Interviu cu dr. nutriţionist Diana Artene: “Fii sceptic!”
De ce trăim în trecut? + 5 modalităţi de a reveni în prezent

Care este Darul ascuns în spatele Umbrei?

umbra

“Exista un gand infricosator care spune ca omul are o umbra inauntrul sau, aceasta fiind alcatuita nu doar din slabiciunile si angoasele sale, ci si dintr-un dinamism pozitiv si demonic. Individul cunoaste prea putin din acest adevar; pentru el, este incredibil ca in anumite circumstante poate patrunde dincolo de el insusi. Insa permite-le acestor creaturi sa formeze o multime si vei vedea un monstru tulburat.” Carl Jung

Daca suntem cu adevarat onesti fata de drumul nostru personal, vom observa ca exista anumite aspecte in fiinta noastra pe care nu le putem accepta cu usurinta.

Acestea au fost explorate de Carl Jung care si-a dedicat o mare parte din timpul sau studiului Umbrei, cercetand cunoasterea esoterica straveche si scripturile spirituale, nu numai cu scopul de a trata blocajele mintii, ci si pe cele ale sufletului.

Ca rezultat al acestor studii, el a dat nastere conceptului de “model arhetipal”, termen prin care aduce la lumina faptul ca mintea subconstienta este fragmentata in diferite straturi care ne ajuta sa experimentam viata. Doua dintre aceste arhetipuri sunt “Persona” (sau mastile noastre) si “Umbra”.

Ce inseamna, mai exact, “Persona” si “Umbra”?

Potrivit lui Jung, Persona defineste felul in care ne-am dori sa fim vazuti in lume. Cuvantul “persona” provine din Latina, inseamna “masca” si reprezinta toate mastile sociale pe care le purtam in diferite grupuri si situatii de viata.

Pe de alta parte, Umbra este acel arhetip care vorbeste mai mult despre mintea noastra inconstienta, fiind compusa din idei reprimate, instinct, impulsuri, slabiciuni, dorinte, perversiuni sau frici de care ne rusinam. Acest arhetip este descris drept “partea intunecata” a sufletului, reprezentand salbaticia, haosul si necunoscutul. Jung considera ca toate aceste stari sunt prezente intr-o stare latenta in fiinta noastra si ca, in anumite circumstante, ele se pot transforma intr-o sursa puternica de energie.

Poate esti de acord cu mine cand afirm ca toti ne-am nascut puri.

Insa intr-un anumit punct al copilariei noastre, am invatat sa separam lucrurile in “bune” si “rele”. In momentul in care am cules fructele acestui pom al cunoasterii, umbrele noastre s-au nascut si am inceput sa ne separam. Purtand aceasta discutie catre lumea noastra sociala, am inceput sa impartim experientele de viata in “acceptate de societate” si “de neacceptat”. Din nou, umbra avea sa fie din ce in ce mai intensa.

Pentru a duce aceasta discutie in sfera personala, te indemn sa iti adresezi urmatoarele intrebari:

Cum este persoana care nu ai vrea sa fii sub nicio forma?
Care este acel lucru despre tine pe care il ascunzi cat mai mult sub pres?

Ne consumam o mare parte din timpul si energia noastra incercand sa ascundem sau sa negam parti din noi insine care nu ne plac. Daca ne asumama in totalitate rolul de Adulti, putem intelege ca aceste umbre reprezinta o oportunitate de a inceta sa ne mai ascundem de noi insine si o posibilitate de a invata sa ne imbratisam fiinta. Doar astfel ne putem deschide inimile catre comoara pe care ne-o ofera Lumina si Intunericul nostru, Binele si Raul din interior, Puterea si Vulnerabilitatea noastra.

Aspectul de Umbra sau Sine Negativ este interiorizat de fiinta noastra pe masura ce crestem si auzim in stanga si in dreapta ca “nu e bine” sa fim rai, egoisti, furiosi, lacomi, etc.

Copii fiind, incepem sa credem ca suntem rai deoarece nu suntem pe placul celorlalti. Cu timpul, ajungem sa ascundem fiecare particica din fiinta noastra care nu este acceptata de familie si de societate intr-un bagaj invizibil pe care il caram in spate intreaga viata – si in care mai adaugam, din cand in cand, si alte “NU-uri”. In timp, acest bagaj devine din ce in ce mai greoi si ne impiedica adevarata evolutie.

Din pacate, ceea ce multi nu stiu este ca, in momentul in care ne ingropam Umbra, ajungem sa ne indepartam si de potentialele Daruri ce se ascund in spatele acesteia. In acest ritm, invatam sa nu ne mai vedem frumusetea deoarece petrecem prea mult timp incercand sa ne ascundem uratenia.

***Inainte sa citesti mai departe, te rog sa faci o lista cu partile tale pe care le detesti, pe care doresti sa le ingropi sau de care nici macar nu vrei sa-ti amintesti. Ia-ti cateva minute pentru a-ti explora Umbra, iar apoi citeste mai departe.***

Darul din spatele Umbrei

Analizand aspectele de mai sus, intreaba-te care este posibilul Dar care se ascunde in spatele acelei trasaturi. De exemplu, o persoana dominata de frica in cea mai mare parte a vietii ei poate fi capabila de actiuni extrem de curajoase pe care nici macar nu le constientizeaza.

In momentul in care vom intelege ca Umbra are rolul de a ne dubla Darurile si Potentialul atunci cand este recunoscuta, acceptata si imbratisata, vom reusi sa ne deschidem inimile catre o experienta de viata totala, fara granite si fara ascunzisuri.

Revenind la Umbrele tale, adreseaza-ti urmatoarele intrebari pentru fiecare “aspect negativ” pe care l-ai descoperit in fiinta ta:

  • Cand am manifestat ultima oara acest “aspect negativ”?
  • A existat vreun Dar in spatele acestei Umbre pe care nu l-am putut vedea pe loc, dar pe care l-am observat mai tarziu?
  • Ce moment din copilaria mea sau din trecutul meu m-a determinat sa ingrop aceasta Umbra si sa nu ii mai dau voie sa se manifeste in lume?
  • Care este lectia cea mai importanta pe care aceasta Umbra mi-a oferit-o? 

Dandu-ti jos Mastile stralucitoare ale Bucuriei, Fericirii si Implinirii si acceptand punctul sacru (si poate dureros) in care te afli in acest moment al vietii tale, vei putea face primul pas in calatoria ta catre Sinele tau cel mai Autentic. Poate ca la inceput acest pas va fi stangaci si incordat, insa pe masura ce vei inainta in Adevarul tau, vei primi sprijinul la care acum poate nici nu visezi.

In final, mi-ar face placere sa-mi impartasesti diferite aspecte ale relatiei tale cu Umbra. Scrie-mi care este Darul pe care l-ai descoperit dincolo de Umbrele tale si care este cea mai profunda lectie pe care acestea ti-au oferit-o.

Resurse:
http://lonerwolf.com

Articol scris de Andreea Didita’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”