4 tipare de relaţii toxice
Lazarev – 15 citate despre iubire, Dumnezeu şi viaţă
4 tipare de relaţii toxice
Lazarev – 15 citate despre iubire, Dumnezeu şi viaţă

De ce ne este greu să iubim oamenii care nu se iubesc pe ei înşişi?

iubi

 

• In momentul in care iti exprimi afectiunea fata de partenerul tau, el/ ea se inchide pe motiv ca nu este suficient de bun(a) pentru a primi iubirea ta?
• De fiecare data cand ii faci acestuia  un compliment autentic, el iti respinge vorbele sau schimba repede subiectul?
• Observi adesea ca partenerul tau are o energie scazuta atunci cand este in centrul atentiei sau cand ar trebui sa se orienteze asupra propriei persoane?

Daca ai raspuns afirmativ la minim una dintre intrebarile de mai sus, atunci este posibil sa fii intr-o relatie cu o persoana care nu se iubeste suficient.

In continuare, iti voi oferi cateva exemple de comportamente specific persoanelor care intra in aceasta categorie:

1. Daca partenerul tau a simtit dintotdeauna ca ceva ii lipseste, este posibil ca el / ea sa ramana in relatie cu tine doar pentru a umple acest gol.

Chiar daca la inceput relatia poate parea promitatoare, in cazul in care lucrurile scapa de sub control, relatia se poate transforma intr-o conexiune bazata pe dependenta sau pe “nevoia excesiva de celalalt”. Desi poti avea un sentiment placut ca partenerul tau se poate baza cu incredere pe sustinerea ta, este posibil ca la un moment dat, sa simti ca nu esti iubit(a) pentru ceea ce esti, ci pentru locul lipsa pe care il umpli cu prezenta ta.

2. Un alt aspect care poate scartaie intr-o astfel de relatie poate fi o comunicare orientata gresit numai catre aspectele negative ale partenerului tau sau ale relatiei voastre.

In acest sens, este important sa observi care sunt expresiile si cuvintele pe care el le repeta si sa-i atragi atentia intr-un mod constructiv ca vede “partea goala a paharului”. De exemplu, el poate avea tendinta de a-si minimiza rezultatele sau de a se pune pe o treapta inferioara celorlalti: “Nu, eu nu sunt asa inteligenta(a) precum X” sau “Am avut o zi buna, nu cred ca voi mai avea in curand”.

3. De asemenea, partenerul care nu se iubeste are tendinta de a neglija ajutorul atunci cand este evident ca are nevoie de el.

El/ea poate simti ca nu este demn de grija ta si crede ca este mai bine sa ramana in banca lui decat sa te deranjeze. Stim cu totii ca este extrem de dificil sa vezi ca persoana la care tii sufera. Insa este si mai dificil atunci cand incercarea ta de a-i oferi ajutorul este respinsa.

4. Ultimul scenariu este cel mai putin placut: este o adevarata provocare sa iubesti pe cineva care nu se poate iubi pe sine. Dupa o perioada, poti simti ca toate eforturile tale au fost in zadar – e ca si cum tu ai incerca sa cladesti castele de nisip la malul marii: construiesti castelul, apoi marea vine si il darama. Poti continua asa la nesfarsit sau poti schimba strategia.

Gasesti ceva familiar in randurile de mai sus?

Ai trait vreodata langa o persoana incapabila sa se iubeasca pe ea insisi? Daca raspunsul tau este afirmativ, scrie-mi te rog, cum a fost  aceasta experienta pentru tine.

Sursa: https://www.psychologytoday.com

In cadrul evenimentului aniversar Evoluam Impreuna din 5-6 martie, poti invata cum sa construiesti  relatii remarcabile cu ceilalti si cu tine insuti. Daca esti interesat(a), da click AICI.‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”