10 filmuleţe pentru dezvoltarea ta personală şi spirituală
Interviu cu Rita Andreea Mureşan: “Toata lumea poate să primească mesaje de la îngeri”

Interviu cu prof. dr. Ovidiu Bojor: “Plantele ne pot ajuta să ne eliberăm de emoţiile negative”

Cine ne poate oferi cea mai buna “pledoarie pentru o viata lunga” decat sufletul radiant de copil al prof. dr. Ovidiu Bojor, ascuns in spatele varstei intimidante de 92 de ani?

“Cum reusiti?” e poate cea mai banala intrebare pe care “un pacient”, un jurnalist sau doar un curios i-o adreseaza, insa dumnealui raspunde neobosit:

“Eu nu concep notiunea de batranete. Sunt vesnic tanar!”

In interviul de mai jos, prof. dr. Ovidiu Bojor ne vorbeste despre ceea ce un parinte al fitoterapiei adora sa vorbeasca – despre sufletul si sensibilitatea plantelor, despre cum emotiile negative precum mania si gelozia se pot trata cu ajutorul plantelor, despre “Regula celor trei 8” – dar si despre cum Dumnezeu nu L-a tradat niciodata, despre Iubire si Seninatate – punctele de reper ale unui stil de viata sanatos.

Sunteti cunoscut drept “parintele fitoterapiei romanesti”. In cercetarile dumneavoastra, ati regasit o forma de comunicare spirituala intre plante si om? Cum poate omul de rand sa o acceseze?

Activitatea mea stiintifica a fost axata pe studiul utilizarii plantelor atat pentru prevenirea, cat si pentru vindecarea diferitelor afectiuni, de la traditional la modern.

Intre noi si regnul vegetal exista o comunicare senzoriala si, mai mult, o legatura spirituala prin faptul ca atat noi, cat si plantele si toate fiintele care au viata sunt rezultatul creatiei universale. Ne uneste originea comuna.

Fiecare dintre noi poate accesa si intelege acest lucru folosind metode de cercetare fizica, chimica, energetica a celor vazute si metode specific celore nevazute decat cu “ochii mintii si sufletului”.

*** Pe 13 iunie, prof. dr. Ovidiu Bojor sustine conferinta “Puterea vindecatoare a plantelor si a credintei”.

Inscrie-te aici ***

Cum ne pot ajuta plantele sa ne eliberam de emotii negative precum invidia, gelozia sau furia?

Relatia dintre noi si plante, tot ceea ce inseamna viata, este permanenta.

Legatura dintre noi se bazeaza pe iubire si perceptie de o parte si de alta.

In primul rand, trebuie sa le intelegem limbajul. La fel ca si noi, plantele au un mic sufletel.

Ele se bucura cand ne apropiem de ele cu ganduri bune si se supara cand le bruscam, iar unele chiar plang. Simt dragostea noastra asa cum simt si o muzica sacra sau de buna calitate. Se ofilesc cand sunt bombardate de muzica din discoteci sau de manele.

Spre deosebire de noi, daruirea lor este mai profunda decat a noastra. Ele parfumeaza mainile celor care le strivesc.

Dupa aceste observatii personale, voi trece direct la subiectul intrebarii.

Plantele ne pot ajuta sa ne eliberam de emotii negative, de invidie, de gelozie, de furie.

Aici intram in domeniul pragmatismului. Este vorba despre terapia sufletului si a sentimentelor. Asa s-a nascut o noua ramura a fitoterapiei care ca titlu “Terapia Florala a Doctorului Bach <1913>” din Londra, dar originar din Tara Galilor.

Eduard Bach a observat ca metodele clasice de vindecare erau mai dureroase decat boala insasi.

Astfel, a gasit in plante tratamente blande, usor de aplicat, nedureroase, fara efecte efecte secundare neplacute. Aceste principii incepand cu individualizarea tratamentelor sunt din ce in ce mai valabile si astazi.

Primele remedii florare au fost preparate in 1930 din urmatoarele plante: Impatiens glandulifera, Mimulus guttatus si Clematis Vitalba pe care Eduard Bach le-a prescris pacientilor, avand rezultate bune, conform personalitatii lor.

Florile preparate dupa o tehnologie proprie din Impatiens glandulifera se adreseaza celor nerabdatori, care nu suporta sa astepte, celor repeziti. Pe de alta parte, in cazul multora carora le este teama sa mearga la dentist, sunt recomandate preparatele din flori de Mimulus guttatus. Celor care sufera de insomnii sau nu-i intereseaza prezentul, absenti la evenimente, firi visatoare, li se recomanda Clematis Vitalba.

Impatiens glandulifera

Impatiens glandulifera

La inceput au fost elaborate 12 remedii, apoi numarul lor a ajuns la 38.

Remediile florare sunt specifice celor mai diferite tipologii si vezi gasi remedii la intrebarea dumneavoastra, privind invidia, gelozia sau furia.

Care este cea mai profunda lectie sufleteasca pe care ati invatat-o studiind natura?

Cea mai profunda lectie sufleteasca pe care am invatat-o de la Natura este Crezul meu: Iubirea fata de Creator si fata de Creatie incepand de la furnica, la girafa, hipopotam pana la dumneavoastra personal si pana la “Homo sapiens” in general, dar numai in masura in care merita acest nobil titlu.

La un moment dat, ati mentionat ca urmati zi de zi “Regula celor trei opt” (8 ore de munca activa, 8 ore de odihna activa si 8 ore de somn). Poate fi aceasta valabila pentru oamenii de astazi care traiesc contracronometru si care stau peste program aproape in fiecare zi?

Da, se poate si asa in caz ca dorim o schimbare pozitiva in viata. Viata contracronometru? Cine ne-o impune? Noi.

Primul motiv: in prezent, pentru castigarea painii cea de toate zilele, adica o viata materiala decenta, trebuie sa muncim mai mult de 8 ore.

Alta categorie munceste mai mult din setea nepotolita pentru bani…

pl

Respectarea celor “trei opturi” este decizia noastra.

Mai special este al doilea 8 – odihna activa – partea cea mai frumoasa si importanta din viata noastra dupa ce ne-am eliberat de povara castigarii existentei. Iar al treilea opt – somnul de 7-8 ore – este absolut necesar pentru odihna si refacerea cerebrala si fizica.

De multe ori nu putem respecta integral cele trei 8-uri. Important este sa nu facem din exceptii reguli de viata.

In mai multe interviuri, ati vorbit despre legatura dumnevoastra cu Dumnezeu. V-ati simtit vreodata “tradat” de Dumnezeu?

Niciodata nu am fost tradat de Dumnezeu. Totusi rareori am fost acela care l-a tradat prin indoiala.

In majoritatea cazurilor, oamenii din zilele noastre ajung sa-L caute pe Dumnezeu atunci cand se confrunta cu o criza existentiala. Ce sfat i-ati da unui astfel de om, care si-a pierdut credinta si speranta?

Este adevarat, cei mai multi cer, cer de la Dumnezeu: sanatate, impacare si zeci de acatiste. Deviza mea este: “Nu cere niciodata ce poti sa faci singur”. Rugaciunea adevarata este cea de multumire.

fl

Candva, ati spus: “Cel mai bun medicament este iubirea”. E un “medicament” la indemana, pe care il putem accesa oricand in sufletul nostru si pe care il putem darui oricand. Cu toate acestea, de ce apelam la el tot mai rar?

Da, intr-adevar. Iubirea este cel mai bun medicament. Iubirea fata de creator si fata de Creatie, incepand de la prima celula din Oceanul Planetar pana la furnica, girafa, hipopotam si pana la “Homo sapiens” daca merita acest nume nobil.

La iubire trebuie sa apelam nu cat mai rar, ci in fiecare zi, in fiecare clipa, incepand de la un zambet, la o mangaiere, pana la daruire totala. Dumnezeu da celui care daruieste, Dumnezeu da celui care I se daruieste.

La 92 de ani, inca va pastrati senintatea din suflet si din privire. Cum reusiti sa faceti acest lucru?

Seninatatea sufleteasca am incercat sa o pastrez prin pastrarea copilariei pana in ultima clipa a vietii.

In final, daca ati dori sa lasati drept mostenire spirituala generatiei urmatoare un singur sfat care v-a calauzit de-a lungul vietii, care ar fi acela?

Cea mai buna mostenire este ca fiecare tanar sa-si aleaga modelele, mentorii spirituali in stiina, in arta, in muzica, in toate domeniile. Omenirea a inaintat prin varfuri, nu prin gloata. Dupa ce ajungi la modelele alese, fa un pas in fata pentru a le depasi. Aceasta inseamna evolutie.

Indepartati-va de “Zvon politikon”, hapsani, hrapareti, politeisti. Urmati mostenirea spirituala a stramosilor nostri, Traco-Geto-Dacii, cu credinta in Zamolxis, singura zeitate din varful piramidei si propovaitor al vietii vesnice.

**************

In data de 13 iunie, ora 18:30, prof. dr. Ovidiu Bojor va sustine la Bucuresti conferinta “Puterea vindecatoare a plantelor si a credintei”. Inscrie-te AICI.‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ” ”