Majoritatea persoanelor care sunt mai mult sau mai putin perfectioniste sunt atrase de dezvoltarea personala. De ce? Pentru ca dorinta de a deveni mai buni sau de a avea o viata mai buna ne trimite intr-o cautare interioara.
In mod paradoxal intalnesc de cele mai multe ori ca a fi perfectionist ne impiedica sa fim bine si sa ne lasam purtati, iar asta cauzeaza des un stress mare, stresul timpului. De aici foarte multi au ajuns la concluzia ca este mai bine sa nu fi perfectionist sau sa fii, dar la un nivel mai mic.
Este important sa acceptam ca daca aveti o natura de om perfectionist, nu puteti schimba aceasta caracteristica. Voi puteti doar sa gestionati acest simt natural.
Exista multe beneficii ale perfectionismului, atunci cand:
Exista si parti negative ale perfectionismului, atunci cand:
Aceasta a doua categorie exprima perfectionismul idealist. Opus cuvantului “idealist” este “realist”, ceea ce va sa spuna ca o persoana idealista nu este realista. Ea cere imposibilul si pierde din vedere limitele, posibilitatile si nevoile sale. Ea se gaseste prea mult in performanta, conform criteriilor ei de perfectiune in mare parte a timpului,care sunt prea greu de atins.
Mai mult de a se critica pe ea, aceasta persoana ii critica pe ceilalti din anturaj, care nu sunt “asa perfecti”, conform criteriilor ei. Ea traieste astfel intr-o furie interioara , lasand foarte rar sa iasa afara, asta pentru a nu parea “imperfecta”. Este genul de persoana care se imbolnaveste de laringita, bronsita, tot ce se termina cu “ita”.
Ceea ce cauzeaza probleme intre perfectionisti este incercarea lor de a gasi perfectiunea in “a face”, dar perfectiunea Divina nu se gaseste decat in “a fi”. In esenta noi toti suntem perfecti, noi creeam fara oprire, intr-o maniera perfecta ceea ce noi credem sau gandim in lumea noastra. Daca va este frica ca nu puteti gestiona o situatie, asta o sa se si intample. Toti oamenii, fara exceptie, ajung sa-si creeze viata asa cum si-o deseneaza.
Un perfectionist idealist crede ca este perfectionist dupa ce a reusit “sa faca” bine. El se identifica cu ceea ce face, nu ceea ce este. El isi cere imposibilul, caci este utopic sa crezi ca poti gasi perfectiunea in lumea materiala, mai exact in lumea fizica, emotionala si mentala.
Iata cativa pasi prin care puteti sa renuntati la efectele negative ale prefectionismului.
Tu cum faci fata perfectionismului?
Sursa articol: http://www.ecoutetoncorps.com/fr/ressources-en-ligne/chroniques-articles/est-ce-preferable-detre-perfectionniste-ou-non/’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”