Viata ta depinde de modul in care iti gestionezi timpul

Time-Management

“Sunt ocupat(a), nu mai am timp de nimic!” a devenit raspunsul cel mai des oferit la intrebarea “Ce faci?”

Cea  mai mare problema a zilelor noastre a devenit “saracia timpului”. Avem prea multe de facut si prea putin timp sa le ducem la bun sfarsit. Petrecem prea mult timp la serviciu (rezolvand, de fapt, problemele altora) si prea putin timp de calitate cu familia, cu prietenii si cu noi insine. Suntem coplesiti de sarcini si responsabilitati. Cu cat muncim mai mult, cu atat ramanem mai in urma la capitolul realizari personale. Simtim ca pierdem controlul asupra propriei vieti!

Fara niciun dubiu, timpul este singura resursa limitata de care dispunem. De aceea este atat de valoros. Timpul este INDISPENSABIL – avem nevoie de el pentru absolut tot ce facem in viata. Timpul este NEELASTIC – nu il putem intinde, un minut este un minut, nu putem face din el doua minute. Timpul este DE NEINLOCUIT – nu exista un substitut pentru timp, il putem realoca, dar niciodata inlocui. Timpul este PERISABIL – nu poate fi salvat si stocat, cand a trecut, a trecut pentru totdeauna.

Este posibil sa fi participat la un curs de Time management, sa fi citit o carte sau un articol despre acest subiect. Si este foarte posibil sa ti se fi prezentat Time managementul ca fiind un instrument, o unealta asa cum sunt agenda, telefonul, pixul si computerul. In cei peste 24 de ani in care am studiat managementul performantei am ajuns la concluzia ca Time managementul nu este o deprindere periferica, ci ca este cea mai importanta abilitate pe care o avem sau pe care o dobandim; calitatea vietii depinde de modul in care ne ocupam timpul.

Toti oamenii de succes sunt foarte productivi, isi pretuiesc timpul si il folosesc foarte eficient. Toti, fara exceptie, au decis la un moment dat al vietii lor ca vor deveni experti in gestionarea timpului. De aceea Time managementul este de fapt managementul vietii.

Benjamin Franklin a spus “Iti place viata? Atunci nu risipi timpul pentru ca viata este facuta din timp.”

Totul incepe cu decizia de a-ti schimba viata in mai bine, o decizie fara echivoc de a te opri din ceea ce faci acum si de a incepe sa faci altceva, altfel. Oamenii sunt “saraci” pentru ca nu au decis inca sa fie “bogati”. De aceea acum este momentul ca TU sa decizi in ce directie se indreapta viata ta si care sunt obiectivele tale pe termen lung.

Time managementul este o chestiune de alegeri. Intreaba-te continuu: “Ce obiceiuri am? La care renunt si ce alte obiceiuri bune instalez?” . Alege sa faci numai activitatile care te vor conduce catre obiectivele tale. Alege sa fii eficient(a) pentru ca oamenii de succes se concentreaza pe activitatile care dau cea mai mare valoare vietilor lor.

Timpul este limitat, insa energia nu. Cand am costientizat acest fapt am ajuns sa privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva: Time managementul nu este despre cum gestionam timpul, ci despre cum gestionam energia pe care o punem in ceea ce facem. Si despre cum ne reincarcam mintea si organismul cu energia necesara.

Am constientizat de asemenea ca cei mai “eficace” hoti de timp sunt oamenii cu care interactionam. Toti avem in jurul nostru persoane care ne sug energia si timpul, dar si persoane care ne incarca, ne ridica nivelul de incredere, ne apreciaza si ne sprijina in realizarea obiectiveleor personale. Intotdeauna le spun participantilor la workshopuri: “Debarasati-va de apocaliptici; ei, si cand vad luminita de la capatul tunelului, spun ca este trenul… Inconjurati-va de oameni pozitivi, constructivi, care dau valoare vietii voastre!”

Suntem programati la nivel subconstient sa facem ceea ce facem. Insa sta in puterea fiecaruia dintre noi sa rescriem programele actuale. Punctul de start in eliminarea blocajelor mentale si a credintelor limitative este, dupa cum spuneam mai sus, decizia fara echivoc de a deveni cea mai eficienta persoana pe care o cunosti. Acum este momentul, aici este locul in care incepi sa devii expertul in Time management! Decide sa fii atat de bun la gestionarea timpului incat oamenii sa se uite la tine si sa iti copieze obiceiurile. Iar viata ta va fi atat de frumoasa cat iti doresti tu sa fie.

Buna gestionare a modului in care ne petrecem timpul este o abilitate care se invata. Oricine poate deveni expert in Time management.

articol scris de Remus Balan

Daca doresti sa-ti (re)castigi timpul si sa-ti (re)descoperi echilibrul intre viata personala si profesionala, atunci citeste AICI mai multe despre cursul de Time Management sustinut de Remus Balan in weekend-ul 3-4 octombrie.

De asemenea, daca doresti sa te inscrii, completeaza acest formular de inregistrare.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *