Care este Darul ascuns în spatele Umbrei?
10 filmuleţe pentru dezvoltarea ta personală şi spirituală
Care este Darul ascuns în spatele Umbrei?
10 filmuleţe pentru dezvoltarea ta personală şi spirituală

De ce trăim în trecut? + 5 modalităţi de a reveni în prezent

trecut

Cand spui “trecut” simti rusine, regret si vinovatie sau bucurie, recunostinta si incredere?

Chiar daca balanta se inclina spre polul pozitiv sau negativ, niciunul dintre ele nu iti va fi aliat in incercarea de a ramane in prezent.

A trai in trecut iti consuma timp si energie, iar la un nivel mai profund, iti poate sabota chiar si relatiile cu cei apropiati.

In acest articol, vom explora scenariile care ne tin legati de un trecut idilic sau plin de regrete si vom descoperi 5 modalitati prin care ne putem intoarce in prezent, in cel mai firesc mod posibil.

De ce traim in trecut?

Daca esti genul de persoana care se raporteaza constant la trecut, este probabil sa fi experimentat unul sau mai multe dintre urmatoarele scenarii:

  • Ai crescut intr-un mediu care a incurajat acest obicei (de exemplu, poate ai avut parinti care au tanjit mereu dupa ceva din trecut sau care invocau constant amintirile si experientele trecute)
  • Ai mostenit gene care te predispun catre depresie sau catre alte tendinte prin care te afli intr-o lupta continua cu trecutul
  • Ai adoptat obiceiul de a trai in trecut ca un mecanism de aparare pentru a evita prezentul sau pentru a refuza sa-ti asumi responsabilitatea fericirii tale
  • Ti-ai insusit acest obicei din cauza unei stime de sine scazute si din cauza unor credinte limitative care contribuie la accentuarea comportamentelor prin care te autosabotezi

In continuare, iti propun sa analizam cateva exemple concrete pe care este posibil sa ti le reamintesti periodic si care te impiedica sa te bucuri de ceea ce iti ofera momentul prezent:

  • Repeti constant in mintea ta scenariul unui eveniment neplacut sau traumatizant din trecutul tau, ramanand intr-o continua stare de victima
  • Te gandesti constant “cum erau vremurile inainte” sau ca “oamenii/societatea/timpurile erau mai bine decat sunt acum”
  • Revezi cu ochii mintii o situatie/ o persoana care te-a facut sa te simti rusinat(a)/vinovat(a) in trecut, iar in prezent ai tendinta de a o evita de fiecare data
  • Traiesti cu regretul unei decizii pe care “ar fi trebuit” sa o iei intr-un anumit moment al vietii tale si la care nu te mai poti intoarce
  • Ai obiceiul de a plange dupa o poveste de iubire frumoasa pe care ai trait-o, dar care s-a terminat
  • Traiesti intr-o continua comparatie trecut-prezent

Cum iti afecteaza traitul in trecut relatia cu ceilalti?

Pentru inceput, celalalt poate simti ca “e luat de bun”.

Traind intr-o nostalgie continua  sau intr-un regret neintrerupt, celalalt ajunge sa se simta invizibil, uitat sau ignorat. Astfel, o relatie care la inceput se arata promitatoare (indiferent ca ne referim la sfera personala sau profesionala) poate sa se termine inainte de vreme.

Mai mult decat atat, alte consecinte ale trairii in trecut pot fi neglijarea psihologica si emotionala a celor pe care (culmea!) ii iubesti cel mai mult. Sau respingerea intentiei benefice a celor din jurul tau. Sau distrugerea oportunitatilor de crestere si evitarea unor conexiuni profunde si pline de bucurie.

De ce?

Deoarece traind in trecut este ca si cum ai alege inconstient sa ramai agatat de o moarte simbolica in loc sa te bucuri de Soarele care, prin aparitia sa ciclica, iti reaminteste ca urmandu-i exemplu, poti invata sa traiesti din nou in fiecare zi.

Cum sa renasti in Prezent,in Totalitatea Bucuriei si a Tristetii

Posibil sa stii deja teoria care spune ca trecutul este inexistent, mort…trecut. Ca nu il poti repara sau ca nu il poti schimba.

Insa poate ca acest lucru te-a determinat sa te simti mai degraba neputiincios decat fericit. In loc sa te indemne catre o actiune constructiva, mai degraba ti-a transmis sa ramai cu mainile in san.

Este posibil sau nu…

Asa ca iti voi prezenta in cotinuare 5 sfaturi concrete pe care le poti pune in practica chiar din momentul in care citesti aceste randuri:

1. Observa daca starea de a readuce trecutul la suprafata nu este altceva decat o zona de confort.

Pentru inceput, intreaba-te ce beneficii ai atunci cand te reintorci in trecut. In cel mai bun caz, traiesti un sentiment de siguranta si control. Pentru foarte multi oameni, fericirea si implinirea sunt infricosatoare tocmai din cauza ca nu pot fi controlate.

Ne temem de tranzitii si instabilitate, asa ca retrairea constanta a trecutului poate fi o modalitate de a controla haosul in care traim zilnic si de a ne preveni de la a fi vulnerabili (de exemplu, suntem vulnerabuli atunci cand ne identificam cu o emotie ce ne poate fi “luata”, cum ar fi bucuria).

Rezultatul?

Alegem sa ramanem intr-o stare de confort continua.

Insa ce ar trebui sa ne amintim este ca trecutul este o modalitate de a evita responsabilitatea pe care prezentul o aduce. Trecutul este cea mai intensa forma de evitare a prezentului.

Intrebare: Cat de mult te impiedica traitul in trecut sa experimentezi ACUM viata la cel mai inalt potential?

2. Afla ce pierzi daca renunti la autocompatimire si mila.

Pentru a descoperi acest lucru, este nevoie sa fii foarte sincer(a) cu tine.

Fie ca te duelezi cu trecutul pentru a evita responsabilitatea, pentru a avea “controlul” asupra propriei vieti, pentru a ramane intr-o stare amortita de victimizare sau pentru a pastra amintirea unei persoane pe care nu o poti elibera din viata ta, exista ceva ce pierzi daca renunti la acest obicei chiar ACUM.

Vrei sa descoperi ce este acel “ceva”?

Odata ce ai raspuns sincer acestei intrebari, urmeaza poate cea mai dificila intrebare: “Sunt pregatit(a) sa renunt/ sa ma eliberez de acel lucru/ om? Sunt gata sa merg mai departe?” Raspunsul la aceasta intrebare te va ajuta sa constientizezi cat de pregatit(a) esti sa dai drumul trecutului.

Intrebare: Ce ma tine pe loc in acest moment si ma impiedica sa traiesc in present?

3. Gaseste-ti ceva de facut. ACUM!

Urmatorul pas in acest proces este de a gasi o activitate placuta care sa-ti consume energia chiar in acest moment.

Indiferent cum pare in ochii celorlalti aceasta dorinta, ridica-te din starea de amortire si incepe sa faci acel lucru dupa care tanjeai de multa vreme: sa scrii, sa inveti sa canti la un instrument muzical, sa dansezi, sa faci jogging, etc.

Intrebare: Care este acel vis la care ai renuntat, dar pe care iti doresti cu orice pret sa il indeplinesti, indiferent de cate ori o vei lua de la capat?

4. Aminteste-ti pentru ce esti recunoscato(a)r(e).

Cand ramai blocat in mindset-ul lui “ce a fost” este dificil sa accepti “ce este”. Din acest motiv, cuvintele sincere de recunostina nu sunt la indemana tuturor. Insa acest lucru poate fi dezvoltat prin practica, precum un muschi care se tonifiaza prin exercitiu. Daca simti ca ai alunecat prea mult in capcana negarii, uitarii sau a neiertarii, adreseaza-ti urmatoarea Intrebare: Care este omul/ situatia/ relatia pentru care esti recunoscato(a)r(e) ACUM si care nu a existat in acel moment al trectului la care te reintorci mereu?

5. Accepta incertitudinea vietii.

Intre noi fie vorba, viata este instabila si imprevizibila. Nu poti aseza viata intr-o cutie stralucitoare, asteptand sa vina cineva sa-i desfaca funda colorata. Cu totii experiementam durerea, pierderi emotionale si profesionale, insa este important sa constientizam ca tot “binele si raul” ne ofera oportunitatea de a ne maturiza, de a capata profunzime, putere si intelepciune.

In momentul in care nu te mai opui trecutului si experientelor sale, iti deschizi inima catre crearea unui prezent constient si binecuvantat.

Intrebare: Cand ai simtit ultima oara ca poti imbratisa viata in intregime, cu toata nesiguranta si incertitudinea sa?

In continuarea exercitiilor de mai sus, iti recomandam si urmatoarea meditatie de Iertare si Acceptare a Trecutului, preluata de pe site-ul www.lapsiholog.net:

Asadar, te indrum sa incerci oricare dintre exercitiile de mai sus si sa-l reiei pe cel care ti se potriveste cel mai mult ori de cate ori ai nevoie sa iti recapeti increderea in puterea prezentului.

Si inca ceva: iti (re)amintesc o zicala pe cat de complicata, pe atat de simpla: “Da-te din calea ta!” pe care o putem adapta contextual in “Da trecutul din calea prezentului tau!”. Ce zici, poti face acest lucru?

In final, te invit sa lasi un comentariu la acest articol in care sa-mi spui care este cel mai mare obstacol care te impiedica sa traiesti in prezent in acest moment. Parerea ta este importanta pentru mine si mi-ar placea sa-mi impartasesti, atat cat simti, din experienta ta de viata.

Din prezent,
Andreea

Resurse:

lonerwolf.com
www.lapsiholog.ney’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”