Frica din perspectiva Noii Medicini Germane: De ce ne îmbolnăvim?
Care este Darul ascuns în spatele Umbrei?
In cazul Dianei Artene, profesia de nutritionist merge mana in mana cu termenul de „nonconformist”. Sau cel putin asa pare in preajma pacientilor carora le spune ca ciocolata este permisa la dieta si ca e in regula sa combini alimente aparent interzise.
Despre aceste aspecte, despre relatia autentica minte sanatoasa-corp sanatos, cat si despre indemnul la scepticism in fata asa-zisilor „experti” in nutritie, gasesti in interviul de mai jos:
- De ce, in zilele noastre, a devenit un lux sa ai un stil de viata sanatos?
Desi poate parea asa, eu cred ca un stil de viata sanatos tine de prioritizare nu de lux. Eu lucrez si cu pensionari si cu CEO si daca iti doresti cu adevarat poti face maximul posibil cu ceea ce ai, cu banii pe care ii ai, cu timpul pe care il ai, cu cheful pe care il ai.
Desigur ca putem gasi diverse motive pentru care nu reusim sa avem un stil de viata sanatos: nu avem timp, nu avem informatia corecta, nu avem surse de alimente pure, nu avem, nu avem, nu avem.
Dar cand devine mai frustrant sa ramai la fel decat sa te schimbi, brusc rasar toti ghioceii si incepem sa traim mai sanatos pentru ca asa alegem noi, nu pentru ca trebuie.
- (Mai) putem dobandi “tinerete fara batranete si suplete fara strictete” avand in vedere ritmul accelerat in care traim?
Legat de partea cu “tinerete fara batranete” nu cred ca asta a fost posibil vreodata, si nici nu cred ca este prea intelept sa ne dorim asta – fiecare varsta are bucuriile si necazurile ei.
Daca ne gandim insa la conceptul “tinerete fara batranete si suplete fara strictete” per intreg, prin alimentatie sanatoasa si sport practicat regulat pur si simplu din placerea de a-ti demonstra tu tie ca esti viu, sanatos si puternic cred ca putem ramane tineri la orice varsta.
Stiu foarte multe persoane peste 40 de ani care arata mult mai bine decat tineri de 20 doar pentru ca isi asuma responsabilitatea de a avea grija de propriul corp.
- Cum putem opri mancatul compulsiv in fata televizorului sau deschiderea frigiderului dupa o cearta cu partenerul?
Daca intelegem ca mancatul compulsiv nu este un comportament izvorat din nesimtire sau dintr-o nevoie ciudata de auto-distrugere, ci tocmai din grija de sine insuficient dezvoltata – atunci putem cauta alte comportamente prin care putem sa avem grija de noi in astfel de situatii.
Insa, daca privim cu critica un astfel de comportament, critica in sine va deveni un triggerul unui nou episod de mancat emotional, si tot asa din nou si din nou intr-un efect de bulgare de zapada care a luat-o la vale spre pierderea completa a controlului comportamentului alimentar.
- Ciocolata si dieta sunt doi termeni ce poti fi folositi in aceeasi fraza?
In reglarea comportamentului alimentar nu sunt implicate numai centrul de foame si satietate, ci si hipocampul, amigdala si nucleus accumbens – motiv pentru care daca iti place cu adevarat ciocolata si nu o mananci pentru ca tii o dieta care nu contine ciocolata, nu vei slabi grasime datorita cortizolului care se va secreta direct proportional cu frustrarea ta.
Placerea de a manca este esentiala atat pentru obtinerea slabirii de grasime cat si pentru mentinerea rezultatelor. Mai multe detalii la conferinta de marti.
- Are rost sa speram la un corp sanatos daca nu avem si o minte sanatoasa?
Depinde cum definim “un corp sanatos”.
Daca il definim drept 90-60-90 + cupa C putem sa obtinem asta si prin proceduri de chirurgie plastica, mintea fiind necesara doar pentru gasirea resurselor financiare necesare pretului interventiei(ilor) respective.
Daca il definim drept corpul in care ma simt pur si simplu bine exact asa cum este el astazi, asumandu-mi insa responsabilitatea de a avea grija sa-l pastrez in forma si compozitia optima, atunci capacitatea de a ne identifica, exprima asertiv si acoperi nevoile, dorintele, emotiile si sentimentele devin o parte esentiala din obtinerea/ mentinerea unui corp sanatos.
- Pe 19 aprilie sustii o conferinta despre cum iti poti recastiga sanatatea si vitalitatea. Care este mesajul tau pentru cei care vor fi acolo?
Mesajul principal al conferintei este “Fii sceptic!”. In ziua de azi asistam la o adevarata inundatie de nutritionisti, healeri, coachi si tot asa. Toata lumea pare sa stie sa te sfatuiasca cum sa-ti hranesti/ cresti/ educi/ dezvolti copilul din tine. Asa ca invitatia mea in fata oricarui autodeclarat expert in nutritie/ vindecare/ dezvoltare este sa inlocuim magicul “multumesc” cu magicele “de ce”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a avertizat -la Conferinta Asociatiilor Europene de Dietetica care a avut loc toamna trecuta la Amsterdam- ca in ± 15 ani % de persoane supraponderale din Europa se va dubla daca nu facem ceva legat de faptul ca diete care mai de care mai aberante si idei care mai de care mai nefiziologice sunt impinse in fata de persoane expert in marketing care practic nu inteleg consecintele recomandarilor pe care le vand pe bani grei.
Asa ca, haideti sa intrebam “de ce”! Pentru ca daca un lucru se intampla la 70 de persoane pare un lucru absolut minunat, dar daca sunt 70 din 1000 sau din 10.000 si la restul respectiva idee nu a functionat, am cam dat de naiba ca specie pentru ca astfel omenirea va ajunge din ce, in ce in ce, in ce, mai mare. La propriu.
Detalii despre conferinta „Cum sa-ti recastigi sanatatea si vitalitatea prin 3 schimbari simple din alimentatia ta” pe care dr. nutritionist Diana Artene o va sustine marti, pe 19 aprilie la Bucuresti gasesti AICI.’ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”