Noua Medicină Germană – A treia revoluţie în medicină?
Puterea subconştientului tău
Despre Lise Bourbeau si filosofia sa de viata
Omul, ca materie prima
Omul, ca fiinta umana, are doua laturi: latura interioara, formata din planul mental, emotional si spiritual, pe de o parte si latura exterioara (planul fizic) – corpul, pe de alta parte. Putem sa extindem planul fizic al omului incluzand aici si elementele care fac parte din experienta lui pe acest pamant, si anume ceea ce reuseste sa atraga in viata lui: evenimentele, starile de sanatate, situatia financiara, relatiile sentimentale etc.
Chiar daca unii dintre noi inca mai cred ca nu exista nici o legatura intre una si cealalta, latura interioara si cea exterioara sunt intr-o stransa relatie de determinare. Altfel spus, tot ceea ce exista in interiorul nostru, se va manifesta in exteriorul nostru, iar reciproca este valabila: tot ceea ce exista in exteriorul nostru este rezultatul a ceea ce exista in interiorul nostru.
„Averea” noastra interioara consta in ganduri, sentimente, idei, interpretari ale unor situatii, convingeri, credinte. In exterior, acestea se concretizeaza sub forma de intamplari, relatii, stare de sanatate, de fericire sau nefericire, conditii de viata, evolutii, avutii sau lipsuri materiale etc.
Altfel spus, daca e sa asemanam fiinta umana cu un copac, radacinile lui sunt echivalente cu interiorul nostru, iar coroana acestuia, impreuna cu fructele, florile si frunzele lui sunt reprezentate de exteriorul nostru.
Cu totii vrem o viata exceptionala, bogata in relatii de calitate, evenimente minunate, o stare de sanatate excelenta, prosperitate financiara, etc. Analizand insa aceasta legatura dintre interiorul si exteriorul nostru, este normal sa ne punem cateva intrebari. Avem in interior cele necesare pentru a crea o astfel de viata in exterior? Cum ne putem da seama daca ceea ce exista in interior este benefic pentru viata noastra exterioara? Raspunsul este foarte simplu: analizandu-ne pe noi insine. Analizand-ne primul si cel mai de nadejde prieten pe care il avem pe acest pamant: corpul nostru.
Ne doare, pentru ca suntem raniti!
Lise Bourbeau, autoare a 14 carti, printre care best-seller-ul „Asculta-ti corpul, cel mai bun prieten pe care il ai pe Pamant” si fondatoarea celei mai mari scoli de dezvoltare personala din Quebec, Canada, si-a dedicat viata studiului acestei legaturi dintre interiorul si exteriorul fiintei umane. In cartile sale, Lise Bourbeau subliniaza ca toate suferintele prin care trecem, fie ca e vorba despre boli, probleme in dragoste, lipsa banilor, nefericire, sunt semne ale Universului, ale Dumnezeului nostru interior, care vrea sa ne arate ca ne-am indepartat de la drumul corect. Ea mai spune ca bolile de care suferim ar trebui interpretate total altfel decat o face omul, in viata de zi cu zi. Bolile sunt un semnal de alarma, care ne atentioneaza ca nu suntem in armonie cu Sinele nostru. Nu sunt nicidecum o pedeapsa, ci sunt o atentionare.
La fel, experientele neplacute din vietile noastre, suferintele noastre, sunt niste aliati. Prin intermediul corpului nostru, ne soptesc unde gresim si ce avem de reparat.
In cadrul atelierelor organizate peste tot in lume, Lise vorbeste despre anumite „rani” pe care le dobandim in copilarie, si de care incercam sa ne ferim prin intermediul unor masti. Acest subiect il dezbate pe larg in cartea sa „Cele 5 rani care nu ne lasa sa fim noi insine”.
Daca stam sa analizam putin, este logic: cand suntem raniti fizic, ne doare! O rana deschisa, o taietura sau o vanataie doare! De ce doare? Pentru ca exista, pentru ca e acolo acea rana, prezenta! Si atunci, prin analogie, cand spunem ca ne doare sufletul, cat de greu este sa ne dam seama ca exista o rana acolo, chiar daca nu o vedem? Acesta e adevarul: ne doare pentru ca suntem (deja) raniti! Putem influenta insa, spre fericirea noastra, aceste rani interioare. Putem sa le acceptam, sa le cunoastem si sa ni le vindecam. Fiind rani interioare, numai noi avem control asupra lor.
Tot ceea ce trebuie sa facem, asadar, este sa ne ascultam corpul. Sa ii dam sansa sa ne vorbeasca, interpretandu-i mesajele in mod corect. Astfel, putem in orice clipa sa ne descoperim sursele problemelor si sa ajungem la cauzele interioare ale experientelor noastre exterioare.
Motivul pentru care s-ar forma aceste rani despre care vorbeste Lise Bourbeau are de-a face, evident, cu lumea exterioara. Pentru a exemplifica, ne vom folosi de situatia pe care o prezinta insasi Lise in cartea ei, aceea a unui copil nou nascut, care vine in lume fara aceste rani. Insa, odata ce el creste si incepe sa se manifeste conform propriilor impulsuri sufletesti, apar adultii care vor sa „il educe”, potolindu-i aceste impulsuri. Asadar, copilul nu se poate bucura de experienta de a fi el insusi, si va trai sentimente de durere intr-o prima faza, dupa care va trece la furie, incercand sa se opuna adultilor care vor sa ii schimbe comportamentul. In urmatoarea etapa, copilul se va resemna si va ajunge sa isi creeze o noua personalitate, pentru a fi pe placul celorlalti. Aceste noi personalitati Lise le numeste „masti”.
In timpul numerosilor ani de studiu, Lise Bourbeau a ajuns la concluzia ca toate suferintele oamenilor pot fi concentrate in 5 rani, fiecare avand masca ei corespunzatoare. Aceste rani sunt:
· RESPINGERE – Masca de „Fugar”
· ABANDON – Masca de „Dependent”
· UMILIRE – Masca de „Masochist”
· TRADARE – Masca de „Dominator”
· NEDREPTATE – Masca de „Rigid”.
Caracteristicile fiecarei rani, care sunt semnalele corpului nostru care ne arata ca suferim de aceasta rana si cum putem sa ni le vindecam, le descoperiti in cartea „Cele 5 rani care nu ne lasa sa fim noi insine”.
Cel mai bun prieten de pe pamant…
In cartea sa „Asculta-ti corpul, cel mai bun prieten pe care il ai pe Pamant”, Lise Bourbeau spune ca omul a uitat, pe parcursul vietii, scopul lui primordial, acela de a creste. Ca fiinta umana, este vorba despre cresterea spirituala, evolutia noastra interioara fiind cea care trebuie sa ne preocupe. Lise aduce in fata noastra de foarte multe ori notiunea de Dumnezeu interior, cu care trebuie sa ne identificam fiecare dintre noi. Suntem parte a aceluiasi Univers, „casa” pentru sufletele noastre. Odata ce vom reusi sa comunicam cu acest Dumnezeu interior, realitatea noastra se va schimba. Viata noastra se va transforma intr-o insiruire de miracole, va deveni perfecta, intocmai cum trebuie sa fie.
„Cand vei invata sa ii vorbesti, sa-i vorbesti supraconstiintei tale (Dumnezeului tau interior) vei avea impresia ca ii vorbesti unui bun prieten. Vorbeste-i. Acum ai pe cineva in care poti avea incredere. Vei vedea ca n-o sa mai fii niciodata singura. Aceasta mare putere ascunsa in tine stie intotdeauna ce-ti este benefic. Si daca gandesti, spui sau faci ceva impotriva acestei puteri interioare, ea iti va transmite un mesaj prin intermediul subconstientului. Mesajul primit te va ajuta sa intelegi ca ceva din ceea ce faci acum nu e bine pentru tine”. (Lise Bourbeau, Asculta-ti corpul, cel mai bun prieten pe care il ai pe Pamant).
Daca te intereseaza subiectul si vrei sa descoperi mai multe, iti dam o veste buna: in noiembrie, vom avea o serie de mini-ateliere (workshop-uri), avand ca tema „Asculta-ti corpul”. Atelierele vor fi sustinute de Luminita Baltaretu, primul practician format in cadrul scolii de dezvoltare personala a lui Lise Bourbeau, din Canada. In cadrul atelierelor vom discuta despre cele cinci rani mentionate mai sus, despre libertate – cum am pierdut-o si cum o redobandim, despre fricile in umbra carora ne traim viata, despre furia existenta in noi si cum sa o folosim in avantajul nostru, si multe altele. Vor fi experiente minunate, care te vor marca cu siguranta! Mai multe detalii despre aceste mini-ateliere poti afla la categoria Evenimente a site-ului nostru.
Intre timp, iti recomandam cu inima deschisa, sa iti asculti corpul! Iar daca ai experiente relevante, pe aceasta tema, impartaseste-le cu noi, lasandu-ne un mesaj mai jos!
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”