Ce este si ce nu este Noua Medicina Germana
Despre Crina Veres si Puterea Autovindecarii
Ce este si ce nu este Noua Medicina Germana
Despre Crina Veres si Puterea Autovindecarii

Acceptarea – Primul pas spre vindecarea celor 5 rani emotionale

Stiai ca exista 5 rani emotionale care te impiedica sa te bucuri de viata asa cum iti doresti? Si ca iti afecteaza foarte mult relatiile cu cei din jur, cat si sanatatea si, implicit, situatia financiara si toate aspectele din viata de zi cu zi?

Cu totii ne nastem avand 5 rani ale sufletului care se activeaza in anumite perioade ale copilariei atunci cand nu primeam iubirea si acceptarea parintilor nostri.

Aceste rani sunt:

RESPINGEREA, ABANDONUL, UMILIREA, TRADAREA SI NEDREPTATEA.

„Rana interioara poate fi comparata cu o rana fizica pe care o ai pe mana de mult timp, pe care o ignori si pe care nu ai ingrijit-o cum trebuia” spunea Lise Bourbeau in cartea sa „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”.

Nu este intamplator ca ai des parte de frustrare, tristete, dezamagire, certuri sau chiar experimentezi o lipsa de comunicare si exprimare libera a propriilor pareri, nevoi si dorinte in relatiile cu cei apropiati.

Acestea sunt “simptomele” cauzate de o rana emotionala nevindecata la timp.

Alte “simptome” experimentate de catre cei care au aceste rani si pe care poate ca le experimentezi si tu sunt:

  • frica de a-ti exprima diferite nemultumiri, in familie sau la job;
  • dificultatea de a spune NU atunci cand chiar simti sa spui nu;
  • frica de a pierde o anumita persoana si beneficiile din relatia cu aceasta;
  • sentimentul de vinovatie ca ranesti pe cineva drag prin alegerile tale;
  • rusinea de a recunoaste anumite probleme si limitari din viata ta;
  • neputinta in rezolvarea unei probleme care te macina de mult timp;
  • nu reusesti sa actionezi pentru a clarifica o situatie sau o relatie;
  • nu ai suficienta energie si chef de viata pentru a face ceea ce iti propui, etc…

Fiecare rana emotionala poarta cu ea o anumita masca, dupa cum poti vedea in imaginea de mai sus.

Cel putin o rana se activeaza cel mai mult in viata unei persoane si predomina, influentandu-i viata din toate punctele de vedere. Aceasta ii dicteaza intregul comportament de la activare pana la vindecare.

Purtam aceste masti in incercarea copilareasca de a ne proteja. Adica ne ascundem, incercam sa parem altfel decat suntem, pentru a ne apara mai bine de suferinta. Atitudinile noastre sunt de fapt niste automatisme, nu sunt naturale, pentru ca ne este teama sa nu fim noi insine, sa nu fim vulnerabili.

Recent am trimis un chestionar abonatilor nostri si i-am intrebat ce vor sa stie despre cele 5 rani. Cateva dintre raspunsurile lor au fost urmatoarele:

 “Cum pot fi ele vindecate astfel incat sa putem evolua?”

“Doar o simpla constientizare ajuta la vindecarea ranilor sufletesti sau ele te ajuta sa iti dai seama cine esti de fapt si cum si-a pus copilaria amprenta pe personalitatea ta?”

“Ma intereseaza, mai ales, modalitati practice de vindecare a ranilor”

“Mai multe informatii despre vindecare si despre cum sa le recunosc in viata zilnica”

De aceea m-am gandit sa scriu acest articol care sa ofere o solutie pentru problemele abonatilor mei.

Asadar, fiecare dintre noi am avut sau avem anumite suferinte, neplaceri care ne-au marcat, poate chiar din copilarie, si ne-au lasat in suflet rani ce ne determina sa actionam intr-un anumit fel, sa adoptam niste masti pentru a ascunde ceea ce suntem noi cu adevarat.

In cartea “Cele cinci rani emotionale care ne impiedica sa fim noi insine”, autoarea si terapeuta canadiana Lise Bourbeau aduce in discutie conceptul de vindecare emotional-spirituala. Asemenea ranilor fizice, aceste rani este necesar sa fie vindecate pentru a ne elibera de suferinta fizica si emotionala.

De aceea este bine sa constientizam, sa acceptam si sa vindecam aceste rani. Pentru a le vindeca, ranile noastre profunde au nevoie sa fie recunoscute, iubite si acceptate. Pentru ca o problema sa dispara, mai intai este necesar sa o acceptam, mai degraba decat sa o facem sa dispara…

 

Asadar, dupa ce constientizam care este rana, acceptarea ei este primul pas spre vindecare.

Omul isi doreste sa traiasca intr-un mod din ce in ce mai inteligent. Atunci cand isi da seama ca o experienta provoaca niste consecinte daunatoare, in loc sa-si reproseze ceva sau sa fie ranchiunos pe cineva, mai bine sa accepte pur si simplu faptul ca a ales acea experienta, chiar si inconstient, pentru a descoperi ca nu a fost un lucru bun pentru el.

Acuzarea nu serveste decat la producerea de nefericire oamenilor. Cu cat acuzam mai mult, pe sine sau pe ceilalti, cu atat se repeta mai mult aceeasi experienta. De obicei cand avem o problema noi ne luptam cu ea, o criticam si vrem sa o reprimam. Dar cu cat te lupti mai mult cu un lucru, acel lucru mai mult persista.

Acceptarea este elementul declansator al procesului de vindecare.

Faptul de a fi om presupune ca nu putem fi iubiti de toata lumea si ca este dreptul nostru sa avem anumite reactii omenesti care nu sunt agreabile, sa ne acceptam fara sa ne judecam si fara sa ne criticam. Surprinzator, cu cat ne vom acorda mai mult dreptul de a trada, de a respinge, de a umili, de a fi nedrept, cu atat o vom  face mai putin!

Ranile nu vor putea fi vindecate decat dupa o iertare autentica fata de noi insine si fata de semenii nostri. Acceptarea de sine este o moarte si o renastere in acelasi timp. Acceptarea de sine nu poate exista decat in conditiile in care suntem atenti la noi insine si avem o anumita cunoastere de sine.

Ma accept pe mine insumi ca sa incep sa ma cunosc, sa ma vad mai bine, mai realist, fara exagerari, simplificari, deformari nesincere sau superficialitati, sa ma iau asa cum sunt, sa ma aprob, admit, suport, tolerez cu toate ale mele chiar daca nu-mi plac sau ma enerveaza…

Acceptarea este legea spirituala a iubirii.

Iubirea nu are nimic de a face cu ceea ce facem or ceea ce avem pentru ca iubirea de sine inseamna sa acordam dreptul suprem de a ne accepta cu adevarat fara sa ne judecam si fara sa ne criticam.

Iubeste-te neconditionat! Acesta este cel mai bun medicament.

A te iubi inseamna a-ti acorda dreptul de a fi asa cum esti tu pe moment si de a te accepta.  A iubi neconditionat inseamna a accepta ceva chiar daca nu suntem de acord si chiar daca nu intelegem sensul anumitor situatii.

Iubirea adevarata este experienta de a fi tu insuti. Invata sa fii tu insuti pentru a trai o viata fericita.

Descopera masca pe care ai purtat-o cel mai mult!

Pentru a atinge cat mai repede aceasta etapa, iti  sugerez, ca la sfarsitul fiecarei zile, sa te gandesti la ceea ce s-a intamplat peste zi si cum te-ai simtit in fiecare situatie, la comportamantul fata de ceilalti sau fata de tine insuti, sa notezi si sa identifici masca ta.

Apoi iarta-te pentru ca ti-ai acordat dreptul sa porti acea masca, stiind ca in acel moment credeai sincer ca era singurul mod de a te proteja. A te simti vinovat si a te acuza este mijlocul cel mai sigur pentru a continua sa reactionezi la fel atunci cand vei trai o situatie asemanatoare.

 

Pentru a-ti fi si mai usor sa te accepti si sa ai ceva practic de facut, am facut aceasta imagine ca sa intelegi cele 4 etape prin care vei trece atunci cand iti accepti ranile tale emotionale

1. Descopera masca. La sfarsitul zilei analizeaza care au fost momentele care ti-au declansat anumite conflicte.

2. Constientizeaza ce emotii simti in acele momente. De ex. Simti frustrare, vinovatie, etc.? Cum te face sa te simti faptul ca ai avut acele conflicte?

3. Iubeste-te si da-ti voie sa ai acele rani si comportamentele aferente mastilor respective.

4. Gandeste-te cum ai putea reactiona diferit data viitoare. Cum ai putea sa iti comunici nevoile si dorintele tale fara sa mai porti acea masca.

Dupa cum observi totul este un proces si chiar daca ai invatat sa iti exprimi mai bine dorintele si nevoile este important sa descoperi in continuare ceea ce te nemultumeste pentru a rezolva acele situatii si de asemenea sa descoperi ceea ce iti place la viata ta si apoi sa simti recunostinta pentru modul in care se schimba in bine totul pentru tine.

Astfel comunicarea ta cu ceilalti va fi una autentica, profunda, vei comunica mai deschis si mai usor ceea ce te nemultumeste sau ceea ce apreciezi si iubesti.

Nici o transformare nu este posibila fara acceptare.   

„Nu putem schimba ceva pana cand nu acceptam acel lucru. Condamnarea nu elibereaza, ci asupreste.” – Carl Gustav Jung

Acceptarea de sine nu inseamna a ramane acolo unde esti, multumit sau nemultumit, blocat sau resemnat. A te accepta asa cum esti este de fapt o conditie esentiala pentru a merge mai departe in evolutia ta personala.

Acceptarea propriilor slabiciuni, imperfectiuni, defecte, lipsuri este semnul ca ne recunoastem nivelul, stadiul de dezvoltare psiho-spirituala in care ne aflam, fara a evita, cosmetiza sau nega ceea ce nu ne place la interioritatea noastra.

Dar cum stii ca ai inceput procesul de vindecare a ranii tale emotionale?

Un indiciu important ca esti pregatit sa mergi mai departe pe drumul cunoasterii de sine este acceptarea impacata cu ceea ce esti. Unii cred ca pot merge pe acest drum, luptandu-se incrancenati cu propriul eu, dezbinandu-se interior sau lepadand o parte din eul lor in coltul uitarii, ignorarii sau urii (de sine).

Semnul necunoasterii si neacceptarii de sine este incongruenta intre ceea ce gandesti, spui, crezi si ceea ce faci, ceea ce iti provoaca dezechilibru emotional si o lupta cu noi insine.

Avantajul de a recunoaste rana sau ranile consta in faptul ca astfel putem privi in directia cea buna.

Cu cat asteptam mai mult sa ne vindecam ranile, cu atat se vor agrava mai mult. De fiecare data cand traim o situatie care reactiveaza acea rana, vom adauga un nou strat dureros. Este ca si o plaga care se extinde. Cu cat se agraveaza mai mult, cu atat ne este mai frica sa o atingem, intrand astfel intr-un cerc vicios. Acest lucru ne poate provoca chiar si o obsesie, adica sa ajungem sa credem ca toata aceasta lume exista pentru a ne face pe noi sa suferim.

Constientizezi cat de important este sa vindeci aceste rani emotionale?

Pentru a vindeca durerea ta emotionala, mai intai ai nevoie sa o constientizezi , sa privesti in interiorul tau, sa te analizezi si sa iti dai seama ce simti.

Ca o „tema pentru acasa”…

Treci prin cele 4 etape cat mai des si constientizeaza ce este si ce nu este asa cum doresti in viata ta, ce vrei sa schimbi si pentru ce vrei sa simti mai multa recunostinta. Apoi este necesar sa stii ca este in puterea ta sa faci o schimbare pozitiva. Actioneaza!

Iti doresc putere de constientizare, de acceptare si inspiratie in tot ceea ce faci!

 

* idei din acest articol au fost preluate din cartea „Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” scrisa de Lise Bourbeau

 ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”