Simt o mare frustrare, ziua mea are numai 24 de ore
Interviu cu Remus Bălan: „Munceşte tot timpul cât munceşti!”
Simt o mare frustrare, ziua mea are numai 24 de ore
Interviu cu Remus Bălan: „Munceşte tot timpul cât munceşti!”

Interviu cu Oana Popa: „Nu înteleg de ce vrem să îi îndepărtăm pe copiii noştri exact de ceea ce i-ar face fericiţi atunci când vor fi adulţi. Doar pentru că aşa am fost crescuţi noi?”

oana p

Oana Popa este life&business coach, specializata in relatiile de cuplu si in  coaching-ul emotional pentru copii si adulti, de catre Institutul Gottman din Statele Unite. Fondator al clubului pentru parinti si copii “ Asii Veseliei” (www.asiiveseliei.ro) si al blogului www.copiiminunati.ro, Oana este mama a doi copii, unul de 18 ani si unul de 11 ani.

In interviul de mai jos, ea ne vorbeste, atat din perspectiva de trainer, cat si de mama despre cum poti construi o relatie sanatoasa cu copilul tau, respectand granita dintre libertate si limite.

1. Din dorinta de a actiona pentru “binele” copilului sau, un parinte poate incalca, in mod inconstient, libertatea acestuia. Cum isi poate da seama ca a gresit si cum poate invata sa traseze granite sanatoase in relatia cu acesta?

Oana: Daca esti cu adevarat atent la copilul tau iti dai foarte repede seama atunci cand gresesti. Pentru ca starea copilului se schimba si copilul iti arata asta. Copiii sunt foarte autentici cand sunt mici mai ales. Pana pe la 7 ani nu si-au construit inca asa numitele “masti de protectie” pe care le avem noi adultii.

Trasarea unor granite sanatoase porneste in primul rand de la parinte. De la cat de bine se cunoaste el pe sine, cat de aliniat este cu valorile proprii, cat de autentic este parintele si cat de constient este de ceea ce gandeste, simte si face el in fiecare clipa.

Abia dupa ce trece de acest prim pas un parinte poate fi atent la copilul lui, il poate intelege cu adevarat si poate construi o relatie sanatoasa cu acesta, relatie bazata pe respect, incredere si iubire neconditionata.

2. Cum isi poate educa un parinte copilul astfel incat sa fie independent, dar si responsabil in acelasi timp?

Oana: Vezi tu, depinde ce intelegem fiecare prin aceste doua cuvinte : Independent si Responsabil.

Din punctul meu de vedere, independenta presupune libertate, capacitatea de a te descurca de unul singur, putere interioara.

Responsabilitatea este o abilitate care te ajuta sa raspunzi stimulilor ce se intampla in viata ta, astfel incat  ceea ce gandesti, simti si faci sa fie spre binele tau si al tuturor celor care te inconjoara.

Cred ca la un moment dat aceste doua calitati se intrepatrund. Nu pot exista una fara cealalta. Ele se sutin una pe alta.

Si mai e ceva ce le sustine pe amandoua: Increderea in sine si Increderea in viata.

De aceea cadoul cel mai de pret pe care il poate face un parinte copilului sau este O STIMA SANATOASA DE SINE.

Atunci cand cresti un copil in asa fel incat sa fii sigur ca el are o stima sanatoasa de sine, poti fi sigur ca va deveni un adult independent, responsabil, increzator, puternic si iubitor.

3. Care este atitudinea ta fata de parintii care isi pedepsesc copiii atunci cand gresesc si ii rasplatesc atunci cand au o reusita? Este aceasta o abordare sanatoasa in relatia cu copilul?

Oana: Imi pare foarte rau pentru ei. Inteleg faptul ca nu pot face altceva, poate pentru ca nu stiu, poate pentru ca nu sunt constienti de efectele acestor doua “parghii” care sunt folosite atat de mult in educatia copiilor, sau mai bine zis in dresarea lor.

Pedeapsa si recompensa il priveaza pe copil de contactul cu motivatia interioara. Ii orienteaza atentia intr-o directie complet gresita. El nu va mai fi in contact cu sinele lui interior, care l-ar fi ghidat catre ceea ce e mai bine pentru el. Se va raporta in permanenta doar la exteriorul lui si va face anumite lucruri doar manat de frica de a fi pedepsit sau de dorinta de a primi o recompense, de orice natura ar fi ea. Si aceasta este calea sigura catre instrainare de sine si suferinta.

Adevarata recompense este cea interioara. De fapt singura recompensa care e valabila pe termen lung.

Nu inteleg de ce vrem sa ii indepartam pe copiii nostri exact de ceea ce i-ar face fericiti atunci cand vor fi adulti. Doar pentru ca asa am fost crescuti noi?

Omenirea evolueaza, e o lege a firii. Aceste metode nu mai functioneaza acum. Iar copiii nostri ne arata asta in fiecare clipa.

4. Ce sfat le-ai da parintilor care incearca sa se impuna in fata copiilor lor pe motiv ca nu vor ca aceastia “sa repete greselile pe care ei le-au facut”?

Oana: Sa stea linistiti. Niciodata natura nu repeta identic o experienta. Nimic nu e static in Univers.

Nu are nici un sens sa fie speriati de asta.

De fapt, cu cat vor fi mai speriati cu atat mai mari sunt sansele sa ii influenteze pe copii sa faca exact ceea ce ei nu vor.

Pana la urma oamenii invata cel mai mult din greseli. Asadar copiii lor vor face greseli. Chiar daca nu vor face aceleasi greseli ca parintii lor, vor face altele. Acest lucru este inevitabil.

5. Daca ar fi sa dai o singura lectie de viata copiilor tai, care ar fi aceea?

Oana: Sa fie ei insisi!

Sa se cunoasca, sa fie constienti de gandurile, emotiile si faptele lor. Sa isi dea voie sa traiasca cat mai multe experiente si sa se provoace in permanenta pentru a-si depasi limitele. Sa isi confrunte fricile, pentru ca asta este singura cale prin care pot deveni cu adevarat liberi si autentici.

Nu a iesit doar un singur sfat. 🙂

Acum ma gandesc putin mai bine. Tu spui lectie, nu sfat.

O lectie de viata pe care vreau sa o dau copiilor mei este  aceea de a-i provoca sa faca exact ceea ce le e cel mai tare frica in acest moment. Pentru a intelege ca frica nu exista decat in mintea lor.

6. Daca ar fi sa dai un singur sfat parintilor, care ar fi acela?

Oana: Acelasi sfat pe care l-am dat si copiilor. Sa fie ei insisi. Constienti de ei si de cei din jurul lor.

Si ar mai fi unul: Sa priveasca relatia cu copilul ca pe o fiinta vie, care are nevoie de iubire, intelegere, conectare suflet la suflet si joc in fiecare zi.

7. Pe 1 octombrie vei sustine la Bucuresti conferinta “Echilibrul dintre limite si libertate: Cum sa construiesti o relatie sanatoasa cu copilul tau”. Care ar fi principalele 3 motive pentru care un parinte sa vina la aceasta conferinta?

Oana: 

  • Pentru a trai o experienta care il va apropia mai mult de sine si il va ajuta sa inteleaga motivele pentru care nu reuseste sa obtina ceea ce vrea in relatiile sale.
  • Pentru a afla ce spun studiile si cercetarile efectuate pe mii de familii despre ce anume fac parintii care reusesc sa aiba relatii armonioase cu copiii lor si care reusesc sa creasca copii puternici, fericiti si increzatori.
  • Pentru a afla o cale simpla prin care poate stabili reguli impreuna cu copilul, reguli care sigur vor fi respectate de catre acesta.

Multumim!

Daca iti doresti sa afli mai multe detalii despre aceasta conferinta, intra aici.

Daca iti doresti sa te inscrii, completeaza formularul de inregistrare de aici.‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”