5 mantre antice care îţi vor transforma viaţa
5 emoţii care îţi slăbesc imunitatea
Te salut cu drag.
Sunt Zoia.
De mai bine de un an de cand am creat workshop-ul “Ce nu ne spunem atunci cand comunicam” multi dintre participanti au spus inca de la inceput ca vor sa scape de emotiile lor puternice.
Fie ca era vorba despre timiditate excesiva sau enervare greu de tinut in frau, tristete sau frustrare, emotiile, mai ales cele negative, ne lasa fara energie, fara ratiune si ne scad dramatic creativitatea si increderea in noi insine.
Din teoria inteligentei emotionale stim deja ca, primul pas spre maturitate emotionala este constienta emotionala. Simplu spus, sa fim constienti de emotiile noastre si acest lucru se poate invata chiar si de catre cei care, poate zeci de ani, nu au vorbit despre emotiile lor si nu si le-au identificat niciodata.
In viata noastra sunt tot felul de contexte in care emotiile parca isi fac singure de cap si nu pot fi controlate cu nicio tehnica, oricat de ingenioasa ar fi.
Cu toate acestea vedem in jurul nostru oameni care nu doar ca sunt calmi, ci au o asa liniste interioara incat stii dintr-o privire ca poti avea incredere in ei, te simti bine in preajma lor, simti ca te energizeaza sau te linistesc.
Ne dorim sa avem mereu in preajma noastra astfel de oameni si nu ne dorim deloc langa noi oamenii agresivi, negativisti, certareti sau critici.
Intrebarea este cum sa ajungem noi la acea liniste interioara cu ceilalti oameni? Daca am trai singuri pare ca ar fi mai simplu. Spun “pare” pentru ca ne este foarte clar ca a ramane in relatie cu ceilalti este o parte nu doar importanta, ci si foarte sanatoasa in viata noastra.
Dar ne dorim relatii frumoase, care sa nu ne duca la disperare sau nefericire.
Cum sa facem sa ne pastram aceeasi linistea interioara atunci cand cineva spune o vorba care ne calca pe bataturi, dar si in momentele de bine sau de fericire maxima?
In timp, am descoperit ca ce este esential pentru a avea relatii bune si o comunicare autentica, m-au condus firesc spre linistea sufleteasca.
Vreau sa-ti impartasesc doua lucruri care au functionat pentru mine si pentru oamenii cu care am lucrat pana acum si care cautau sa aiba relatii sanatoase cu cei de langa ei.
Aceste doua lucruri sunt: sinceritatea fata de noi insine si curajul.
Ce a insemnat sinceritate fata mine?
- A inseamnat sa fiu sincera cu mine si sa recunosc fata de mine cand gandesc ceva si spun altceva.
- Sa fiu sincera cu mine cand am nevoie de ceva si sa exprim ceea ce am nevoie, in primul rand fata de mine, nu neaparat ca o cerere catre ceilalti.
- Sa fiu sincera cand gandesc ceva despre cineva si ii spun altceva in fata.
- Sa fiu sincera cand traiesc o anumita emotie si s-o exprim potrivit in afara, nu s-o ascund.
- Sa fiu sincera cand nu stiu ceva si sa stiu ca este in regula sa nu stiu tot.
- Sa fiu sincera cand am nevoie de ajutor si sa-l cer celui de langa mine.
Sinceritate nu inseamna sa le spun celorlalti ceea ce cred ca asteapta sa auda, sau sa le spun ceea ce ii raneste doar ascunzandu-ma sub masca sinceritatii.
Ce a insemnat sa am curaj?
- A inseamnat sa am curaj sa ma uit la mine asa cum sunt, cu gandurile mele, cu emotiile mele, cum arat, ce fac, ce dorinte am, ce vise am, cu abilitatile mele, cu talentele mele.
- Sa am curaj sa ma uit la toate asa-zisele defecte si sa accept ca asta sunt eu.
- Sa am curaj sa iau decizii pentru viata mea.
- Sa am curaj sa schimb ce este de schimbat in viata mea.
- Sa am curaj sa ma uit la problemele emotionale nerezolvate si sa le rezolv.
Fara sinceritate si curaj pot sa raman zeci de ani in niste tipare de comunicare invatate sau imprumutate de la ceilalti care ma indeparteaza de ceea ce sunt si, in consecinta, pierd increderea in mine cea autentica.
O alta modalitate de a regasi linistea in interiorul nostru si astfel sa avem relatii bune cu ceilalti este sa descoperim tiparele de comunicare in care intram fara sa vrem si sa intelegem de ce se intampla acest lucru cu noi si cu ceilalti.
Este tema principala pe care lucram practic doua zile in atelierul “Ce nu ne spunem atunci cand comunicam”.
Este unul dintre atelierele de suflet pentru mine, pentru ca este uimitor cata stralucire apare pe chipurile oamenilor dupa ce renunta la tiparele vechi si se regasesc in toata frumusetea lor.
In masura in care esti pregatit si doresti sa-ti regasesti echilibrul in viata ta, te astept cu drag in weekend-ul 21-22 martie, la Bucuresti la un nou workshop „Ce NU ne spunem atunci cand comunicam”. Mai multe detalii despre workshop gasesti aici, iar daca vrei deja sa te inscrii, poti completa formularul de inregistrare de aici.
Te astept cu drag sa te (re)descoperi,
Zoia’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”