Cum se activeaza rana de respingere si de nedreptate si care sunt comportamentele specifice
Rana de adandon si tradare: comportamente specifice
Iata un test pe care il poti face pentru a afla daca esti o persoana dependenta. Raspunde la urmatoarele intrebari prin unul dintre aceste raspunsuri:
NICIODATA – UNEORI – DESEORI – INTOTDEAUNA
- Ma razgandesc cand cineva pe care-l stimez, exprima o opinie diferita de a mea.
- Mi se pare greu sa decid ceva fara aprobarea sau sfatul altcuiva.
- Vreau apreciere cand ma dedic cuiva.
- Am nevoie de complimente pentru a sti ca am facut ceva bine.
- Am nevoie sa fiu extraordinar inainte de a ma felicita.
- Imi pierd interesul cand este nevoie sa fac ceva daca sunt singur.
- Am nevoie sa pornesc radioul sau televizorul imediat ce ajung acasa (daca sunt singur).
- Ma simt abandonat sau respins cand cuiva nu ii pasa de mine si ii caut atentia.
- Atrag oameni cu probleme. Ei cu usurinta au incredere in mine si imi cer ajutorul meu.
- Simt ca nu am timp pentru mine pentru ca sunt prea ocupat facand lucruri pentru ceilalti.
Evalueaza-ti rezultatul dupa cum urmeaza:
Niciodata = 0 puncte
Uneori = 1 puncte
Deseori = 3 puncte
Intotdeauna = 5 puncte
Interpretare rezultate:
40 pana la 50 de puncte = esti o persoana foarte dependenta
20 pana la 40 de puncte = moderat dependent
10 pana la 20 de puncte = usor dependent
0 pana la 10 puncte = nu depinzi de ceilalti pentru a fi fericit
Deoarece este mai greu sa fim obiectivi, pentru a-ti valida raspunsurile, iti sugerez sa rogi pe cineva care te cunoaste foarte bine sa completeze acest chestionar pentru tine.
Ce inseamna „a fi dependent”?
Putem spune ca o persoana este dependenta atunci cand in tot ceea ce face are nevoie de sustinerea celor din jur, chiar si pentru cele mai simple activitati.
Dependenta este experimentata la nivel emotional, deoarece fericirea persoanei dependente nu poate fi completa decat daca este influentata de o alta persoana sau daca la randul sau, influenteaza alte persoane.
In consecinta, ca sa primeasca afectiune, dependentul permite celorlalte persoane sa aiba putere asupra sa.
De ce devenim dependenti?
- Pur si simplu pentru ca nu stim sa ne iubim suficient, nu avem o relatie buna si profunda cu noi insine, ne lipseste stima de sine.
- Lipsa responsabilitatii este un alt element important. Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de semnificatia spirituala a „responsabilitatii”: fiecare dintre noi este creatorul propriei sale realitati, a vietii sale. De mici am crescut cu ideea ca ceilalti erau responsabili pentru ghinionul si nefericirea noastra.
Asadar, atunci cand nimeni nu-ti satisface nevoile emotionale, sfarsesti intr-o nevoie mare de afectiune, in timp ce speri ca o vei primi din jur.
Iata pasii pe care ii parcurgi pana ajungi dependent:
- Un copil are o lipsa de sprijin emotional. Asta nu inseamna ca parintii lui nu l-au iubit. Lipsa pare reala pentru copil, deoarece a fost inregistrata ca atare in memoria sa, in functie de propriile perceptii si sentimente.
- Lipsa provoaca suferinta, care se reflecta in corpul fizic, emotional si mintal al copilului.
- Copilul incepe sa creada ca lipsa de afectiune este din cauza lui, deoarece el nu este suficient de bun, nu este suficient de important pentru ca cineva sa aiba grija de el cum doreste. Se invinovateste ca lipseste ceva in el, ceea ce explica de ce cei din jurul lui nu-l pot iubi asa cum vrea. El are o imagine foarte slaba despre el ca om, si se retrage tot mai mult in fiecare zi.
- Pentru a supravietui, el decide sa faca tot ce-i sta in putere pentru a opri aceasta durere neincetata. Isi ascunde suferinta, iar comportamentul pe care il adopta este contrar naturii sale adevarate si devine treptat ceea ce altii ar dori sa fie el.
- Ca sa diminueze durerea sufleteasca ce o simte, cauta si gaseste un substitut fizic. Un astfel de inlocuitor il va ajuta sa-si creeze o iluzie integritatii sale si a lumii in care traieste ca sa compenseze sentimentul de gol care rezulta din lipsa suportului emotional. El devine convins ca fericirea provine dintr-o sursa exterioara.
La baza oricarui comportament dependent sau “obicei rau” sta o rana emotionala.
Adictia sau dependenta de anumite lucruri sau placeri este un mod de a fugi de durerea emotionala provocata de lipsa de afectiune, de lipsa celorlalti din jurul nostru.
Nevoia de afectiune sta la baza urmatoarelor adictii:
- Tigara
- Cumparaturile
- Refugiul in munca
- Alcool
- Droguri si medicamente
- Cafea sau ceai
- Zahar (bomboane, ciocolata, biscuiti, deserturi, cola etc.)
- Televiziune, telefon, computer, Internet (Facebook, Instagram, etc…)
- Sport in exces
- Carti
- Sex
Pentru a sti daca aceste substitute sunt dependente, renunta la una dintre ele timp de o saptamana.
La sfarsitul saptamanii, daca nu ai simtit ca ti-a lipsit ceva sau nu ai suferit nici o durere, inseamna ca substitutele nu sunt o adevarata dependenta, ci mai degraba o preferinta sau un obicei rau.
Acest exercitiu te va ajuta sa devii constient de nivelul tau de dependenta.
De exemplu, incearca sa vezi daca rezisti fara zahar timp de cinci zile. Daca nu poti fara zahar mai mult de o zi, inseamna ca dependenta ta este foarte mare. Cu toate acestea, acest exercitiu este inutil daca te controlezi si te fortezi sa te abtii atunci cand simti lipsa.
Daca iti dai seama ca depinzi de mai multi substituenti fizici, aceasta inseamna ca dependenta ta emotionala este severa.
Cauza principala a starii de dependenta nu este zaharul sau orice alt substitut care conteaza, ci este de natura emotionala.
Iata diferitele tipuri de dependente emotionale:
- Cand depinzi de aprobarea sau opinia altora: Crezi ca atunci cand altii sunt de acord cu tine este dovada dragostei lor pentru tine. Un astfel de mod de gandire demonstreaza ca nu ai incredere in opinia ta si te temi sa faci o greseala, aceasta fiind rezultatul lipsei de iubire de sine. De asemenea, o persoana isi poate schimba mintea sau poate pune intrebari in momentul in care altcineva nu impartaseste opinia sa cu privire la o anumita alegere sau decizie.
- Cand depinzi de recunoasterea si recunostinta celorlalti: cei susceptibili sa aiba aceasta dependenta sunt cei care cred ca nu fac niciodata suficient pentru altii. Ei se sacrifica pentru a fi iubiti, sperand ca efortul lor va fi recunoscut. In momentul in care se arata o recunostinta, se simt iubiti si reincarcati. Nevoia lor emotionala a fost temporar completata.
- Cand depinzi de complimente: Persoana care are nevoie de complimente pentru a simti dragostea considera ca nu este suficient de buna si are sentimente de indoiala de sine. Ea se compara adesea cu altii pe care ii considera mai buni si are mari dificultati in a se complimenta pe sine insasi. Este tipul de persoana care incearca sa-i impresioneze pe ceilalti.
- Cand depinzi de prezenta altora: Numerosi oameni pur si simplu nu se pot simti bine in timp ce sunt singuri chiar si cateva ore, sa nu mai vorbim de o saptamana intreaga. Acesta este tipul de persoana care se simte usor respinsa, abandonata si izolata de ceilalti. Prezenta unei alte persoane este vitala, ca semn al nevoii de dragoste si afectiune pentru ei. Nu se simt bine decat atunci cand exista cineva in jur sau nu prea departe. De indata ce sunt singuri, isi pierd interesul pentru tot. Ceea ce considera interesant, in timp ce sunt cu o alta persoana, devine plictisitor cand este singur. De indata ce au o companie, se simt incarcati cu energie. Chiar si o persoana care traieste singur poate fi dependenta de prezenta altora, dar nu o simte pentru ca televiziunea, telefonul sau Internetul actioneaza ca inlocuitori.
- Cand depinzi de atentia celorlalti: O persoana care depinde de atentia celorlalti, precum si de prezenta lor, indica un grad mai mare de dependenta. Cei care au nevoie de atentie incearca prin toate mijloacele posibile sa aiba pe cineva in jurul lor cu care sa poata vorbi sau care sa aiba grija de ei.Ei au nevoie mereu sa isi sporeasca stima de sine prin prezenta celorlalti in jurul lor. Nu stiu cand sa se opreasca atunci cand vorbesc sau cand sa plece cand merg intr-o vizita.
- Cand depinzi de simtul de a fi util: acestei persoane ii place sa creada ca este esential pentru fericirea celor din jurul ei. Este, prin urmare, atras de oameni cu probleme multiple care isi pun cu usurinta increderea in el. Ii place sa faca lucruri pentru altii, deoarece crede ca trebuie sa se sacrifice pentru ei. El are mari dificultati in a-si recunoaste propriile nevoi. Chiar daca se plange din cand in cand de oamenii care profita de el, in continuare va cauta sa se simta folositor, deoarece asta il ajuta sa umple goliciunea cauzata de lipsa de iubire de sine.
- Cand depinzi de controlul altora: Unii oameni nu se simt bine decat daca altii ii controleaza. Cu toate acestea, nu inseamna neaparat ca ei sunt supusi. Pentru ei, sa li se spuna ce sa faca, cum sa o faca si de ce este perceput ca un gest al iubirii. Ei nu au incredere in propriul proces decizional.
Dupa cum poti vedea, exista mai multe modalitati diferite de a ti exprima dependenta.
Daca iti dai seama ca multe dintre formele de dependenta de mai sus sunt prezente si in viata ta, asta arata ca faci eforturi destul de mari pentru a fi iubit. De aceea in loc sa consumi acea energie pentru a fi iubit, foloseste-o pentru a te descoperi pe tine si nevoile corpului tau.
Gradul de dependenta fizica = Gradul de dependenta emotionala = Gradul de lipsa de iubire de sine
Care sunt consecintele dependentei?
Corpul mental este ocupat cu convingeri false despre ce este necesar sa facem ca sa fim iubiti si acceptati. Aceste convigeri dau viata fricii, anxietatii, vinovatiei, furiei, dezamagirii, resentimentelor si chiar ura fata de ceilalti si de noi. Dar noi ar trebui sa ne folosim mintea pentru a descoperi modalitati de a ne imbunatati viata.
Corpul emotional este blocat deoarece nu isi mai indeplineste rolul de a-si asculta propriile dorinte si nevoi. Timpul pe care il pierde incercand sa fie iubit il impiedica sa se iubeasca pe sine si pe ceilalti neconditionat.
In ceea ce priveste corpul fizic, acesta este de asemenea afectat de fiecare data cand o persoana isi umple golurile interioare folosind unul dintre inlocuitori, deoarece nu ii ofera corpului ceea ce are cu adevarat nevoie. Astfel de situatii sunt stresante pentru corp si ii afecteaza sanatatea.
Ce poti face pentru a-ti reduce dependenta?
Cand devii constient de o dependenta fizica, multumeste corpului pentru ca te-a ajutat sa-ti dai seama ca in realitate erai dependent de o emotie. Cand simti nevoia unui inlocuitor, fa-ti timp pentru a observa ce nevoi emotionale nu au fost indeplinite.
Este o lipsa de aprobare, de recunoastere, de prezenta, de atentie, de un sentiment util sau de dorinta de a fi controlat de cineva?
Aceasta intrebare iti va permite sa stabilesti legatura dintre dependenta fizica si dependenta emotionala.
Pentru a deveni constient de o dependenta fizica, testeaza cat timp te poti lipsi de un inlocuitor, fara a te abtine.
De exemplu, sa consideram o persoana cu urmatoarele doua dependente: televizorul pentru a alunga singuratatea si de zahar atunci cand ai nevoie de validare.
Cand persoana isi da seama ca are o dorinta pentru dulciuri, va sti imediat ca are nevoie de recunoastere. Sau cand simte nevoia puternica de a-si deschide televizorul, va sti ca ii lipseste prezenta cuiva pentru a fi fericit.
Simplul fapt ca iti admiti dependenta emotionala – precum si mijloacele pe care le utilizezi pentru a o indeplini – te vor ajuta foarte mult in timpul recuperarii.
Cel mai important pas spre transformarea ta consta in a-ti oferi dreptul de a fi dependent in acel moment din punct de vedere emotional si fizic.
Daca incerci sa iti controlezi dependenta fizica deoarece nu o accepti, inseamna ca nu iti acorzi permisiunea de a fi dependent din punct de vedere emotional.
Neacordandu-ti acest drept este cel mai simplu mod de a continua sa fii dependent.
Cu cat dorim sa schimbam ceva, cu atat mai putin reusim. Cu cat ne acceptam mai mult, dandu-ne dreptul sa fim noi insine cu atat se va schimba mai mult.
De ce? Pentru ca acceptarea dependentei este un semn al iubirii de sine. Iar iubirea de sine are o putere vindecatoare mai mare decat orice alt mijloc pe care il ai la dispozitie pentru a fi fericit.
Treptat te vei reconecta la persoana minunata care esti si te vei iubi mai mult.
Foloseste tot ce ai nevoie pentru a-ti atinge scopul.
Toate fiintele umane sunt dependente intr-un anumit grad. Dar persoana care are de rana de abandon, poarta masca dependentului si sufera mult mai mult in viata sa datorita dependentelor emotionale.
Esti si tu o persoana dependenta sau cunosti pe cineva dependent de tine si nu stii cum sa reactionezi?
Iti amintesc ca pe 25-26 noiembrie organizam workshop-ul “Pasi pentru vindecarea celor 5 rani emotionale” si acolo vom analiza mult mai mult rana de abandon, masca de dependent cat si celelalte rani.
Vino si tu pentru a elimina pe cat de mult posibil dependentele din viata ta, invatand sa te accepti asa cum esti si dandu-ti voie sa tii tu insuti.
Acorda-ti mai multa atentie, construieste o relatie mai buna cu tine, si astfel dependenta de alti oameni se va diminua treptat.
Vino sa inveti cum sa te simti bine cu tine! Gasesti detaliile despre acest workshop pe urmatorul link: https://evoluamimpreuna.ro/pasi-pentru-vindecarea-celor-5-rani-emotionale/
Suntem cu totii aici pentru a invata cum sa ne iubim mai mult pe noi insine. Deci, da-ti permisiunea de a fi o fiinta umana cu rani temporare.
Inchei cu un citat de la Lise Bourbeau care mie imi place foarte mult “Nu suntem oameni rai, suntem doar oameni cu ranile noastre”
*Ideile din acest articol sunt preluate de pe site-ul ecoutetoncorps.com‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”