Si eu am fost o masochista. Afla cum mi-am vindecat rana de umilire!
[Video] Cum sa stabilesti granite personale sanatoase
Daca vrei sa ai o viata emotionala sanatoasa, departe de situatii sau persoane toxice, a invata cum sa spui “NU” este cu siguranta una dintre cele mai benefice abilitati pe care le poti dobandi.
Sa spui “Nu” unor angajamente nenecesare iti poate oferi timp pentru tine si oamenii care conteaza cu adevarat in viata ta. Sa spui “Nu” distragerilor zilnice iti poate oferi timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine. Sa spui “Nu” unor tentatii frecvente te poate ajuta sa ramai focusat(a) pe indeplinirea nevoilor si dorintelor tale.
Desigur ca toate exemplele de mai sus vin la pachet cu intrebarea: cum pot evita distragerile astfel incat sa fac activitatile care sunt cu adevarat importante pentru mine si sa fiu inconjurat(a) de persoane care imi incurajeaza cresterea personala?
Pare greu de realizat, insa cercetarile psihologice in domeniu arata ca schimbarile mici pot avea un impact semnificativ. Tocmai de aceea, acest articol iti este destinat pentru a invata sa spui “Nu” intr-un mod sanatos si fara sa te simti vinovat(a).
Sa ne intoarcem la studiile stiintifice…
Intr-un studiu de cercetare publicat in “The Journal of Consumer Research”, 120 de persoane au fost impartite in 2 grupuri. Diferenta intre acestea era ca primul grup folosea expresia “Nu pot” in timp ce al doilea folosea expresia “Nu fac”.
Unui grup i s-a spus ca de fiecare data cand are in fata o tentatie, sa isi spuna: “Nu pot face asta”. De exemplu, daca se afla in fata unei inghetate, sa spuna: “Nu pot manca inghetata”.
Celui de-al doilea grup i s-a spus ca de fiecare data cand are in fata o tentativa, sa isi spuna: “Nu fac asta”. De exemplu, daca se afla in fata unei inghetate, sa spuna:”Nu mananc inghetata”.
Dupa repetarea acestor fraze, fiecare persoana a raspuns la un set de intrebari care nu aveau nicio legatura cu studiul. Odata ce au terminat de raspuns la intrebari, toti credeau ca studiul s-a terminat, insa adevarul este ca abia incepuse.
Pe masura ce persoanele ieseau din camera si inmanau foile cu raspunsurile, li se oferea “o mica atentie” ce consta intr-un baton de ciocolata sau un baton sanatos cu protein. Pe masura ce se indepartau, cercetatorii le notau alegerea pe foaie.
Iata ce a rezultat:
Subiectii care isi spuneau “Nu pot sa mananc X”, alegeau batonul de ciocolata in proportie de 61%, in timp ce subiectii care spuneau “Nu mananc X”, alegeau batonul de ciocolata in proportie de 36%, ceea ce inseamna ca aceasta simpla forma de exprimare ii determina pe cei din urma sa faca o alegere alimentara mai sanatoasa.
Ce ai de invatat din studiul de mai sus?
Desi pare simplist, cuvintele pe care le rostesti te ajuta sa-ti manifesti puterea personala si controlul. Mai mult decat atat, cuvintele pe care le folosesti creeaza un feedback pentru creierul tau care iti va influenta comportamentele viitoare.
De exemplu, de fiecare data cand spui “Nu pot”, creierul tau primeste un reminder al propriilor limitari. Aceasta terminologie arata ca te fortezi sa faci ceva ce nu vrei sa faci.
Pe de alta parte, cand spui “Nu fac”, creierul tau intelege ca tu esti cel/cea care are controlul asupra situatiei. Aceasta exprimare iti poate fi un aliat in a renunta la obiceiurile proaste si in a le urma pe cele pozitive.
Astfel, “Nu fac” este vazuta precum o alegere, ceea ce iti creste puterea personala. Este o propozitie care arata determinare si vointa. In schimb, “Nu pot” nu este o alegere, ci mai degraba o restrictie.
Poate te intrebi cum ducem toate aceste teorii in viata personala.
Sa luam un exemplu:
O prietena cu care nu ai mai iesit de ceva vreme te invita in oras, insa in acea seara tu iti doreai sa termini un proiect caruia abia astepti sa-i dai drumul.
Desi ai vrea sa o vezi, stii ca proiectul tau este prioritar, asa ca vei refuza invitatia ei. Astfel, daca ii vei spune “Nu pot sa ies astazi pentru ca am de terminat un proiect” suna precum o scuza, insa daca ii vei spune “Nu ies astazi deoarece am de terminat un proiect la care lucrez de multa vreme, insa ce zici sa ne vedem saptamana viitoare?”, ii vei transmite un punct de vedere hotarat in care iti afisezi prioritatea si nici nu neglijezi dorinta ei de a iesi in oras.
Motivul principal pentru care nu spunem “Nu” este ca vrem sa le facem pe plac celorlalti si ne temem ca nu vom mai fi iubiti/apreciati/placuti daca ii refuzam.
Insa gandeste-te la urmatorul aspect:
Daca in orice moment al vietii tale te-ai gandit sa spui “Nu” unei persoane, unui job, unei invitatii, atunci probabil ca ar trebui sa iei in considerare acest aspect deoarece nu degeaba acesta a fost primul tau gand. Sa spui “Nu” este campul tau de lupta pentru a evita distragerile, pentru a ramane fidel(a) propriilor valori, cat si pentru a ramane pe drumul tau.
De fiecare data cand vei fi de acord sa faci ceva in care nu crezi, actionezi impotriva valorilor tale, iar acest lucru te poate consuma mental.
Poate ca va suna dur acest lucru, insa totul depinde de comunicarea eficienta. Chiar daca la inceput se vor opune, oamenii vor ajunge sa te respecte pentru ca nu esti de acord cu ei. La un anumit nivel, acest lucru arata ca ai un plan, o viziune, o parere. Prin exprimarea clara a nevoilor si provocarilor tale, vei incepe sa elimini distragerile.
Ok, invat sa spun “Nu”. Insa cum fac asta fara sa ranesc?
Am o veste buna si una proasta pentru tine. Vestea buna este ca poti invata sa spui „nu” si acest lucru iti va aduce mai mult respect pentru nevoile tale si cine esti tu cu adevarat. Vestea proasta este ca uneori cei dragi tie se vor supara. Este momentul in care ai posibilitatea sa inveti renunti la a te mai simti responsabil pentru fericirea altora si sa-i vezi pe ceilalti capabili sa faca fata unei suparari.
Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca a spune “Nu”, nu te face o persoana rea sau egoista. Toate aceste etichete si credinte limitative au rolul de a-ti ingreuna decizia de a spune “Nu”.
Te-ai intrebat vreodata de ce iti era atat de usor sa spui “Nu” atunci cand erai copil, iar acum iti este din ce in ce mai dificil?
Inca de mici, am fost invatati ca a spune “Nu” este nepoliticos sau neadecvat.
Daca spuneai “Nu” mamei tale, tatalui tau, profesorului sau bunicilor, erai probabil considerat(a) nepoliticos si poate chiar erai certat(a) si pedepsit(a) din aceasta cauza. Astfel, de atunci am inteles ca a spune “Da” este atitudinea agreabila pe care sa o avem in fata celorlalti.
Acum, adulti fiind, suntem mult mai maturi si mai capabili sa facem alegerile proprii.
Tocmai de aceea un “Nu” ar trebui sa arate ca stim ce decidem pentru noi insine. Insa, din pacate, am ramas agatati de credintele din copilarie in care asociam “Nu” cu a fi nepoliticos, neplacut sau egoist. Ne temem ca, prin rostirea acestui cuvant, ne vom simti umiliti, vinovati sau rusinati si vom sfarsi prin a fi singuri, respinsi sau abandonati.
Iata cativa pasi care te vor ajuta sa spui “Nu” cu mai multa usurinta:
- Cunoasterea valorilor tale
Primul pas in a invata sa spui “Nu” este sa constientizezi ca ai tot dreptul sa-ti alegi parerile despre tine si despre lume indiferent de ceea ce vor spune ceilalti.
Daca iti vei trai viata depinzand de aprobarea celorlalti, niciodata nu te vei simti cu adevarat liber si fericit.
Daca depinzi de acceptarea celor din jur, practic tu spui “Parerea lor despre mine este mai importanta decat parerea mea despre mine”.
Daca parerea ta despre tine nu este tocmai buna, iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:
- Problemele tale nu te definesc.
- Este in regula sa gresesti – nimeni nu este perfect si toti fac greseli pe care le regreta.
- Ceea ce face o persoana sa fie valoroasa nu sunt realizarile sale, ci dorinta sa de a-i iubi pe ceilalti, de a-si pastra modestia sau de a creste ca persoana.
- Esti unic(a), valoro(a)s(a) si important(a). Nimeni in aceasta lume nu poate oferi ceea ce poti tu.
- Chiar merita cu adevarat?
O alta intrebare pe care merita sa ti-o adresezi este daca a spune “Da” chiar merita atentia, timpul si energia ta.
Ti s-a intamplat vreodata sa-ti iei angajamentul fata de o persoana sau situatie, iar apoi sa se instaleze indoiala si sa nu stii cum sa mai iesi din acest context?
Ghici ce? Tuturor ni se intampla, iar daca nu ai o scuza buna, atunci esti pus in fata faptului de a spune adevarul sau de a inventa o minciuna.
Gandeste-te cata angoasa, stres si resentimente ti-au fost cauzate de rostirea unui “Da” cand sufletul tau tanjea dupa altceva. Nu ar fi fost mult mai usor sa spui “Nu” de la bun inceput?
- Ai incredere ca persoanele carora le-ai spus NU vor gasi o solutie
4. Daca ceilalti se vor supara pe tine pentru ca nu vei raspunde cererilor sau asteptarilor venite din partea lor, adu-ti aminte ca este dreptul lor sa se supere si ca sunt capabile sa faca fata acestei situatii. Cu siguranta vor gasi o solutie in situatia data.
Iata cateva tips-uri pentru a spune “Nu”:
- Daca ti se ofera posibilitatea, invata sa spui “Nu” in mod direct. E responsabilitatea ta sa-i transmiti celorlalti care este adevarul tau.
- Nu te scuza si nu cauta motive suplimentare. Este dreptul tau sa spui si “NU” atunci cand simti nu.
- Nu minti. Minciuna te va indrepta mai degraba spre sentimente de vinovatie si tensiune interioara, adica exact ceea ce incerci sa eviti.
- Tine minte ca e mai indicat sa spui “Nu” decat sa minti si sa iti pierzi respectul de sine.
- Practica rostirea lui “Nu”. Imagineaza-ti scenarii in care iti este greu sa spui “Nu” si practica-le pana simti ca esti stapan(a) pe situatie.
- Nu spune “O sa ma gandesc la propunerea ta” daca stii clar ca raspunsul e un “Nu” hotarat. Nu vei face decat sa amani situatia si sa te simti si mai stresat(a).
- Aminteste-ti ca respectul de sine nu se defineste prin cat de multe faci pentru ceilalti.
Sa inveti sa spui “Nu”este destul de dificil uneori, dar poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine. Nu numai ca iti vei invinge teama de respingere, insa vei simti ca esti in control. Nu te vei mai simti vinovat sau plin de resentimente, ci vei descoperi ca puterea este in mainile tale.
Cu drag,
Alina Finta
Evoluam Impreuna’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”