Căutam un copywriter specializat in e-mail marketing si pasionat de dezolvtare personală
De ce Misiunea mea e mai specială ca a ta
“Dă-i jucăria surorii tale, doar ești mai mare!”
“Ajut-o și pe verișoara ta la teme! Nu-i nimic dacă nu-ți mai rămâne timp să ieși pe afară, important e că faci un bine!”
“Hai că te împrumut eu cu bani și mi-i dai tu când poți!”
Poate că și tu, ca multe alte femei, ai pornit în viață cu o percepție eronată asupra binelui.
Familia, religia, societatea îți transmit, încă din copilărie, convingeri prin care ești forțată să alegi să faci bine, uneori cu prețul autenticității tale:
“Dacă dai celorlalți, ești un om bun!“
“Dacă mai mult primești decât dai, ești un om rău!“
Și pentru că nu vrei să fii etichetată ca un om rău:
- azi îi dai jucăria altui copil, dar nu o mai vezi înapoi,
- mâine îi dai unul coleg prăjitura ta, deși ai fi păstrat-o doar pentru tine
- peste un timp asculți problemele prietenilor ore în șir, chiar dacă te-ai săturat să auzi aceleași lamentări,
- peste și mai mult timp îți dedici timpul doar copilului tău pentru că, tot societatea te-a învățat, “doar așa vei fi o mamă bună”.
Acest traseu “al binelui forțat” a fost parcurs de multe dintre clientele mele care vor să-și descopere Misiunea Personală:
“Alina, am ajuns să fiu altruistă până la epuizare! Sunt sclava propriului altruism!”
“Am trăit atât de mult doar pentru ceilalți încât atunci când am puțin timp pentru mine, efectiv nu știu ce să fac!”
“Am crezut că cel mai bine e să dai, nu să primești! Am dat atât de mult încât la 40 de ani simt că am trăit două vieți, nu una!”
Cealaltă față a monedei
Și dacă ți-aș spune că e timpul să te oprești pentru că nu aceasta este Calea către împlinirea ta?
De fapt, o viață împlinită înseamnă să găsești echilibrul între pozitiv și negativ, între altruism și egoism, între a da și a primi.
Dacă până acum ai crezut că altruismul este calea prin care vei dobândi fericirea ta și a celorlalți, îți las mai jos doar câteva dintre dezavantajele altruismului exagerat:
- Pe măsură ce dai celorlalți, dar tu nu primești din partea lor, acumulezi resentimente și frustrări față de ei
- Începi să ai așteptări nerealiste de la ceilalți pentru că, deși nu o spui cu voce tare, îți dorești să primești atât cât dai
- Ajungi să te trădezi și să te abandonezi pe tine, poate chiar să te îmbolnăvești, iar asta se traduce prin epuizare
- Ceilalți devin dependenți de tine și de ajutorul tău, ceea ce înseamnă că mai mult îi încurci decât îi sprijini
Pentru a păstra echilibrul despre care ți-am vorbit mai sus, iată și avantajele egoismului pe calea ta:
- Înveți să spui NU, ceea ce înseamnă că nu mai intri în contexte sau experiențe care nu-ți servesc nici ție, nici celorlalți
- Devii autentică și spui lucrurilor pe nume, nu accepți ceva doar de dragul cuiva, ceea ce te face să evoluezi pe drumul tău
- Nu mai somatizezi, deci nu te mai îmbolnăvești când ți-e lumea mai dragă
- Înveți să primești în aceeași măsură în care dai
Altruismul, egoismul și Misiunea Personală
“Îți îndeplinești Misiunea când dai celorlalți, nu când primești!” – Este unul dintre cele mai puternice mituri despre Misiunea Personală.
Hai să-ți dau un exemplu.
Am o clientă care, timp de 20 de ani a fost avocat, iar de câteva luni și-a ascultat Sufletul și a devenit terapeut, așa cum își dorea de ani de zile.
În timpul unei ședințe de coaching mi-a spus că nu poate să ceară bani prietenilor, iar clienților săi le cere o donație.
Prietenii au ajuns să profite de ajutorul ei și o sună constant, chiar și la ore târzii ca să primească soluții la problemele lor. Iar clienții nu îi lasă mai mult de 50 lei pe o ședință de o oră și jumătate.
Într-o zi, m-a sunat să mă întrebe dacă sunt sigură că aceasta este misiunea ei pentru că deja nu-i mai ajung banii să-și plătească facturile.
Când am întrebat-o cum crede ea că a ajuns în punctul acesta, mi-a dat un răspuns care nu m-a surprins deloc:
“Credeam că Misiunea înseamnă să-i ajut pe ceilalți, nu să le cer bani pentru ceva ce eu fac natural!”
Cazul clientei mele este unul dintre cele mai bune exemple care îți arată de ce altruismul exagerat este un blocaj în Misiunea Personală.
Secretul ca să-ți urmezi calea nu e nicidecum să renunți la tine ca să-i ajuți pe ceilalți, ci să găsești echilibrul între a da și a primi.
Și eu am fost acolo și te cred dacă îmi vei spune că îți este greu să faci asta.
Din păcate, e necesar să luptăm cu o paradigmă nesănătoasă, care stă în picioare de mii de ani – aceea că primim bine doar atunci când facem bine.
Dar vestea bună e că paradigmele pot fi schimbate. Și da, nu te voi minți, necesită mult curaj și lucru conștient cu sine.
Așa că, data viitoare când te vei mai gândi că ești egoistă pentru că alegi să faci ceva pentru tine în loc să-i ajuți pe ceilalți sau că ești altrustă când îi sprijini pe alții, dar te lași pe tine în urmă, întreabă-te:
„Oare ce mă aduce mai aproape de îndeplinirea Misiunii mele?”
Un răspuns autentic, în acord cu ce simți, te va elibera de vinovăția pe care altădată ai fi simțit-o.
Scrie-mi, te rog, care este AHA-ul tău în urma citirii acestui articol.
Alina Mărioara Finta
Ghidul spre Msiunea ta
3 Comments
În ultimul timp chiar am realizat ca am făcut prea multe pentru alții și pentru mine prea puține. Și încă mai lucrez la asta, ca eu sunt cea mai importanta, iar celor din jur sa le dau din surplusul meu , nu și din ce deja sunt la limită. Mă refer la energie mai concret .
Am căzut în capcana salvatorului și uneori mi se mai întâmplă.
Am impresia ca la misiunea mea, am și aceasta de ai ajuta cât mai mulți pe ceilalți.
Da, am nevoie sa fiu mai egoistă.
Draga Alina,
Am citit mesajul tău și din câte mi s-a spus și mie de către altcineva, atâta timp cat nu te valorezi pe tine, banii nu au cum sa vina mai multi, pentru ca banii sunt doar oglinda a cat te valorezi pe tine insati. Deci din punctul meu de vedere nu e vorba atât despre a echilibra „a da” cu „a primi”, cât mai ales cat crezi in mintea ta ca valorezi tu, serviciile tale și timpul tău daruit celorlalti?! Asa cum ai spus, pana nu facem munca interioara in a curata subconstientul de toate tiparele mentale invechite și gresite, nesuportive, nu avem cum sa ne aliniem la o vibratie mai înalta, aceea a abundentei, care trebuie mai întâi simtita in interiorul nostru cu toată fiinta, pentru ca mai apoi sa se poata manifesta in exteriorul nostru! Ce gandim, aia cream!
Da am citit si eu mesajul tau. Da si eu m-am regasit in acel exemplu in care tot daruindu-te celorlalti aproape nu mai stii de tine, de nevoile tale. Te pierzi pe tine. Da atunci e cazul sa ne oprim, sa alegem si sa zicem NU, celorlalti. E dreptul nostru sa spunem Nu. Si odata cu acest NU, sa ne asumam ca e o.k. sa dezamagim pe altii , sa nu mai fim priviti la fel, poate chiar sa fim urati. Aceasta este problema lor. Noi sa invatam sa alegem cand sa ne oferim ajutorul, sprijinul, timpul nostru. Sincer mi se pare cea mai grea lectie dar inseamna foarte mult. Sa nu uitam ca dand mereu ramanem fara energie e nevoie sa ne reincarcam si noi, dand pana la epuizare la un moment dat chiar vrei sa mai dai si nu mai poti. E nevoie sa ne ingrijim de noi si apoi sa dam celorlalti.