Interviu cu Rita Andreea Mureşan: “Toata lumea poate să primească mesaje de la îngeri”
Nu sunt responsabil(a) pentru fericirea ta!
“Asa sunt eu! Imi place sa fac lucrurile perfect!”
Aceasta este una dintre cele mai des intalnite afirmatii regasite pe buzele persoanelor perfectioniste. Desi acesti oameni starnesc invidie si admiratie totodata si par ca se afla intr-o continua dezvoltare, lucrurile stau cu totul altfel.
Pentru a evita criticile celor din jurul lor, persoanele perfectioniste pun o presiune incredibila pe umerii lor. In spatele unei imagini impecabile pe care o construieste cu o mare atentie la detalii, perfectionismul ascunde o serie de nevoi si frici neexprimate – de la nevoia de a fi iubit, vazut, acceptat si apreciat pana la frica de a fi abandonat sau marginalizat.
De asemenea, capcana perfectionismului consta in a asocia „a face perfect” cu a „a fi perfect”. La nivel subconstient, orice persoana perfectionista traieste in scenariul „lupta sau fugi”, iar gandul sau ascuns este „Nu sunt suficient de bun(a).”
Perfectionismul este un sistem de convingeri autodistructiv care, in timp, da o stare de dependenta ce cu greu mai poate fi controlata. Desi in ochii celorlalti vrem sa aratam ca suntem perfecti pentru ca vrem sa fim “cea mai buna varianta a noastra”, adevarul este ca nu avem acest comportament pentru a primi aprecierea noastra, ci pentru a fi perceputi de catre ceilalti drept valorosi.
Paradoxul perfectionismului:
Desi multi oameni afirma ca trebuie sa fii perfect pentru a reusi in viata, studiile arata ca perfectionismul blocheaza succesul.
Perfectionism # Performanta
Multi oameni cad in capcana perfectionismului deoarece il asociaza cu atingerea potentialului maxim, insa adevarul este ca cele doua concepte nu au nimic in comun.
Din cauza acestei confuzii, foarte multe persoane au de suferit.
Astfel, ti-am lasat mai jos o lista a caracteristicilor unei persoane perfectioniste si o lista a caracteristicilor unei persoane performante pentru a vedea mai clar diferenta dintre cele doua concepte:
Cum iti dai seama daca esti o persoana perfectionista?
- Nu esti niciodata multumit(a) de tine si nu te poti bucura de realizarile tale, desi alte persoane ar fi dat orice sa faca ceea ce tu ai facut
- Nu stii cum sa primesti aprecierile din partea altor persoane
- Atentia ta la detalii se concentreaza mai degraba pe lucrurile care nu sunt „perfecte”
- Te critici atunci cand ceva nu iese asa cum ti-ai planificat tu sa iasa
- Cea mai mare teama cu care te confrunti este teama ca ai putea esua
- Atunci cand esuezi, emotiile cu care te confrunti cel mai des sunt rusinea, vinovatia, auto-blamarea
- Te identifici cu actiunile tale si suferi atunci cand munca ta este criticata
Cum iti dai seama daca esti o persoana performanta?
- Spre deosebire de persoanele perfectioniste care sunt motivate de presiune, tu iti ideplinesti activitatile avand o stare de relaxare
- Una dintre cele mai puternice dorinte pe care le ai este cresterea personala si acumularea sanatoasa de realizari, insa faci aceste lucruri fara a te blama sau judeca
- Recunosti atunci cand gresesti si iei masuri pentru data viitoare, insa fara a te pedepsi sau autoinvinovati
- Te bucuri de realizarile tale si te inspiri de la cei pe care ii consideri mai buni decat tine
- Esti o persoana flexibila si nu tii ca lucrurile sa fie facute asa cum spui tu, atat timp cat exista o varianta mai buna
Bun. Atunci cum te eliberezi de perfectionism?
In continuare, iti prezentam cateva exercitii simple de constientizare si actiune pentru a iesi din aceasta stare:
- Intentia primeaza.
Pentru a scapa cu adevarat de perfectionism, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti doresti cu adevarat acest lucru si sa-ti pui intentia sincera ca vrei sa inveti sa fii performant, nu perfectionist.
- Fii curio(a)s(a) cu privire la tine!
In aceasta situatie, te poti confrunta cu blocajul “Si acum ce fac mai departe?”. Pentru ca te-ai obisnuit sa faci lucrurile ca la carte, este posibil sa nu stii cum sa reactionezi mai departe. Sfatul meu este sa fii atent(a) la tine si sa iti analizezi toate reactiile, emotiile si gandurile atunci cand lucrurile NU ies perfect si cand scapa de sub control. Ce spui, ai descoperit ceva nou despre tine?
- Exercitiul “Eliberarea de perfectionism”:
a)Fa o lista cu domeniile din viata ta in care iti doresti ca totul sa fie perfect (poate fi vorba despre job-ul tau, relatia ta de cuplu, relatia cu copiii, abundenta ta, sanatatea ta sau orice alt lucru unde iti doresti ca lucrurile sa mearga ca unse.
b) Defineste ce inseamna pentru tine ca lucrurile sa iasa perfect.
De exemplu, daca iti doresti sa fii o mama perfecta, poate ca iti doresti sa ai intotdeauna cele mai bune sfaturi pentru copiii tai, sa nu devii impulsiva atunci cand nu ai rabdare sa comunici cu ei, sa le pregatesti in fiecare dimineata micul dejun, sa le oferi spatiu pentru a se dezvolta independent de convingerile tale despre viata.
b)Apoi intreaba-te sincer: “Ce s-ar intampla daca lucrurile nu ies perfect in acest domeniu?” si raspunde-ti cu aceeasi sinceritate. Care sunt gandurile care te intotesc in acest caz? Ai putea sa-ti traiesti intreaga viata cu realitatea ca lucrurile nu vor fi perfecte in acest domeniu?
De exemplu, gandurile pe care le am fata de faptul ca nu pot fi o mama perfecta sunt:
” Nu sunt suficient de buna.”
” Copiii mei nu ma vor iubi daca nu sunt perfecta. ”
” Daca nu sunt in stare sa fiu perfecta pentru copiii mei, atunci degeaba am realizat atatea in viata.”
c)In continuare, intreaba-te: “Care este frica mea cea mai mare care se ascunde in spatele nevoii de a fi perfect(a) in aceasta situatie? Care este experienta din trecutul/ copilaria mea de care imi aminteste aceasta frica?”
In exemplu nostru, frica cea mai mare care se ascunde in spatele faptului ca nu poti fi o mama perfecta este teama ca nu vei fi iubita.
Important este sa constientizezi care sunt aceste frici si vei vedea ca multe dintre ele dispar doar pentru ca sunt aduse la lumina.
In loc de concluzie
Cu fiecare moment pe care il petreci in perfectionism, pierzi un alt moment de relaxare. Cu fiecare clipa in care lasi frica sa castige aceasta lupta, bucuria de a trai scade si riscul de a te imbolnavi creste. Tu decizi daca vrei sa fii un perfectionist care nu mai poate simti bucuria vietii sau un performant dornic sa evolueze in orice moment!
In ce domeniu esti perfectionist(a) si cum gestionezi perfectionismul in viata ta?
Scrie-ne aici raspunsul tau daca simti sa-l impartasesti cu noi.
Sa iti fie de folos!
Echipa Evoluam Impreuna‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”