Primul pas spre maturitatea emoţională
3 mituri ale medicinii tradiţionale desfiinţate de Noua Medicină Germană
Desi multi dintre noi suntem tentati sa cream o corespondenta intre imunitate si corpul fizic, astazi iti propun sa aprofundam relatia dintre un organism sanatos si emotiile tale.
Daca tocmai te-ai vindecat de o raceala sau daca pur si simplu te simti slabit(a), stii ce ai de facut. Poate ca alegi sa consumi mai multe fructe sau pur si simplu optezi pentru o doza de suplimente alimentare.
Insa ce se intampla in momentul in care emotiile tale ii transmit corpului din ce in ce mai multe semnale?
Afla ca s-a demonstrat stiintific ca persoanele care traiesc emotii pozitive sunt predispuse spre o sanatate mai buna in timp ce oamenii care se confrunta adesea cu stari de frica, depresie sau anxietate au un sistem imunitar mai slabit.
Asadar, te invit sa descoperi care sunt cele 5 emotii principale care slabesc imunitatea corpului tau si care predispun spre imbolnavire:
1. Tristetea intensa
Un studiu realizat de mai multi cercetatori de la Universitatea Princeton arata de ce tristetea este una dintre cele mai daunatoare emotii pentru organismul nostru.
Cercetatorii au ales 52 de subiecti raciti (atat barbati, cat si femei) carora le-au cerut sa noteze pe o foiae cele mai frumoase, dar si cele mai dureroase experiente din timpul facultatii. Pentru experientele frumoase, li s-a cerut sa noteze o intamplare care sa evoce starea de “fericire intensa” in timp ce experientele neplacute trebuiau redate printr-o stare de “tristete intensa”.
In timpul acestui exercitiu autobiografic, activitatea creierului a fost masurata. 30 dintre ei au scris doar in dreptul experientei frumoase, iar 22 dintre ei in dreptul celor neplacute. Dupa 2 saptamani, cercetatorii au evaluat starea lor de sanatate. Cei din prima categorie s-au vindecat fara a avea nevoie de antibiotice, in timp ce persoanele din grupa a doua au avut nevoie de un timp mai lung pentru vindecare.
2. Starea de vinovatie
Considerata drept emotia cu cea mai joasa vibratie, vinovatia reprezinta un alt factor ce slabeste capacitatea corpului de a se apara de factorii patogeni. Repetarea unor afirmatii de tipul “Nu pot sa ma iert pentru ce am facut” / “Ma simt vinovat(a) pentru ceea ce traiesti tu” influenteaza in mod negativ atat functionarea timusului, cat si scade capacitatea organismului de a se autoapara.
3. Furia
Furia este o alta emotie care slabeste rezistenta corpului uman. Desi ea dauneaza in mod preponderent zonei inimii (atat la nivel fizic, cat si la nivel emotional sau energetic), furia scade si rezistenta sistemului imunitar in fata bolilor. Deoarece emotii precum furia si frica activeaza reactia “lupta sau fugi”, hormonii stresului accelereaza bataile inimii, cat si tensiunea arteriala.
4. Invidia
Avand in vedere mediul competitiv in care traim in zilele noastre, invidia este una dintre cele mai intalnite emotii negative. In momentul in care traim o stare de invidie sau proiectam gandurile noastre neplacuite asupra altcuiva, corpul reactioneaza.
5. Frustrarea
Pe langa faptul ca ne impiedica sa actionam asa cum ne-am dori, starea de frustrare este resimtita si la nivelul corpului nostru. In momentul in care simtim frustrare, sistemul imunitar slabeste si este mai predispus la boli fizice sau emotionale precum gastrita, depresia sau anxietatea.
Tu ai simtit vreodata cum te influenteaza aceste emotii la nivel fizic? Asteptam sa ne impartasesti starile tale printr-un comentariu.
Andreea
Evoluam Impreuna
P.S.: Mai jos gasesti si o harta care descrie modalitatea in care emotiile sunt resimtite de corpul tau.
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”