Dragostea de sine sau egoism?

dragostea de sineFaceti parte dintre acele persoane carora le este frica ca pot fi catalogate egoiste, doar pentru ca va permiteti sa faceti, sa aveti si sa fiti ceea ce doriti? Daca da, sa revizuim impreuna, daca frica de a fi egoist este bine fondata.

A te iubi se oglindeste in diverse comportamente: sa raspundem propriilor noastre nevoi pentru a fi bine; sa ne dam dreptul de a fi umani (blanzi) cu imperfectiunile noastre si sa fim diferiti fara sa cautam sa ne schimbam pentru a fi pe placul altora.

Aceasta se traduce, in egala masura, prin faptul ca stim ca avem inca rani nevindecate, care ne fac uneori sa reactionam intr-o maniera contrara a ceea ce inima noastra isi doreste, pentru ca apoi sa fim capabili sa mergem inainte fara sa ne simtim vinovati.

A fi egoisti inseamna sa vrem sa luam ceva ce nu ne mai apartine, de la o alta persoana pentru satisfacerea propriilor dorinte si capricii.

Sa incepem cu exemplele in cazul lui “ a avea”, pentru a verifica daca este vorba despre dragostea de sine sau egoism:

  1. Castigati un munte de bani si nu doriti sa daruiti celor apropiati care se asteapta sa primeasca. Acest comportament reflecta dragostea de sine, caci voi nu luati nimic din ceea ce apartine altora, voi alegeti mai degraba sa ascultati ceea ce voi vreti. Cel ce se asteapta sa primeasca reprezinta o persoana egoista.
  2. In timpul vostru liber, voi aveti o zi de concediu si nu aveti deloc pofta de a o vizita pe  batrana voatra mama care se plictiseste. Nici aici nu-i vorba de egoism, ci mai mult despre iubirea de sine, caci timpul vostru nu-i apartine mamei voastre. Daca ea se simte rau ca voi nu ati vizitat-o, ea este cea care devine egoista.

Sa trecem acum la alte exemple care il reliefeaza pe “a face”:

  1. Aveti un talent sau o profesie de coafeza, de exemplu, si familia se asteapta sa le oferiti servicii gratuite. Sa spui nu, nu este deloc un gest egoist, aceasta inseamna mai degraba ca va respectati limitele.
  2. Vreti sa mergeti in vacanta alaturi de partenerul vostru, fara copii, pentru o saptamana sau doua. Chiar daca copiii plang pentru a merge si ei, alegerea  de a-i lasa cu o supraveghetoare nu releva deloc egoismul. Inca o data, timpul vostru nu le apartine. Voi nu faceti decat sa ascultati o nevoie importanta pentru armonia cuplului.

Uitati alte doua exemple ale nivelului “a fi”:

  1. Va simtiti rau pentru ca va considerati abandonat de catre partenerul vostru care munceste mult. Este un gest egoist din partea voastra sa-i cereti sa lucreze mai putin si sa petreaca mai mult timp cu voi. Puteti sa puneti intrebarea si sa-i exprimati preferinta, dar partenerul vostru nu este egoist daca simte nevoia sa lucreze si nu raspunde preferintei voastre. El isi indeplineste nevoia, deci este in iubirea de sine si daca voi depindeti de el ca sa fiti fericiti , inseamna ca va este frica sa nu fiti iubiti mai putin decat dragostea lui de sine. Ceea ce iubiti in aceste circumstante este sa acceptati ca, chiar daca partenerul nu poate fi acolo, sa decideti si sa gasiti ocupatii si metode de divertisment care sa va faca fericita.
  2. Sunteti obositi si sora voastra va invita la o seara in familie. Nu doriti intr-adevar sa mergeti, deoarece stiti ca aveti mai multa nevoie sa va odihniti, decat sa iesiti. Nu indrazniti sa spuneti nu, deoarece va este frica sa nu fiti catalogati ca egoisti, plus ca ati fi singura persoana din familie care ar lipsi. Inca o data, faptul ca nu mergeti nu inseamna ca sunteti egoist, caci nu datorati nimic familiei: tot ceea ce faceti este ca nu raspundeti asteptarilor lor.

Dupa cum puteti constata, dragostea de sine, este aceea de a va asculta propriile nevoi. Amintiti-va ca, chiar atunci cand spuneti sau faceti ceva din teama de a fi perceput egoist, voi nu reactionati din dragostea sine.

Sa actionati ca si cum v-ar fi frica de cineva sau ceva, traiti in furia fata de propria persoana si, foarte curand, aceasta furie se va revarsa asupra altuia, ceea ce face sa traiti mult mai multe emotii diferite.

Chiar daca va vine greu sa actionati din iubirea de sine pentru a nu risca sa fiti catalogati ca egoisti in ochii celorlalti,  veti constata toate beneficiile actiunii prin iubire decat prin frica.

Mai mult,  veti constata ca anturajul  va fi surprins, socat sau chiar dezamagit, la inceput, dar ca si masura va permiteti sa va ascultati nevoile, mai mult decat sa va conformati asteptarilor altora, iar anturajul vi-l va accepta. Abia aici noi devenim constienti de nivelul nostru de acceptare. Mai mult, apropiatii va vor admira ca ati fost capabili sa va ascultati nevoile. In acest fel veti deveni un bun model pentru ei.

Aceasta nu va va mai impiedica sa fiti pe placul altora, caci atata timp cat o faceti din dragoste, v-ati asigurat de iubirea celorlalti , pentru ca obtineti recolta a ceea ce ati semanat.

Sursa articol: http://www.ecoutetoncorps.com

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *