Ii mintim pe ceilalti crezand ca vom evita suferinta si de cele mai multe ori actionam astfel si fata de propria persoana.
Insa daca uneori putem gasi “explicatii” pentru care ii mintim pe ceilalti, de ce procedam astfel si cu noi insine?
In acest articol, vei gasi “indicii” care iti arata ca te minti pe tine, cat si cateva posibile metode prin care poti renunta la acest obicei.
De asemenea, la sfarsitul articolului vei gasi un exercitiu de constientizare care sa iti fie de folos cand te confrunti cu astfel de situatii.
Iti dai seama ca te minti pe tine atunci cand:
Alte 3 semne ca te minti pe tine, insa nu esti constient(a) ca faci asta:
Ai incercat vreodata sa te convingi ca nu esti ranit(a) sau furio(a)s(a), dar emotiile tale ti-au spus o alta poveste? Sau ai plans vreodata desi ai schitat un zambet, spunand tuturor ca esti bine?
Desi putem controla vorbele pe care le rostim, acest lucru nu este intotdeauna valabil si in cazul emotiilor.
In momentul in care emotiile iti spun una, iar vorbele alta, este semnul cel mai clar ca te minti pe tine. Infruntand adevarul despre ceea ce simti te va ajuta sa intelegi ce functioneaza si ce nu functioneaza in viata ta in acel moment. Incearca sa devii constient(a) de ceea ce simti cu adevarat si exprima-ti acele emotii in mod constructiv. Daca esti ranit(a), spune “Ma simt ranit(a).” Sinceritatea este punctul in care incepe adevarata vindecare.
Daca esti genul de persoana care isi repeta propozitii de genul “Nu exista niciun barbat in lumea asta pentru mine!” sau “Niciodata nu voi avea noroc de un job bine platit si care sa imi faca placere!”, te anunt de pe acum ca si tu intri in categoria persoanelor care se mint pe ele.
Nu numai ca iti repeti o minciuna care devine adevar pentru tine, insa aceste propozitii sunt daunatoare la adresa stimei de sine; sunt irationale si ascund o nesiguranta pe care o simti fata de aceste subiecte. Daca iti repeti adesea aceste cuvinte, intreaba-te daca nu cumva iti este teama de succes sau sa fii iubita.
O abordare sanatoasa a vietii este sa consideri ca toate posibilitatile sunt valabile, fara a te atasa de o extrema, indiferent daca este pozitiva sau negativa.
Oamenii care se mint pe ei insisi au tendinta de a se intreba foarte des “Cine sunt eu?” sau “De ce am reactionat astfel? Parca nu as fi eu!”.
Cand nu esti autentic, nu te mai simti confortabil in propria piele, nu mai stii ce iti doresti de la viata si nu mai stii ce te face fericit(a). Razi chiar daca o gluma nu ti se pare amuzanta; te duci in locuri in care nu te simti bine; iti cumperi ceva ce nu iti permiti.
In astfel de situatii, este indicat sa iei o pauza si sa stai putin de vorba cu tine. Incepe prin a-ti dedica in fiecare seara cate 10 minute in care sa te intrebi (si sa iti raspunzi sincer!) cum te-ai simtit de-a lungul zilei. Practicand acest exercitiu in fiecare zi, va deveni un automatism pozitiv incat vei deveni mult mai constient(a) de emotiile tale.
Alte modalitati prin care poti inceta sa te mai minti pe tine sunt urmatoarele:
EXERCITIU DE CONSTIENTIZARE:
„Treci in revista” ultima saptamana din viata ta si intreaba-te cat de sincer(a) ai fost cu tine si cu cei din jurul tau. Aminteste-ti situatii concrete in care ai fi vrut sa spui lucrurilor pe nume insa nu ai facut-o si apoi raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
„Cum te-a facut sa te simti faptul ca ai mintit o anumita persoana sau te-ai mintit pe tine?”
„Care este motivul real din spatele acestei minciuni (nu scuza pe care ti-ai spus-o constient, ci motivul sincer)?
„Care este teama cea mai mare cu care te confrunti daca vei spune adevarul?”
Daca simti nevoia sa impartasesti cu noi experientele tale, asteptam cu drag raspunsul tau.’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”