul rand sa ne respingem noi inainte sa ne respinga ceilalti, pentru ca daca un lucru nu iese exact asa cum mintea noastra il vrea inseamna ca e gresit. Perfectionsmul inseamna multa rigiditate.

Performanta inseamna sa faci schimbarile din spatiul iubirii, sa inveti din greseli si sa nu te pedepsesti daca ai gresit, ci sa folosesti greseala ca pe o oportunitate de evolutie.  Omul performant stie ca nu exista esec, ci doar experiente din care sa invete si nu mai ajunge sa se invinovateasca pentru rezultatele lui , chiar daca nu sunt pe masura asteptarilor mintii lui. Omul performant face schimbari pentru ca asa alege el din spatiul inimii , nu face schimbari din frica.

 

4. Cand ai descoperit ca este momentul sa renunti sa fii dura cu tine si sa incepi sa te tratezi cu mai multa compasiune?

Stiu ce inseamna sa fii dur cu tine si ce inseamna sa te judeci, pentru ca anii de-a randul am fost criticata si am ajuns si eu sa ma critic. A fost un moment de revelatie incepand cu anul acesta cand mi-am dat seama  de cata suferinta imi provoc pentru ca ma critic. Am inceput sa ma observ ca dupa fiecare critica ma simteam si mai prost, ma simteam tensionata, stresata, frustrata si mi-am dat seama ca nu asta este calea. De atunci am inceput sa invat sa fiu blanda cu mine si este un proces care continua in fiecare zi. Ce pot sa spun este ca blandetea mi-a adus pace sufleteasca, implinire, intelegere fata de mine si fata de cei din jurul meu, mai multa energie si focus pe ceea ce e important cu adevarat pentru mine. Nu imi mai pierd inutil energia criticandu-ma atunci cand gresesc sau sufar, ci stiu cum sa imi fiu alaturi atunci cand mie greu.  Blandetea mi-a adus responsabiltate fata de propria pace si fericire.

 

5. Daca ar fi sa le dai celor care citesc acest interviu un mic truc pe care sa il puna in aplicare pentru a fi in pace cu ei insisi si pentru a iesi din starea de judecata, care ar fi acela?

In primul rand sa observe cum se simt dupa ce se critica: suparati, furiosi, trist iritati, neadecvati etc. iar apoi sa observe cum reactioneaza corpul lor la critica . Este posibil sa simta tensiuni in anumite zone ale corpului, de obicei se simt in zona stomacului.

Studiile au aratat ca atunci cand ne criticam , corpul produce cortizol si suntem in stare de “lupta sau fugi” pentru ca este sesizat un pericol care se resimte puternic in corp.  Pasul urmator pe care il recomand este sa isi spuna in gand: “Fii bun cu tine, (numele) / Fii bland cu tine “ si sa observe ce se intampla in corp.

Atunci cand isi spun aceste cuvinte  vocea blandetii  este cea care este exersata si care ofera sprijin si sustinere. Este interesant ca folosind aceste cuvinte starea emotionala se schimba iar corpul incepe sa se linisteasca. Este posibil sa fie reactii ale mintii, de genul: “ma lasi, cum sa fii bun cu tine cand ai dat-o in bara?”, e important doar sa observam aceste ganduri si practicati, practicati, practicati.

6.In zilele 15, 22 si 29 septembrie vei sustine Programul transformational  “Cum sa fii bland(a) cu tine in momentele dificile ale vietii”. Cui se adreseaza acest program si ce sfat ai pentru cei care sunt tentati sa vina la eveniment?

Programul se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor care au obosit sa-si consume energia inutil criticandu-se , care traiesc o stare de nemultumire continua pentru ca au ascultat atat de mult de criticul interior, cat si personelor care isi doresc sa invete sa fie bune cu ele insele.  De asemenea, programul este dedicat persoanelor perfectioniste care se invinovatesc pentru ca lucrurile nu ies perfect, iar workshopurile le vor ajuta sa scape de boala perfectionismului .

Este un program practic , cu 3 intalniri consecutive , iar de la o intalnire la alta  o sa avem o saptamana de pus in practica ceea ce descoperim la workshop. Participantii vor fi inclusi si intr-un grup inchis pe Facebook unde va exista sustinere din partea mea pentru toate provocarile care apar in procesul blandetii.

!Daca vrei sa te inscrii la Programul tranformational „Cum sa fii bland(a) cu tine in momentele dificile ale vietii”, da click aici!

 kind‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”